Tove Jansson – evig aktuell

Tove Jansson, Mummitrollet, MummidalenTove Jansson-jubileum

Den 9. august ville den finsksvenske forfatteren, billedkunstneren og illustratøren Tove Jansson ha fylt 102 år.

Tove Jansson er først og fremst kjent for Mummibøkene. Og disse fantastiske bøkene treffer fremdeles både barn og voksne over hele verden.

I 1945 kom den første boken om Mummiverdenen, Småtrollene og den store oversvømmelsen. Janssons internasjonale suksess kom med den tredje boken, Trollmannens hatt fra 1948. Hun skrev til sammen ni bøker om de kjente og kjære figurene.

Tove Janssons bøker er oversatt til mer enn 34 språk. I tillegg til sine egne utgivelser illustrerte hun bøker av forfattere som J.R.R. Tolkien og Lewis Carroll.

Det kan se ut som om Mummitrollet aldri går ut på dato. Figurene fra Mummidalen er en milliardindustri. Vi finner figurene på tallerkener, kopper, klær og til og med på passasjerfly. Og det vokser. Nylig åpnet den første Mummi-butikken på NK i Stockholm.

Mummiuniverset har blitt en referanse for oss alle. Det viser fødselsannonser, konfirmasjonstaler, offentlige taler og nekrologer. Vi identifiserer oss med de ulike karakterene i Mummidalen. Tove Jansson viker ikke unna de store, vanskelige temaene.

Så benytt anledningen til å gjenoppleve noen av barndommens store leseropplevelser. Viderefør dem til egne barn. Eller les bøkene fordi de er noe av det beste som har vært skrevet de siste hundre år. Og da mener jeg ikke bare for barn.

Vi i Aschehoug forlag er veldig stolt av at det er vi som utgir de originale Mummibøkene. Høsten 2013 tyvstartet vi feiringen av 100-årsjubileet med å utgi Den store Mummiboka. Vi har også gjenutgitt flere av Mummibøkene med originalt design.