Toril Brekke 70 år!

Forfatterfoto av Toril Brekke

Toril Brekke fyller 70 år i dag! Hun debuterte i 1976 og har gitt ut mer en tredve bøker siden den gang. Forfatterskapet hennes er rikt og allsidig, aller størst anerkjennelse har hun fått for sine historiske romaner.

Historien om den nære historien, om tilblivelsen av det moderne Norge, det er Brekkes felt. Hun har blant annet laget store fortellinger av vår industrihistorie, om utvandring og den sosialpolitiske utviklingen i landet. Hennes spesielle evne til å kombinere dokumentarisk stoff med levende person- og miljøskildringer har gjort mange av hennes romaner til folkelesning!

Gjennombruddet

Romanen Granitt (1994) ble en gjennombruddsroman. Familiekrøniken gir et bilde av steinhoggermiljøet rundt Iddefjorden for 150 år siden og fram mot vår tid. Med romanen Sara (2001), om Ålesunds første jordmor mot slutten av 1800-tallet, og fortsettelsen Brostein (2003), vant hun enda flere lesere. De tre bøkene om den første norske utvandringen til Amerika – Drømmen om Amerika (2006), Gullrush (2008) og Det lovede landet (2010) – bygger også på virkelige hendelser, og vi møter sterke menneskeskjebner. Romanene fikk en fantastisk mottakelse, her tar Brekke leseren med inn i et univers av sterke skjebnedramaer, heftig kjærlighet og mye dramatikk. Det er umulig ikke å la seg rive med.

Toril Brekke er en forfatter som tar hele livet, med lengsel og lidelser, begjær og drømmer, absurditeter og komikk, på dypeste alvor.
– Marta Norheim om Alle elsket moren din i NRK.

Ny trilogi fra Toril Brekke. De første to bøkene i serien er "Alle elsket moren din" og "Kobrahjerte"Ny trilogi

Nå skriver Brekke på en trilogi som handler om oppvekst i Oslo på 1950- og 60-tallet. Den vakre og såre oppvekstromanen Alle elsket moren din (2017) er første bind. Den andre boka i trilogien, Kobrahjerte, kom våren 2019 – og siste bind kommer til neste år. I Alle elsket moren din møter vi Agathe for første gang, et forsømt barn som vokser opp i skyggen av en mamma som ikke ser henne. I Kobrahjerte er Agathe blitt 16 år og kan ikke bli voksen fort nok. Hun møter de store politiske diskusjonene, kvinnefrigjøringen og Oslos nye utelivsmiljøer ivrig og nysgjerrig, men ønsket om å delta på alt nytt har også alvorlige konsekvenser.

Toril Brekke skriver med åpenhet, ærlighet og varme om liv vi kan kjenne oss igjen i. Hennes bøker griper, opprører og får oss til å kjenne deler av vårt lands historie på en egenartet nær og fortrolig måte.

Gratulerer med dagen!