Inspirer barna til å lese

Lesetips fra Ubok: Slik inspirerer du barna til å leseIllustrasjonsbilde Foto: Jarli og Jordan

[dropcap custom_class=»normal»]E[/dropcap]r du en ivrig leser, som sliter med at dine barn ikke er like opptatt av litteratur som deg? Eller har du en i huset som sluker alt du kommer med og lurer på hvor du kan finne flere tips? Ubok.no har tipsene: Slik inspirerer du barna til å lese.

 

Av Nina Aalstad og Siri Morland, Ubok Formidling

  • Snakk om bøker, gjerne konkrete bøker du har lest om som du tror kan passe til den det gjelder. Unngå å si at «denne burde du lese». Tenk at du skal selge den inn, hva ville du fortalt en venn om en veldig bra film du nettopp har sett?

 

  • Snakk gjerne om bøker som har blitt filmer, eller skal bli det. Hadde det ikke vært gøy å lese boka også? Da får du vite mer! Når boka er lest og filmen er sett: Spør! Kjente du igjen handlingen? Likte du boka eller filmen best? Hva savnet du? Hvorfor?

 

  • Søk hjelp, finn ut hva som er populært på biblioteket og i bokhandel. Sjansen er stor for at nettopp disse bøkene vil fenge vedkommende også. Søk etter bokbloggere og les hva ungdommer selv syns, og hva de anbefaler på ubok.no og uprisen.no

 

  • Er det vanskelig å komme i gang? Finn en serie. Ofte er det slik at man knytter seg til karakterene i boka, og det kjennes vanskelig å begynne på noe nytt. Da er en serie perfekt!
  • Diskuter handlingen, les de samme bøkene som barna dine. Hva kunne hovedpersonen gjort annerledes? Hvordan hadde du ønsket at den sluttet? Å snakke om bøker er motiverende.

 

  • Fortell litt fra en bok, f.eks.: Visste du at handlingen i denne boka foregår rett ved oss? Visste du at hun i boka er like gammel som deg?

 

  • Frist med action, kjærlighet og drama. Spenning er noe alle vil ha, men det kan variere veldig hva barn og unge legger i begrepet. Biljakt, krim og spøkelser, eller inderlige personskildringer og skikkelige intriger.

 

  • Se på boktrailere på YouTube, det ligger tusenvis der. Det gir et flott innblikk i bokas handling, nesten som en baksidetekst i filmform.

 

  • Aldri si at han/hun ikke liker å lese, i alle fall ikke så vedkommende hører det. Det er ikke leseren det er noe feil med, det er boka!  Det er stemningen rundt lesing som er viktig. Finn riktig bok. Lag et lesehjem. Vær et forbilde!

 

  • La bøker ligge tilgjengelig. Legg dem på bordet, på kjøkkenet, på do. Plutselig blir de tatt opp og lest i. Mange forteller at det er nettopp sånn de begynte å lese mye.
Redaksjonen i Ubok.no om å inspirere barna til å lese

Redaksjonen Ubok.no Bak f.v.: Emilie Lund, Nora Nordskar Hoel, Hilde Mugaas og Ane Cornelia Schøyen Foran f.v.:Vera Veum, Mari Moen Holsve, Nina Aalstad og Siri Morland Foto: Jarli og Jordan

-> Sjekk ut inspirerende bøker for barn og unge her