Syden finnes ikke på kartet

Syden finnes ikke på kartet. Men kanskje er den beste sommerferien den du trodde skulle bli den verste. Marianne Kaurin har skrevet en sjarmerende, morsom og rørende bok om det å ikke skulle på ferie, et uventet vennskap og en slitt vaktmesterleilighet. 

Udrag fra Syden:

– Kan vi ikke ta en runde i klassen så alle kan fortelle hva de skal i ferien? Det er flere som synes det er en kjempeidé virker det som. Mallorca, USA, Frankrike ropes ut i klasserommet. Mathilde har halvveis reist seg opp fra stolen og fekter med armene for å organisere denne runden som så mange tydeligvis vil være med på. Vigdis foreslår at kanskje ikke alle behøver å fortelle, men Mathilde er så oppspilt at hun ikke hører.
– Tuva begynner, roper hun og peker mot vindusplassen på første rad. Det dirrer i det ene beinet mitt, munnen er tørr. Og så begynner Tuva, som skal til Italia i tre uker, litt sør i landet.

Mathilde peker mot Teodor slik at alle skal skjønne at vi går bakover, pult for pult. Jeg teller til elleve. Legger hånda over beinet så det ikke skal dirre så fælt. Elleve pulter til det er min tur. Teodor skal til Kroatia. Selma skal til Spania i noen uker. Simen, som sitter bak Selma, skal til Florida. Han snakker med høy og tydelig stemme, flere sukker misunnelig. Una bak Simen sier at hun skulle ønske det var hun som skulle reise så langt som til Florida, men hun skal bare til Danmark.

– Men neste år, fortsetter Una, – da skal vi faktisk fire uker til Thailand.
Det er syv igjen til det er min tur. Mathias skal til Rhodos. Vilde til Dubai. Alle har planer for sommerferien, alle vil fortelle det til klassen. Alle reiser. Til utlandet. Folk i denne klassen er veldig opptatt av utland. Det har vært konkurranse om hvem som har vært i flest. Regine vant med tjuesju.

Jeg ser på Vigdis, og jeg ser på pulten mens jeg hører at Mathilde skal være to uker på en resort i Portugal. Og jeg vet ikke helt hva en resort er, men det høres fint ut. Snart er det min tur. Snart må jeg fortelle. Det dunker øverst i magen, nesten oppe ved hjertet.

Syden av Marianne Kaurin

Ina skal ingenting i sommerferien. Plutselig hører hun seg selv lyve foran hele klassen, og si at hun skal tre uker til Syden. Hun vet ikke helt hvorfor hun gjør det, men løgnen vokser og vokser, og Markus smiler når hun forteller og ingenting er bedre enn når Markus smiler. Det er bare det at den nye gutten i klassen har flyttet til borettslaget til Ina, og han kan se at hun ikke er i Syden.

Syden finnes ikke på kartet. Kanskje er den beste sommerferien den du trodde skulle bli den verste.

Kjøp Syden her

Filed under Barn

Ramler inn i bøker. Ring letemannskapene om dere ikke ser meg på noen timer. Sitter da antakelig fast i en fortelling.