Verden sett fra barns perspektiv

Små barn fortjener fortellinger som angår dem og som de kan kjenne seg igjen i. I Lukas-bøkene er barnet hovedpersonen og den handlende karakteren. Det skaper gjenkjennelse og identifikasjon og åpner for samtale og refleksjon.

Av: Lisa Nagel

Lukas og spurven er tredje bok i Johan B. Mjønes og Åshild Irgens sjarmerende serie om Lukas og familien hans. I alle bøkene møter vi Lukas i en gjenkjennelig situasjon, enten det er ved leggetid, på lekeplassen eller som i den aller nyeste boken: konfrontert med en skadet og hjelpeløs fugl. Bøkene har barns perspektiv som utgangspunkt og de behandler reelle problemstillinger på en underholdende og poetisk måte.

Mjønes og Irgens har skapt en søt og ettertenksom gutt som riktignok ikke vil sove – for hvem vil vel det? – men som også har omtanke for andre og er i stand til å observere omgivelsene sine på en underholdene måte. I Sov godt, Lukas, som også er en slags tellebok, sovner alle i familien, både mennesker og dyr, bortsett fra Lukas selv, som holder ut helt til slutt. I Hva gjør du, Lukas, undrer Lukas på hva han skal finne på når ingen på lekeplassen holder på med noe han kan være med på. Så finner han en pinne, og plutselig er han i gang med å bygge en hytte. Senere blir de andre barna på lekeplassen med, og slik samles elementene fra tidlig i boka opp i bokas siste motiv: den hjemmebygde hytta som Lukas og vennene har laget.

Kjøp Lukas og Spurven her

I Lukas og spurven skjer det noe dramatisk allerede i første oppslag. En spurv flyr inn i vinduet og faller livløs ned på bakken. Lukas får det med seg, og med varsomme hender plukker han opp spurven og tar den med seg inn. Så får leserne følge fuglens ferd gjennom huset i en stadig bedre utstyrt pappeske fram til den kvikner til av besvimelsen og flyr ut av vinduet, setter seg i kirsebærtreet og forlater Lukas. Og katten. For gjennom hele fortellingen lurer katten, alle småfuglers skrekk, men heldigvis går det bra.

Det fine med bøkene om Lukas er at de forteller om hendelser som titt og ofte skjer i barns liv, og de gjør det på en troverdig og poetisk måte. Mange har kanskje opplevd å finne en skadet fugl en gang i barndommen, og på ulike vis forsøkt å redde den. I denne nye boken gjenfortelles en slik hendelse på en stillferdig og morsom måte. For det er klart at katten skaper kaos! En lun og underholdende lesestund som åpner for samtaler om store og små ting venter foreldre og barn som velger å lese bøkene om Lukas.

Boka er kategorisert for barn mellom tre og seks år, men kan fint leses av både yngre og eldre barn.