Snømannen – slaget om omslaget

Mens vi venter på Macbeth av Jo Nesbø, er det verdt å ta en titt på Snømannen. Det er tross alt verdens snømann-dag. Omslaget ble laget i hagen til redaktør Øyvind Pharo.

Snømannen – den syvende boka om Harry Hole – kom for første gang ut i 2007. Rett før boka skulle i trykken, tenkte vi at omslaget ikke satt helt. Jo Nesbø mente vi måtte utsette boka, men kona til redaktør Øyvind Pharo visste råd: – Gå ut og bygg en snømann, sa hun. Dette var i slutten av mars, og vi brukte den siste råtne snøen som lå i hagen. Jeg laget snømannen, kona mi fant noen kullbiter og laget et ansikt. Vi hadde ikke kamera, men tilfeldigvis gikk naboen forbi, og vi fikk låne kamera av ham.

Last ned Snømannen som ebok kun 79,-

Dermed var omslaget klart. Bildet var kornete og realistisk. Svært realistisk. Øyvind sendte bildet til Nesbø. – Jeg så på bildet og fikk en skikkelig «Blair Witch»-følelse, sa Nesbø til Dagbladet i 2007. Dette er ett av de omslagene jeg er mest fornøyd med, uttalte han den gang.

 

«Og for en stor, fin snømann dere har laget!»
Jonas snudde seg spørrende mot moren som hadde kneppet opp kåpen. Hun var så pen. Mørk i hud og hår akkurat som han selv, og med det myke, myke i øynene som nesten alltid var der. Nesten. Hun var ikke like tynn nå som på bildene fra da hun og far giftet seg, men han hadde lagt merke til at menn så på henne når de var på kosetur i byen.
«Vi har ikke laget noen snømann,» sa Jonas.