Et lykkelig ekteskap er helt og holdent et spørsmål om tilfeldigheter

av

J

ane Austen. Romantikk. Men også en skarp penn og enestående humoristiske personskildringer. Nå kommer STOLTHET OG FORDOM i den nydelige klassikerserien.

Romanen om søstrene Bennett og deres vei mot ektestanden er Austens aller mest populære. Historien om den smarte, selvstendige Elizabeth og hennes Mr Darcy har vært til begeistring for generasjoner av lesere, og er en av litteraturens mest legendariske kjærlighetshistorier. Her er noen herlige sitater:

1: «Det syntes å være en alminnelig og vedtatt sannhet at en rik ungkar trenger en kone.»

2: «Et lykkelig ekteskap er helt og holdent et spørsmål om tilfeldigheter.»

3: «Nest etter å bli gift, er det ikke noe en pike setter større pris på enn en kjærlighetssorg i ny og ne. Det gir henne noe å beskjeftige tankene med, og gjør henne interessant.»

4: «Den som ikke klager, vekker aldri medlidenhet.»

5: «Hva lever vi ellers for, om det ikke er til glede for våre naboer og vi til gjengjeld kan få oss en god latter over dem?»

6: «Jeg har stor respekt for dine nerver. De er gode, gamle venner av meg. Jeg har hørt om dem i mer enn tjue år.»

 

Fra oversetter Merete Alfens etterord:

Stolthet og fordom har alltid vært Jane Austens mest populære bok, og Elizabeth Bennet hennes mest populære heltinne. Forfatteren selv var så glad i Lizzy at hun sa: «Nåde den som ikke liker henne!» Med denne festlige, egenrådige, gløgge heltinnen brøt Austen både litterære og samfunnsmessige konvensjoner. Lizzy er alt for selvstendig til å passe med tidens kvinneideal, det være seg i samfunnet eller i bøkene. Samtidig er det nettopp denne selvstendige livskraften, denne motviljen mot å underlegge seg markedskreftene på ekteskapsmarkedet, som gjør henne så inntagende, både for leseren og for Darcy. Elisabeth Bennet er både en uforfalsket romantisk heltinne og en slags protofeminist. Jane Austen gir oss både i pose og sekk, og det får hun til fordi hun så suverent anvender litterær ironi.

Se hele klassikerbiblioteket