Bokens festdag!

Den 23. april er det Verdens bokdag. Bli med på feiringa! Hva med å gi bort en bok, et lesetips eller en opplevelse til noen som betyr noe ekstra for deg?

Verdens bokdag er en festdag for boken og for alle oss som elsker bøker. I 1995 bestemte UNESCO at denne datoen skulle være Verdens bok- og opphavsrettdag. Verdens bokdag baserer seg på en gammel tradisjon fra Barcelona, der man hvert år – på samme dag – setter byen i bokens tegn. Tradisjonen går tilbake til middelalderen, da katalonierne i Barcelona feiret sin skytsengel Sankt George med opplesing og poesikonkurranse. Både Cervantes og Shakespeare døde på denne dagen i 1616.

→ Sjekk ut aktiviteter på Verdens bokdag

Ben Okri om Don Quijote

Hvis det er én bok du skal lese før du dør, så er det Don Quijote. La meg fortelle deg hvorfor: Denne boken har en vidunderlig og hjerteskjærende historie. Den er ikke nasjonalistisk. Den tilhører ikke ett folk. Den har vid appell; den er en genistrek av skapende fantasi, og samtidig er den så enkel at den appellerer til folk i alle aldre. Den tar sinnet med på en reise. Den har få skikkelser, og likevel befolker den en hel verden. Og den er litteraturens kilde, fra renessansen til en fjern fremtid. Etter Don Quijote finnes det ikke den roman, det skuespill, det dikt eller den store bedrift som ikke er blitt berørt eller forvandlet av denne romanens merkelige ånd og dens evige vekking av mennesket til eventyrets magi og tragikomedie. Men mer enn alt dette er Don Quijote en påminnelse om lesingens store glede. For når du leser denne boken, lever du plutselig et helt usedvanlig liv. Don Quijote er et av de mest forheksende kunstverk menneskenes forunderlige bevissthet noen gang har diktet. (Fra Innledende essay av Ben Okri, Don Quijote 7.opplag 2014)

Men mer enn alt dette er Don Quijote en påminnelse om lesingens store glede.
– Ben Okri

Sitater fra Don Quijote

Jeg har alltid hørt at et godt håp er bedre enn en dårlig besittelse.

Det må være skjønt å kunne befale, selv om det bare er over en saueflokk.

Alt er mulig.

Vel forberedt er halvt vunnet.

Det finnes ingen vei så flat at man ikke kan snuble og skli utfor.

Redd mann fører ikke bruden til sengs.

… for det hjertet er fullt av, taler tungen.

Når lykken banker på, husk da døren opp å slå.

Dette er medfødt hos kvinner, sa don Quijote, – å forakte den som elsker dem, og elske den som avskyr dem.

Ordtak er korte setninger trukket av lang erfaring.

Få Don Quijote til kun 139,-

Verdens bok- og opphavsrettsdag:

En FN-dag som markeres 23. april. Målet med dagen er å markere bokens rolle i samfunnet, boken som uttrykksform, for språklig og kulturelt mangfold, for utdannelse og for kommunikasjon. Dagen blir feiret i mer enn hundre land, og i Norge siden 1997. Dagen blir markert av bokhandlere, bibliotek og skoler i hele landet.