TILBAKE TIL FREMTIDEN

Harald Rosenløw Eeg

Tenk deg at E.T går på kino igjen 30 år etter at du så den første gang. Tenkt deg at du tar med deg datteren din på 8, og at dere kjøper inn rikelig med popcorn og smågodt. Idet filmen skal starte, oppdager du at fjortiskjæresten din kommer inn i salen med sin datter og setter seg på stolen ved siden av deg. Han du fikk ditt aller første kyss av.

Og så viser det seg at du har tatt plassen hans. Det føles både absurd og riktig på én gang. Som om du var med i Tilbake til fremtiden. Hvor var du som 14-åring? Vi har spurt et knippe forfattere om hva de leste og hva de var opptatt av. Du vil kjenne deg igjen – uansett alder.

JENNY SKAVLAN 

Dette leste jeg: 

Som 14-åring, eller kanskje det var litt før, i 11-årsalderen, var jeg veldig opptatt av Roald Dahl. Jeg stirret i hjel ting i håp om at de skulle sveve, som Mathilda gjorde. Og jeg var manisk etter å se etter spor på kvinner som kunne avsløre om de var hekser – lange hansker og at de klødde seg i hodet. Jeg leste Dustene, Verdens største fersken, Mathilda, Heksene, SVK, Charlie og sjokoladefabrikken gang på gang og var helt oppslukt i fantasiverdenen til Roald Dahl. Barn har mye makt og krefter i bøkene hans, og jeg var veldig tiltrukket av tanken på å være et selvstendig «superbarn». Så jeg tror nok Mathilda gjorde størst inntrykk.

Dette var jeg opptatt av:

Rollerblades, gutter, keramikk (gikk på keramikkurs), sying (sydde dukkeklær og fikk begynne med symaskinene til mor da jeg var 11–12), hubba bubba og generelt fargerikt, helst amerikansk, godteri.

JØRN LIER HORST

Dette leste jeg:

Begynnelsen av tenårene var for meg en brytningstid mellom å lese bøker som var beregnet for barn og litteratur for voksne. Jeg befant jeg meg fremdeles i et univers som bestod av Hardy-gutter, De fem, Frøken Detektiv og tordiveler som fløy i skumringen. Det var spennende bøker, som ga meg lyst til å lese mer – og som ikke minst har inspirert meg til å skrive for den samme aldersgruppen. Mest inntrykk gjorde nok Maria Gripe sin fantastiske fortelling om tre ungdommers mystiske opplevelser, romantikk og overtro. Samtidig introduserte en gammel tante meg for de klassiske kriminalgrøsserne, som Hunden fra Bakserville, Jernvognen, Døde menn går i land og André Bjerkes De dødes tjern. Sistnevnte må anses som en av verdens ypperste kriminalgrøssere og er uten tvil en av de mest spennende bøkene jeg har lest. Med en snedig oppbygd plott, mesterlige naturskildringer og helt spesielle rammer rundt handlingen, sniker historien seg inn under huden på deg. Bøker som har satt spor etter seg i mitt eget forfatterskap.

Dette var jeg opptatt av:

Ghostbusters, Pusur, Pat Sharp – den tøffeste  fyren på TV, min første LP-plate: Deep Purple: Perfect Stranger, å gå med hvit t-skjorte med stor smiley og teksten «don’t worry, be happy», men hadde som regel dyttet en rosa Poco Loco-genser langt nedi den utvaska dongeribuksa, å skrive drittsekk på skolesekken og synes det var ganske morsomt.

LINNÉA MYHRE 

Dette leste jeg:

En shopoholikers hemmelige drømmeverden. Jeg vet ikke hvor mye den betydde for meg, men det var den første litt tykke boken jeg leste. Jeg prøvde å overbevise meg selv om at jeg var en jente-jente som elsket shopping og overfladisk drit, og at denne boken var som skrevet til akkurat meg. Men så snart jeg hadde lest den, angret jeg på at jeg i det hele tatt hadde brukt tid på den, og bestemte meg for å gi opp bøker. Takket være den leste jeg ikke noe nytt på veldig mange år.

Dette var jeg opptatt av:

Jean Paul (som i klesmerket), Tetris, polarbrød med Nugatti, Tomrommet Ungdomsklubb. diskotek, MSN.

HARALD ROSENLØW EEG

Dette leste jeg:

Jeg leste Stephen King da jeg var fjorten. På engelsk. Stephen King var ikke noe særlig oversatt til norsk på den tida. Fikk en ny kompis som introduserte meg for King. Og vi begynte å pushe engelske Stephen King-pocketer til hverandre. Bøkene var spennende, grusomme og veldig tjukke. Føltes som om jeg hadde en hemmelighet jeg bare delte med én (sjøl om King solgte i millioner ute i verden). En veldig bra følelse.

Dette var jeg opptatt av:

Depeche Mode, jenter, epleslang, piggsko 

AGNES RAVATN 

Dette leste jeg:

Jonas av Jens Bjørneboe. Ikkje spesielt orignialt, men Jonas var starten på eit mange år langt intenst forhold til Bjørneboes bøker. Det er ikkje feil å kalle det ein besettelse. Bjørneboes forfattarskap vekker til liv rettferdstrongen og innlevingsevna i eit ungdomshjarte på ein måte som er uvurderleg. Eg saknar denne sida ved meg sjølv, i dag føler eg meg kynisk og desillusjonert. Men denne ofte gjentatte påstanden om at Bjørneboe er umuleg å lese som vaksen, er eg uenig i, han vekker stadig noko av det same i meg når eg les han no.

Dette var jeg opptatt av:

Eg var psykotisk opptatt av R.E.M. og førte lange fantasisamtalar med Michael Stipe dagleg (på engelsk), postordrekatalogen frå Yves Rocher, volleyball, anskaffelse av rusmiddel, danse slow til R. Kelly.

ASLAK NORE 

Dette leste jeg: 

Litt kjedelig å svare Beatles, er det ikke? Men den betydde utrolig mye. Jeg leste den hundre ganger og identifiserte meg alltid med Kim når han var jevnaldrende med meg. Husker at en kompis og jeg snakket om å drikke oss fulle i Nordmarka sammen første gang vi leste den på slutten av barneskolen. Vi stjal også bilmerker, direkte inspirert av boka. Siden med ungdomsskoletiden, med gymnaset, med hippiegreiene og politisk engasjement. Det var i grunnen ganske vemodig da jeg ble eldre enn det Kim Karlsen er på slutten.

Dette var jeg opptatt av:

Jeg fikk aldri Chevignon-jakke, som var det aller råeste da. Det var bittert. Så i grunnen veldig lite tv i den alderen, etter at jeg ble nektet å se på Twin Peaks fordi jeg ble tatt for stjeling. Hehe. Så det gikk mest i fotball. Jeg har aldri hatt noen hobbier, for fotball var praktisk talt livet mitt da. Det er egentlig merkelig hvor lite jeg husker fra tiden før jeg begynte på videregående.

 

Artikkelen sto på trykk i Aschehoug Litteratur vår 2013

Filed under Barn
Author

Kommunikasjonssjef i Aschehoug Litteratur. Jobber med PR og kommunikasjon i egne kanaler.