Vi skulle vært løver

Vi skulle vært løver er historien om Malin som gleder seg til å få ei ny jente i klassen. Kanskje skal hun endelig få ei bestevenninne? Men Leona viser seg å være sjenert, og hun bærer også på en hemmelighet – som blir brutalt avslørt i garderoben.

En ny jente i klassen! Malin er spent. Kanskje er det en ny bestevenninne? Kanskje er hun en superjente som kan hamle opp med Sarah og de andre som bestemmer i klassen? Men da den nye jenta begynner, er hun svært sjenert. Malin forsøker å bli kjent med henne, men Leona er ikke enkel å komme inn på. Det viser seg at hun skjuler en hemmelighet, en hemmelighet som blir brutalt avslørt i gymgarderoben. Leona er født i feil kropp! Da får Malin får en ny utfordring: Er hun modig nok til å forsvare den som er utstøtt av alle de andre?

Utdrag fra Vi skulle vært løver av Line Baugstø

Men dagen etter er Amina syk og borte fra skolen. I gymtimen skal vi lære en afrikansk dans, og Nils er verdens dårligste danser. Han klarer ikke å huske trinnene i dansen han skal lære bort, og halvveis i timen sier han at vi kan spille kanonball i stedet. Hele klassen jubler. Sarah og Aslak er konger. Jeg blir ikke valgt til sist, men heller ikke først. Jeg er sånn passe god i kanonball. Den som blir valgt til sist, er Leona. Det er kanskje ikke så rart, for ingen har sett Leona spille kanonball før, og hun overrasker mange ved å være kjempegod. Hun kaster hardt og kjapt og treffer både Sarah og Yasmin. «Neste gang blir du ikke valgt sist, Leona», sier jeg.

Inne i garderoben ser jeg at noen av jentene begynner å hviske sammen og kikke bort på henne. Det stikker til i meg: Jeg burde advart henne om det lakenet. Nå er det for sent, og Leona skjønner ingenting. Hun prøver liksom å gjemme seg bort i et hjørne og merker antagelig ikke blikkene. Akkurat som forrige gang knyter hun det merkelige
omkledningslakenet fast i halsen og drar av seg gymtøyet. Og så finner hun fram de nye klærne. Leona er kjapp, men ikke kjapp nok. Før hun rekker å kle på seg, stiller Sarah seg opp ved siden av henne med armene i siden. «Det var da voldsomt, da. Hva er det egentlig du er så redd for?» Kanskje Sarah er sur for at Leona stakk henne i kanonball. Eller kanskje hun vil ha oppmerksomheten bort fra BH-en sin, som vi nå vet er full av gummi. Eller kanskje det bare er det at hun fremdeles er i et grusomt humør og lar det gå ut over alle.

Kjøp Vi skulle vært løver her

Leona kaster et nervøst blikk på henne, men svarer ikke. Hjertet mitt hopper over et slag, men jeg sier heller ingenting. Jeg blir bare helt stille, akkurat som alle de andre.
«Skulle nesten tro at du hadde noe å skjule», sier Sarah. Yasmin og Ebba fniser.
Og så er Sarah lynkjapp. Før noen av oss rekker å protestere, drar hun i båndet som holder Leonas omkledningslaken sammen i halsen. Hun løsner knuten og drar til, sånn
at hele det lyseblå lakenet faller ned rundt Leonas føtter. Og der står Leona nesten naken, i bare trusa, blottet og avkledd.

Leona farer sammen og prøver å dekke seg til. Hun ser så fortvilet ut. Hun sier ikke noe, men det kommer et par spede pip fra henne, som om hun skulle vært en livredd
valp. Ingen av oss gjør noe. Ingen protesterer høyt. Det er som om scenen fryses. Alle står helt stille og stirrer på Leona og Sarah.