To ganger 30 minutter. I 30 år.

[dropcap custom_class=»normal»]N[/dropcap]ei, dette er ikke en ordsky vi har rappet fra Harald Eia-programmet «Brille». Inspirert, ja – men vi har laget den selv. Eller, det er håndballjentenes fortjeneste, egentlig.
[spacer]
Av: Stian Haraldsen
[spacer]
Oversikten viser nemlig maktbalansen i håndballen de siste 30 åra. 34 mesterskap, og medaljer i tre valører. Norge er den soleklare eneren. Før sommerens OL i Rio er jentene smykket med elleve gull, åtte sølv og fem bronse. Det er helt ellevilt. Og det måtte bli bok av sånt.

Fra nederlag til OL-gull

Nettopp OL er spesielt for håndballjentene, for det var lenge en verkebyll for dem. Visst ble det medaljer, men de klarte ikke ta det siste steget, opp til det øverste platået på seierspallen. Noen av nederlagene var spesielt sure. En gang klarte de ikke engang å kvalifisere seg til lekene. Det svei, og kvelden i kroatiske Zagreb er den svarteste i norsk håndballhistorie.
[spacer]
Egentlig ble den glemt først i 2008, da Marit Breivik ledet laget til det etterlengtede OL-gullet.
– Jeg er veldig teamorientert og dette er en lagseier. Derfor gleder jeg meg stort over å være en del av dette. Nå skal vi nyte dette gullet sammen.
Sitatet tilhører Marit Breivik. Hun hadde før den magiske Beijing-finalen mot Russland ledet Norge til gull, gull, gull – bortsett fra i OL. Ordene sier alt om hanne. Sitatet forteller mye om hvorfor det har blitt gull, gull, gull.

Hollywoodsk

Nå i 2016 er det 30 år siden eventyret startet. Marit Breivik var ikke en del av landslaget den gangen i 1986, men hadde likevel en helt spesiell nøkkelrolle i forkant. Hun bidro til å redde håndballforbundet fra konkurs, bare noen måneder før det internasjonale gjennombruddet.
Det er hollywoodsk.
Det er tre tiår siden blide amatører ble norske kjæledegger kledd i bronse. Det gikk ytterligere 12 år før Norge tok gull for første gang – men disse jentene har vært helt gull i 30 år!

Hele Norges kjæledegger

Den aller første landskampen ble spilt utendørs på Bislett, foran 9000 tilskuere i 1946. Norge tapte 2-5 mot Sverige.
Laila Schou Nilsen var den store stjernen, og en pionér i håndballen som i alt annet hun foretok seg på idrettsbanen i etterkrigstida. De møtte en del motstand, de var jo tross alt kvinner.
[spacer]
– Hva med disse innvendingene mot kvinneidrett? ble Schou Nilsen spurt.
– Idiotiske!
– Og konkurranseånden blant kvinner?
– Utmerket!
– Like god som mellom menn?
– Bedre!
Etter håndballjentenes gjennombrudd i 1986 er det ingen som har rettet steinaldersk kritikk mot dem for å være kvinner. De har vært hele Norges kjæledegger.
[spacer]
To ganger 30 minutter. I 30 år.
Vi går for 30 til.
[spacer]
Stian Haraldsens bok om håndballjentene utgis i oktober.