Med hjertet i halsen

Unni Lindell Foto: AkaM1ikeFoto: AkaM1ike

[dropcap custom_class=»normal»]D[/dropcap]er et privilegium å være eventyrdikter på fulltid! Unni Lindell feirer i år hele 20 år som krimforfatter samtidig som hun lanserer sin 12. kriminalroman, Jeg vet hvor du bor. Nå er hun nominert til Riverton-prisen for andre gang. Dét er gjevt!

[spacer]

Unni Lindell kom feiende inn på den norske krimhimmelen da hun i 1996 brøt gjennom med debuten Slangebæreren.

– Det har vært en eventyrferd helt siden Slangebæreren utkom. 4 millioner solgte bøker.

[spacer]

Hva synes krimdronningen selv om krimsjangeren?

– For meg er krim den ultimate sjangeren, den har alt: man må dypt inn i menneskene, kan ta opp samfunnsproblemer, skrive litteratur og så har den spenningen, den som gjør at man bare MÅ lese videre for å vite hvordan det går.

[spacer]

Men hvordan jobber Unni Lindell som krimforfatter?

– Unni Lindell er en djevel til å jobbe, forteller hennes redaktør, Mia Bull-Gundersen. Hun utgir en krimroman annethvert år, og leverer manus med hjertet i halsen. Hun vet hva som står på spill, og hun tar jobben sin svært alvorlig. Unni er ambisiøs; hun vil bli en bedre forfatter enn ved forrige utgivelse. Hun vil gi leseren topp kvalitet. Og hun vet at det krever hardt arbeid. Derfor har hun nerver i høyspenn ved innlevering av manus.

[spacer]

Hvordan foregår arbeidsprosessen dere imellom?

– Å gjennomgå manus med Unni er aldri vanskelig. Så lenge vi også roser arbeidet hennes, tar hun i mot alle våre innspill og forslag til endringer og tillegg uten å bruke krefter på forklaringer. – Ja vel, er det sånn det virker på leseren. Hm. Det var ikke min hensikt. Da jeg skal jeg gå hjem og gjøre det om. Og det gjør hun. Deretter innleving av ny versjon og ny gjennomgang, og ny arbeidsøkt. Hun jobber gjerne tre runder med manuset før det er ferdig. Noen ganger fire. Natt og dag.

[spacer]

Kan du si noe om utviklingen i forfatterskapet?

I Jeg vet hvor du bor har hun trukket Marian Dahle helt frem i forgrunnen. Cato Isaksen er nesten ikke med. Slik har hun utviklet Cato Isaksen-serien ved gradvis å overføre mer og mer av handlingen til Marian. Hun har gjort det fordi at leseren ikke skal gå lei.

[spacer]

Unni Lindell – 20 år som krimforfatter

[spacer]

Unni Lindell har i løpet av sitt forfatterskap skrevet i alt 12 kriminalromaner; ti av dem har Cato Isaksen i hovedrollen, Rødhette er en krimthriller og nå i forfatterens siste kriminalroman, Jeg vet hvor du bor, kommer Mariann Dahle sterkere inn, mens Cato Isaksen blir en bifigur.

1996: Slangebæreren

Unni LindellEn seriemorder er løs i Oslo. For 43 år gamle, nyskilte og nyforelskede Cato Isaksen og hans medarbeidere ved drapsavsnittet i Oslo, blir det et kappløp med tiden. For morderen vil drepe igjen.

1998: Måneorkesteret

Det er den sommeren Neil Armstrong lander på månen. Den uberegnelige Wilhelm er forelsket i Ingrid i frisørsalongen. Likevel er det gartnerens datter han prøver å forføre.

1999: Drømmefangeren

Hvem er kikkeren som står i vinduet og betrakter de unge kvinnene i leiligheten vis á vis? Har han noe med drapet på den nitten år gamle Therese Geber å gjøre?

2000: Sørgekåpen

Tre småjenter på et fotografi . Tjue år senere blir en av dem drept, en annen forsvinner sporløst. Hva var det egentlig som skjedde da de var små? Lise Sommer er redd …

2002: Nattsøsteren

14 år gamle Kathrine Bjerke forsvinner sporløst en sen kveld. En kvinne i en bil er den siste som ser henne. Da stod tenåringsjenta ved inngangen til Oslofjordtunnelen. Noen dager senere blir bestemoren hennes drept i Ullevål Hageby.

2004:Rødhette

Lisbet er jordmor, Judith fotograf og Carol er en mislykket og alkoholisert kvinne. Men hvem av de tre søstrene rydder farlige, irriterende og brysomme menn av veien, mens hun tilsynelatende fremstår som «en vanlig dame»?

2005: Orkestergraven

En kald vinternatt blir Siv Ellen Blad drept på vei hjem fra en konsert. Hun blir funnet død i en grøft på Vinderen i Oslo, mens t enåringsdatteren blir alene igjen i det store huset med en leieboer i kjellerleiligheten …

2007: Honningfellen

Elna Druzika jobber overtid på cateringkjøkkenet på Alnabru. Samme kveld blir hun kjørt ned og drept. Hun var kjæreste med isbilsjåføren Wiggo Nyman som kjørte i Høvik-distriktet der sju år gamle Patrik Øye forsvant en uke tidligere …

2010: Sukkerdøden

Kari Helene Bieler står inne på et konditori da hun plutselig husker hva det var som egentlig skjedde da lillebroren døde som baby for seksten år siden …

2012: Djevelkysset

Vivian Glenne jobber på det lokale renseriet, er samboer med en taxisjåfør og har tre sønner. En kveld går hun ut i skogholtet bak rekkehusbebyggelsen med en spade. Hun kommer ikke tilbake i live.

2014: Brudekisten

Tolv år gamle Maike Hagg, datteren til en psykiatrisk pasient, døde i kjelleren på Gaustad sykehus i Oslo i 1988. Politiet konkluderte den gang med at det var en ulykke. Nå nærmer foreldelsesfristen seg …

2016: Jeg vet hvor du bor

Seks år gamle Thona forsvant i en parsellhage i Oslo for femten år siden. Hun er fortsatt savnet. Mariann Dahle tar opp igjen saken, men i ly av gjenopptagelsen settes en brutal hevn ut i livet.

Unni Lindell 20 år som krimforfatter

Unni Lindells forfatterskap

Unni Lindell fyller i år 30 år som forfatter, i tillegg til at det er gått 20 år siden hennes første kriminalroman. Lindell står bak 80 utgivelser innen humor, barnelitteratur og kriminallitteratur.  6 av kriminalromanene er filmatisert.

Priser:

  • 1991: Norges beste ungdomsbokforfatter (Ungdomsbokklubbens medlemmer, Annas barn)
  • 1992: Vinner av Cappelens romankonkurranse (Fuglefangeren)
  • 1994: Kritikerprisen for årets beste barne- eller ungdomsbok (Sugemerket)
  • 1998: Mads Wiel Nygaards legat (Måneorkesteret)
  • 1999: Rivertonprisen (Drømmefangeren)