Underlivet

Underlivet er kanskje den mest intime kroppsdelen vi har. Helt fra vi sprenger oss ut i verden gjennom vår mors skjede og ser lyset for første gang, er det er en nær følgesvenn.

Tekst: Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann
Illustrasjon: Tegnehanne

I barnehagen sammenlignet vi utover- og innovertisser med stor fryd. Så kom starten på puberteten og de første, mørke hårene i skrittet. Vi husker alle vår første mens, enten det var et øyeblikk fylt med stolthet eller skrekk. Kanskje begynte du å onanere og oppdaget at du kunne få kroppen din til å krølle seg av velvære. Så kom den seksuelle debuten, med alt det rommer av sårbarhet, nysgjerrighet og nytelse. Kanskje får du, eller har fått, barn og opplever de store forandringene underlivet gjennomgår og de miraklene det klarer å utrette. Underlivet ditt er en del av deg. Det er på tide å bli bedre kjent med det.

Gleden med skjeden

På nyåret 2015 startet vi bloggen Underlivet. Vi var begge usikre på om det var behov for flere skriverier om seksuell helse, kvinnekropp og sex i media. På godt og vondt har vi tilgang på mer stoff om sex enn noen gang før. Internett er tilgjengelig for og brukes av barn og unge fra et tidlig stadium.

Hvis du lurer på noe, er det enkelt å ty til Doktor Google. Og er ikke folk rimelig utlærte med seksualundervisning i skolen? Vi var også usikre på hvordan vi skulle pakke det inn. Nok en sexspalte? Enda et par naive legestudenter som forteller alt og alle at de er friske og normale? Den uken bloggen ble lansert, ringte vi hverandre med gledesrop over at 700 mennesker hadde besøkt bloggen. Det var sikkert mest venner og familie. I dag, snart to år etter, kan vi med sikkerhet si at det var et udekket behov der ute. Vi har fått uendelig mye hyggelig respons fra kjente og ukjente, og innleggene våre er blitt lest over 1,4 millioner ganger.

Det vi lenge trodde skulle bli en blogg for tenåringer, har vist seg å favne bredt. Daglig strømmer det inn spørsmål på bloggen fra begge kjønn og alle aldersgrupper. Ofte får vi spørsmål om elementære ting vi trodde var pensum på ungdomsskolen. Andre ganger er det tydelig at leserne først og fremst trenger en forsikring om at det de opplever er «normalt», at de er gode nok som de er. Dessverre er det flest kvinner i denne kategorien.

Det er til dere vi skriver denne boka. Til alle damene der ute som er usikre på om de fungerer som de skal, om de ser ut som de skal og om de føler som de skal. Vi håper boka vil gi dere tryggheten dere trenger. Vi skriver også til dere som er fornøyde og stolte, men som vil lære mer om det utrolige organet dere har mellom bena. Underliv er spennende, og vi tror nøkkelen til god seksuell helse i stor grad ligger i kunnskap om hvordan kroppen fungerer.

Høsten 2016 kunne vi lese avisoppslag om gjennomseksualiserte fadderordninger på norske videregående skoler. Et nådeløst sosialt press om å passe inn og være kul førte til at 16 år gamle jenter følte seg tvunget til å krysse egne seksuelle grenser, i enkelte tilfeller på en så grov måte at vi nesten ikke trodde det vi leste. At noen 18 år gamle gutter tror det er greit å bruke sin sosiale status til å få førstisjenter til å suge ti gutter på rad, er hårreisende. Som VG skrev da, er det en kultur der «skillet mellom frivillig sex og overgrep har blitt farlig tynn». De siste årene har vi sett en økende seksualisering av ungdomskulturen, og da særlig av jenter. Det er ikke noe lett miljø å bli voksen i. Dessverre innebærer det å vokse opp for mange å ha ubehagelige seksuelle opplevelser de sliter med senere i livet. Slik burde det ikke være.

 

Dessverre innebærer det å vokse opp for mange å ha ubehagelige seksuelle opplevelser de sliter med senere i livet. Slik burde det ikke være.

Når kvinner tar valg knyttet til egen kropp og seksualitet, føyer det seg inn i en større kontekst. Kulturelle, religiøse og politiske krefter vil legge føringer på disse valgene, enten det dreier seg om prevensjonsbruk, abort, kjønnsidentitet eller seksualpraksis.

Vi ønsker at kvinner skal kunne ta selvstendige valg med alle fakta på bordet, at valgene skal basere seg på medisinsk kunnskap, ikke sladder, misforståelser og frykt. Et godt kunnskapsgrunnlag om hvordan kroppen fungerer vil gjøre det enklere for kvinner å ta egne valg med selvtillit og trygghet. Seksualiteten må avmystifiseres, og vi må ta eierskap over kroppen vår. Vi håper å bidra til å gi deg muligheten til å ta kloke og informerte valg som passer for deg.

Du trodde kanskje du kjente ditt eget underliv? Tenk igjen! I Gleden med skjeden får du sannheten om klitoris indre liv, menstruasjonssyklusens hormondans og om vaginalorgasmen virkelig finnes.

 

Om boka

Du trodde kanskje du kjente ditt eget underliv? Tenk igjen! I Gleden med skjeden får du sannheten om klitoris indre liv, menstruasjonssyklusens hormondans og om vaginalorgasmen virkelig finnes. Boka hjelper deg til å forstå hvordan ulike prevensjonstyper fungerer i kroppen, hvordan et «vanlig» underliv ser ut og hva klitoris egentlig er. Boka gir kvinner rett og slett kunnskapen de trenger for å ta kloke valg om sin egen seksuelle helse.

Lettlest og morsomt fra medisinstudentene bak den populære bloggen Underlivet, illustrert av Tegnehanne.