Lag en skikkelig skummel feiring

Halloween er rett rundt hjørnet og barna snakker om godteri og skumle kostymer. Men i år har jeg en annen plan enn å bare være en godterilanger. I år skal de bli skikkelig skremt. Eller skikkelig underholdt.

Hvem har tatt tarmene mine …?

Tidligere år har jeg sittet og ventet. Ventet på at det skal ringe på og at små djevler og monstre skal forsyne seg grovt av godteriskålen. Men i år er det slutt. I år blir det fortelling. En skikkelig skummel historie som får det til å gå kaldt nedover ryggen på de små. Barn elsker å bli lest høyt for. Legg puter rundt på gulvet, slå av lyset og les med innlevelse. Lån en bok på biblioteket, finn frem Den store spøkelsesboken av Tom Egeland eller bruk en av novellene i Quiz og grøss. Du kan også lage din egen fortelling basert på huset du bor i, nabolaget eller skolen.

Heksequiz

Barn elsker quiz. I boken Quiz og grøss har Tom Egeland og Kurt Aust samlet over 1200 spørsmål om koder, demoner, monstre, mesterforbrytere og det som verre er.

 1. Vanntesten brukte man for 300–400 ar siden nar man skulle finne ut om en person virkelig var en heks. Den man mistenkte ble kastet i vannet og ville da gjøre én av to ting: a) drukne – eller – b) flyte på vannet. Hvilken av de to beviste at vedkommende IKKE var en heks?
 2. Cruella de Vil (de Vil = Devil = Djevel) er en hekseliknende skurk fra en kjent filmserie, og hun jakter på … hvilken hunderase?
 3. Den engelske agenten som heter James Bond er det skrevet bøker og laget mange filmer om. Han har også et nummer … hvilket?
 4. Hva kalles den rare heksa i den populære barnebokserien av Ingunn Aamodt?
 5. I NRK-serien Zombielars er det ikke lov å kalle Lars for zombie. Hvordan er det man omtaler ham da?
 6. Hva heter den lille heksen som flyr på sopelime og hele tiden forsøker å stjele lykketiøringen fra onkel Skrue?
 7. Hvilken skole har fag som alkymi og flyging, og på skolens våpenskjold står det en latinsk innskrift som betyr Aldri kil en sovende drage?
 8. Når man i gamle dager skulle tegne Døden, var han (eller hun) ofte kledd i en svart kappe eller kjole og med hette på hodet. Hva heter verktøyet som Døden bar over skulderen, et slikt som man i gamle dager brukte til a sla gress med?
 9. I eventyret Fyrtøyet av H.C. Andersen vil en heks lokke en soldat til å klatre ned i … hva for noe?

Den ——– adjektivhistorien

Husker du den gamle, gode adjektivhistorien? Den skaper alltid god stemning. Forbered en liten historie og la barna komme med alle de skumleste adjektivene de kan. Slimete, blodige, gørrete, snørrete, nifse, brølende, illeluktende, livredde … Kjenner du barna som kommer, er det veldig morsomt å lage en historie de selv er med i.

Svar:

 1. a) Drukne. (Man tenkte at hvis ’heksen’ druknet, var det fordi djevelen ikke hjalp og derfor var vedkommende ikke en heks likevel. En heks ville få hjelp av djevelen til å flyte oppå vannet). Synd for «heksen», som kom dårlig ut uansett.
 2. Dalmatinere.
 3. 007.
 4. Pulverheksa.
 5. Han kalles for: levendeulevende.
 6. Magica fra Tryll.
 7. Galtvort – skolen til Harry Potter.
 8. Ljå. (Døden ble også kalt Mannen med ljåen).
 9. Et hult tre.

 

 

 

Filed under Barn
Author

Kommunikasjonssjef i Aschehoug Litteratur. Jobber med PR og kommunikasjon i egne kanaler.