Sofies verden 25 år

Sofies verden fyller i 2016 25 år

«Sofie Amundsen var på vei hjem fra skolen. Det første stykket hadde hun gått sammen med Jorunn. De hadde snakket om roboter. Jorunn hadde ment at menneskets hjerne var som en komplisert datamaskin. Sofie var ikke helt sikker på om hun var enig. Et menneske måtte da være noe mer enn en maskin?»

 

Sofies verden fyller i 2016 25 årHvor kommer dette utdraget fra? Jo, det er begynnelsen på romanen Sofies Verden av Jostein Gaarder. I år er det 25 år siden den kom ut på Aschehoug forlag. Ingen – og aller minst Jostein Gaarder selv – hadde den fjerneste anelse om at 50 millioner mennesker skulle komme til å kjøpe romanen hans om filosofiens historie. At den skulle havne på utallige bestselgerlister og oversettes til 63 språk. Og han ante selvfølgelig ikke at han en gang i Kina, skulle bøye seg ned mot en gammel kvinne som satt i en mørk undergang under en motorvei med en trekasse foran seg og solgte gamle bøker, og kjøpe en kinesisk piratutgave av Sofies Verden.

Sofie-familien

Tidligere i år møttes alle Jostein Gaarders forleggere fra hele verden til en reunionfest under bokmessa i Frankfurt. Som de gjorde i 1994, da Sofies verden hadde blitt en internasjonal bestselger. – Det var hele Sofie-familien som var invitert. Det var nesten som da jeg giftet meg. Jeg fikk en ny storfamilie. Jeg måtte si der som jeg sa da jeg giftet meg: Jeg gleder meg til å bli kjent med dere alle, men jeg klarer ikke besøke alle med én gang. I år besøkte jeg Romania for første gang. Nå har jeg gått hele runden. Det er nesten som et sølvbryllup. Men nå har vi hele forfatterskapet til felles. Ikke bare Sofie.

Superstar

I podcasten forteller Jostein om alle de små jentene som ble oppkalt etter Sofie og som nå har blitt voksne. Da boka kom ut i Tyskland, lå han på førsteplass på bestselgerlista til Der Spiegel i hele to år og fremdeles topper Sofies verden bestselgerlista i Kina. – Fremdeles – så mange år etter – er du en skikkelig superstar, fastslår redaktør Mia Bull-Gundersen.

Den 5. desember fyller Sofies verden altså 25 år og er nå en av verdens mest solgte og leste romaner. Og Sofie selv? Hun blir 40. Det må feires!

Hør om den eventyrlige reisen og om hva som skjedde da Jostein dro på utflukt og ikke ble trodd.