Tenk deg at du blir kidnappet på gaten, midt på dagen

Foto: Niklas Lello

Tenk deg at du blir tatt på gaten, midt på dagen. En mørk varebil kjører opp ved siden av deg, døren rives opp og du blir dradd med inn. Du får en hette over hodet og er nå gissel hos en av verdens mest brutale terrororganisasjoner.

Av: Trygve Kalland

Du er livredd, men hvis dette skjer på gaten i Norge, kan du i det minste fortelle deg selv at terroristene vil måtte jobbe hardt for å ikke bli tatt. Snart vil politiet sette inn et massivt apparat i hele Norge, sikkerhetstjenesten vil bruke alle sine innhentingsmetoder, tradisjonelle og utradisjonelle, tekniske og menneskelige, for å finne ut hvem terroristene er og hvor de holder deg fanget. Det kan ta tid, men når de vel finner deg kommer landets beste spesialstyrker til å sparke inn døren, og i lys av sjokkgranatene kontant nedkjempe terroristene og dra deg ut i friheten.

I beste fall. I Norge. Men hva hvis varebilen kjører opp på siden av deg mens du står på gaten i Aleppo, i Syria, og før noen hjemme vet at du er borte har terroristene tatt deg med dypt inn i hjertet av Kalifatet, Den islamske stat? Et kalifat som er langt utenfor rekkevidde for politiet, sikkerhetstjenestene og spesialstyrkene, et land skjult i mørke for resten av verden. Du er borte, forsvunnet, helt i terroristenes vold, terrorister som nyter å henrette gisler foran hele verden.

Scenarioet er dessverre ikke ukjent. Flere nordmenn har vært tatt som gisler de siste tiårene, noen av dem henrettet, den siste i 2015, av nettopp Den islamske stat.

Jeg vet ikke hvordan norske myndigheter jobbet eller hvilke muligheter de hadde i disse sakene, men den tilsynelatende håpløsheten og maktesløsheten i disse scenarioene, fikk meg til å gruble: så lenge ingen nordmann har enkel tilgang til den Islamske Staten, hva kan man gjøre hvis noen blir tatt der nede? Betale løsepenger? Gi opp?

Så slo det meg: det er jo ikke riktig at ingen nordmenn har tilgang til Den islamske stat. Tvert i mot, et hundretalls nordmenn har jo reist ned de siste syv årene, nettopp for å bosette seg og slåss for Kalifatet!

Riktignok er dette nordmenn som har forkastet det meste som det norske samfunnet står for, og kanskje ikke vil være de første til å melde seg frivillige til å samarbeide med norske myndigheter, men allikevel! Disse fremmedkrigerne, langt fra å være støpt fra en form, har alle sin unike historie, sin begrunnelse, mer eller mindre gjennomtenkt, for å være med på det forferdelige prosjektet som Den islamske stat er. Hva hvis en av dem kunne overtales til å…?

Og slik ble de født i hodet mitt, karakterene i «Hundene i Raqqa». Hege, bistandsarbeideren som belønnes for sine gode gjerninger gjennom å bli et grotesk verktøy i den Islamske Statens propagandakrig; Einar og Petter, de desperate PST-tjenestemennene som må finne en løsning på et umulig problem, og snart begynner å tøye strikken; Mariam, den ferske, idealistiske og nesevise etterretningsanalytikeren som så gjerne vil være en spiller i dramaet, men ikke blir tatt på alvor; og, ikke minst, Sjur, den stakkarslige, halvhjertede islamistiske ekstremisten, som bare prøver å finne mening i tilværelsen, men som, like halvhjertet, ender opp som den sentrale brikken i en internasjonal krise.

Jeg visste ikke hvordan det skulle gå med dem når jeg kastet dem inn i historien. Men det viste seg å bli like nervepirrende for meg som forfatter, som jeg håper det blir for dere som lesere.

Kjøp Hundene i Raqqa her

Hundene i Raqqa:

Når norske Hege Kvalvåg blir tatt som gissel av IS i Syria, blir det hett for PST og E-tjenesten. Og enklere blir det ikke når de får høre om et planlagt terroranslag mot Stortinget.
Når den ensomme unggutten Sjur Larsen møter somaliske Gaal, får han endelig en venn han kan stole på. Og når Gaal overtaler ham til å konvertere til Islam og joine brødrene De tålmodige på Grønland i Oslo, opplever Sjur kameratskap og tilhørighet for aller første gang i livet. Men når gruppa planlegger å utføre et kaldblodig terrorangrep i Oslo, blir det vanskelig å være Sjur. Men enda vanskeligere blir det når PST, i all hemmelighet, sender ham – av alle mennesker – til Syria for å redde Hege Kvalvåg.

Hundene i Raqqa er en nervepirrende og virkelighetsnær thriller om et gisseldrama i Raqqa i Syria – og om en redningsaksjon helt utenom det vanlige.