Vanter – tryll med hekling og tradisjoner

Tiden sitter fast i håndarbeidet. Hver maske du hekler blir en del av tiden du lever. I et håndarbeid ligger det ettertanke og flid. Å fordype seg i masker og garn er et sjelelig botemiddel, en meditering over livet du lever og arbeidet du utfører. Nålens bevegelse har sin egen poesi, en ro idet heklenlen berører garnet. Det er tid for å lage noe som har varig verdi.

Av: Monica H. Bjørnvold

Jeg har vokst opp i et hjem med sterke håndarbeidstradisjoner, der min mor og mine tanter delte sin store kunnskap og rike erfaring med søsteren min og meg. Min mor behersker alle håndarbeidsteknikker: hun strikker, syr klær og broderer bunad. Hun vever alt fra de fineste skjerf til store åkleer, og hun vever de flotteste duker i damask. Jeg lærte å hekle da jeg var rundt ti år. Det første håndarbeidet jeg husker at jeg heklet, var en skilpadde i flere grønnfarger.

Da tanten til mamma døde, arvet jeg hennes gamle Milward og Boye heklenåler, så tynne som synåler, som hun hadde heklet de fineste blonder med. De ble min største skatt. Det er ikke den ting jeg ikke har heklet opp gjennom årene: sengetepper, store duker, klær, blonder, kosedyr … alt mulig.

I dag lever og ånder jeg for tekstil, håndarbeid og håndverk. Hele tiden utvikler jeg meg og lærer noe nytt. Vantene mine er unike i form og fasong, ingen par er like: detaljer, broderier, mansjetter og farger kan varieres i det uendelige. Jeg blir inspirert av alt det vakre jeg ser, av garnet jeg bruker, blomstene i hagen min og naturen rundt meg.

Jeg så Flesbergvanten første gang for over 30 år siden, på Husfliden i Kongsberg. Det var kjærlighet ved første blikk, og jeg visste at jeg måtte lære å hekle disse vakre vantene. Jeg kom i kontakt med Anna Bakken, som var en av de få som kunne hekle Flesbergvanten på den tiden. Hun var en meget gammel dame, og etter mye om og men fikk jeg komme hjem til henne. Hun viste meg hvordan maskene ble heklet og ga meg en håndskrevet oppskrift.

Flesbergvanten har et karakteristisk utseende fordi den hekles med fastmasker og kjedemasker (pjoning) i bakre maskeledd. Fargene blir lagt inn i maskne, på en slik måte at trådene ikke synes på vrangen. Vantene er i vakre farger og mønstre, og den ble brukt som stasplagg i kirken og til andre høytideligheter fra midten av 1800-tallet.

Inspirert av Flesbergvanten og fastmasketeknikken begynte jeg å utvikle mine egne fingervotter og designe egne mønstre. Det å finne samspill og sammenhenger i gamle teknikker, tradisjoner og materialer, og å bruke dette i en helt ny kontekst, gir meg inspirasjon og skaperglede. Alle mine vanter og pulsvanter er heklet i fastmaskehekling og pjoning som igjen kombineres med forskjellige mønstre, broderi, håndarbeidsteknikker og alle de fantastiske garnfargene som finnes i dag. Det er sjelden kjedelig å hekle et par av mine fingervotter.

Jeg har mange ønsker med denne boken. For det første er den et bidrag i arbeidet med å ta vare på vår kulturarv, gamle håndarbeidsteknikker og tradisjoner. Fastmaskeheklingen er en tradisjon og en kulturarv som vi må ta vare på. Men jeg har også et ønske om å dele vanteoppskriftene mine. Kanskje vil du bli inspirert til å lage dine egne unike vanter, enten ved å mikse mønstrene du finner i denne boken eller ved å designe dine egne mønstre. Kanskje har du et mønster du syns er vakkert eller et ord som inspirerer deg som du kan brodere eller applikere på vanten. Mulighetene er uendelige. Ha troen på deg selv og vær kreativ.

Det er viktig at vi lager noe som føles ekte og som kan brukes i mange år fremover.

Vanter med røtter i gamle håndarbeidstradisjoner

Med heklemasker og gamle håndarbeidsteknikker tryller kunsthåndverker Monica Bjørnvold frem de lekreste vanter. Grunnoppskriften er enkel fastmaskehekling, og det er de ulike mønstrene, broderiene og teknikken som gjør vantene originale og vakre. Du får mange oppskrifter på vanter og pulsvanter, i tillegg kan broderier, mansjetter og farger mikses og varieres i det uendelige. Boken gir deg gode råd og det du trenger for å komme i gang. Du får også tips til hvordan du kan designe dine egne personlige vanter.

Bli inspirert til å hekle herlige vanter i god gammel tradisjon.

Bestill boken her