Slik skriver du god sakprosa

Ivo de Figuereido holder skrivekurs hos Aschehoug Fotograf: Ingeborg Lindseth

[dropcap custom_class=»normal»]I[/dropcap]vo de Figueiredo har skrevet en rekke biografier og historiebøker, har mottatt Brageprisen og ledet Aschehougs Sakprosaskole. I tillegg har han holdt flere kurs om å skrive sakprosa den senere tiden.  

– Å lære å skrive handler i stor grad om å lære å lese sin egen tekst, forteller Ivo de Figueiredo. – Man må kunne gjennomskue strukturen i teksten man holder på med, for lettere å kunne forme den slik man vil ha den.

På sine kurs bruker Figueiredo bruke mye tid på selve skriveprosessen, hvordan vi former og bygger opp en tekst, fra avsnitt til ferdig bok. Hvorfor er den ene setningen bedre enn den andre? I tillegg dykker han og kursdeltakerne ned i et ulike sjangre; biografi, selvbiografi, reiseskildringer, dokumentar og flere.

– Alle sjangre har sine særtrekk, men uansett hvilken sjanger du skriver, vil du ha utbytte av hele kurset, forteller Ivo de Figueiredo.

Figueiredo har lagt inn noen skriveøvelser i sine kurs, og han ser også til tekster av andre forfattere.

– På den måten håper jeg på å få til en variert kurshelg med maksimalt utbytte for deltakerne. Jeg er veldig opptatt av at kurset ikke skal være for teoretisk.

Ivo de Figueiredos beste råd om å skrive kommer fra selveste Henrik Ibsen: 

– Avslutt skrivedagen midt i en setning du er fornøyd med, akkurat idet du har fått dagens siste gode idé. Da kan du bare glede deg til å fortsette dagen etter…

Men hvordan opplever forfatteren selv det å utgi bok?

Det underlige med å få den ferdige boken fra trykkeriet, er at manuset du kort tid før ustanselig endret på og kjempet med, plutselig fremstår som helt ferdig. Sånn måtte det jo bli, tenker du! Dette er boken jeg har skrevet! Og så stikker du nesen inn mellom sidene og kjenner den deilige lukten av ferskt papir. Bedre enn kanelboller, spør du meg!

Foto: Ingeborg Lindsesth

Ønsker du flere skrivetips?

Les mer her!