Verdens beste pappa

I Verdens beste pappa av Endre Lund Eriksen møter vi Mads, som er så ensom at han begynner å skrive brev til en gutt han aldri har møtt: En presidentsønn. 

Utdrag

Torsdag 12. januar 2017

Kjære herr presidentsønn William,

Du kjenner ikke meg, og jeg kjenner ikke deg. Men selv om vi bor i hvert vårt land på hver vår side av jordkloden, er vi to ganske like.

Vent! Ikke kast brevet i søpla! Jeg er ikke ute etter pengene dine eller å bli berømt eller noe sånt. Du får sikkert brev fra barn over hele verden som plutselig vil bli kjent med deg, bare fordi faren din er blitt president i verdens mektigste land. Det ringer sikkert på døra hvert femte minutt og er et uendelig mas om å få være inne hos deg. Og hvis du prøver å være grei og lar noen komme inn til deg, går de sikkert rundt fra rom til rom og roter og gjør narr av de gamle lekene dine. Eller ødelegger legobyen din med vilje. Og etterpå sier de til alle de andre at du er en skikkelig raring, og at det ikke er rart at ingen vil være venn med deg!

Men ta det helt med ro: Jeg er ikke sånn. Jeg er som deg. Jeg vet akkurat hvordan du har det. Den ene dagen er alt fint. Du går på skolen, du har venner og et fint hjem.

Men så plutselig finner faren din ut at dere skal flytte til en annen by, i en helt annen del av landet. Du må bytte skole og forlate alle vennene dine. Og selv om du synes at frisyren din er fin og at klærne dine er kule, kan du ikke vite om de andre synes det på det nye stedet. Kanskje begynner de å mobbe deg fordi du snakker en annen dialekt, til og med!

Du er heldig som har fått lov til å bli boende med mammaen din i huset deres i New York. Synd det bare er til slutten av skoleåret. Da vi måtte flytte, prøvde jeg å si at mamma og jeg kunne fortsette å bo hjemme, men pappa sa: – Nå, nei, du, det går ikke!

Pappa er ikke så rik som faren din, så vi kan ikke ha hus både her og der vi bodde før. Men siden jeg alt har flyttet, kan jeg gi deg noen råd om hva du bør gjøre når du må flytte.

For eksempel: Du bør sjekke hva slags klær som er populære på skolen din FØR første skoledag. Da slipper du alle de stygge blikkene. Jeg gjorde ikke det, og det viste seg at skjorte og duffelcoat er veldig komisk her vi bor nå. (Jeg tør ikke tenke på hva de ville sagt hvis jeg brukte dressjakke sånn som du …)

Og du bør heller ikke henge jakka di på knaggen ute i gangen, for da risikerer du bare at noen stikker av med den og «mister den» i snøen.

Du kan lære av mine feil. Jeg er en venn i nøden.

Med vennlig hilsen Mads

PS: Beklager hvis det er feil i engelsken. Jeg har brukt Google translate, og det ble noen rare setninger som jeg måtte rette opp. «Legoby» ble «legacy». «Du er en skikkelig raring» ble «you’re a real raring». Men heldigvis er jeg god i engelsk og fikk rettet alle feilene. Tror jeg.

Bestill Verdens beste pappa

Verdens beste pappa av Endre Lund Eriksen

Mads har en pappa som har laget sin egen lov: tøffing-loven. I den står det blant annet at man skal ta igjen med dobbel dose, og ikke ta dritt fra noen. Foreløpig har Mads nok med å tørre å skru av lyset når han skal sove.

Mads er ensom. Han føler seg så alene at han begynner å skrive brev til en gutt han aldri har møtt. I brevene forteller han om pappa som er altfor tøff og mamma som er altfor redd, og om alt det ikke går an å snakke høyt om.

Brevene kommer fram. Og de blir lest, men av noen helt andre enn de var ment for.