Knut – nobody’s baby

–  Husker du vi lurte på om jeg var allergisk? På vei til legen satt jeg og lurte på hvem av oss det var som måtte flytte ut. Jeg tenkte at det måtte bli meg og ikke Knut. I lørdagens potecast møter du Unni Lindell i samtale med sønnen Fredrik Lindell Garnæs om – nettopp katten Knut.

Fredrik, som i dag er flykaptein i Norwegian, vokste opp med en katt som tok alt fokus fra familien og med en mor som støttet katten fullt ut. Både barn og ektemann kom i annen rekke, Fredrik og storebroren flyttet ut, men katten ble. Selv om han ble forsøkt omplassert da familien skulle flytte fra landet, gikk det ikke. Full etterlysning i alle radiokanaler og et par forsider i VG fikk ham tilbake. Alt dreide seg om det sære, store og redde dyret. Unni og Knut kom i klammeri med naboer her og der og måtte flytte fra den ene villaen til den andre hele fire ganger før Knut var fornøyd. Særlig på Vinderen kom Knut og Unni opp i mye trøbbel og fiffens hunder ble kjeppjaget av Unni. Ved en misforståelse bortførte Unni Mari Maurstads katt og fornærmet Jonas Gahr Støre. Mye er til å le seg ihjel av, men boka har en alvorlig side også: barns sårbarhet og hva som er viktig i livet kommer godt frem. Unnis dysfunksjonelle oppvekst med blant annet vanskelig far – en far Fredrik syntes var en topp morfar. Det viser hvor vanskelig slikt kan være. Fredrik avslører også at han er veldig glad i moren sin, men at hun kan være rimelig gæren i gitte situasjoner som på loppemarkeder – der gamle damer har alt å frykte.

Om boka

Knut – Nobody’s baby, handler om et helt spesielt vennskap mellom en grå bustete hannkatt og krimdronninga Unni Lindell. Det 18 år lange vennskapet var til tider grenseløst, i noen situasjoner gikk det over alle støvleskaft og nærmet seg galskap.

Dette er en særs morsom hybridbok, en kattebok som handler om så mye mer enn katter, for Unni hekter sterke opplevelser og såre minner fra egen oppvekst til historien. Hun skriver om barns sårbarhet og sitt sterke forhold til dyr og dyrevern. Og hun skriver generelt om livet og om litteratur, om hva det betyr for henne.

MEN MEST AV ALT ER DETTE EN BOK OM EN KATT SOM VALGTE SEG ET MENNESKE OG OM EN KATTEEIER SOM STRAKTE SEG TIL VERDENS ENDE!

En bok for kattevenner og menneskevenner. Unni Lindell er uanstrengt ærlig og sjarmerende i samlingen av historier fra sitt eget liv. (…) Den er ektefølt, upretensiøs og makter å være forfriskende, ærlig og ekte. … Boken er en samling fortellinger som tar de små problemene på alvor og som samtidig gir rom for å kjenne på de store tingene i livet.
– Anders Veberg, Aftenposten