12 fine sitater fra Cervantes

Don Quijote av Cervantes

DON QUIJOTE er fremdeles en av de mest leste romanene over store deler av verden. I år er det 400 år siden Miguel de Cervantes Saavendra døde.

På et lite sted i La Mancha, som jeg ikke bryr meg med å huske navnet på, bodde det for ikke lenge siden en lavadelsmann av dem som har en lanse i stativ, et gammelt skjold, en radmager hest og en jakthund. Hans daglige føde var en lammekjøttgryte med mer ku enn lam, og med restene servert kolde som aftensmat, noen egg og litt flesk på lørdager, linsesuppe på fredager, og så en velnært due på søndager, noe som slukte tre fjerdedeler av hans inntekter.

Don Quijote av Cervatnes – absurd komikk, sosial og litterær satire

En fattig spansk lavadelsmann ved navn Quijada forleser seg på sin tids populære ridderromaner i en slik grad at han fullstendig mister evnen til å skille mellom diktning og virkelighet:

Kort sagt, han lot seg til de grader oppsluke at han tilbragte nettene fra det mørknet til det lysnet, og dagene fra det lysnet til det mørknet, med å lese, og på grunn av så lite søvn og så megen lesning, tørket hjernen inn så han mistet forstanden.

Han bestemmer seg for å bli ridder og tar navnet Don Quijote de la Mancha, ridderen av den bedrøvelige skikkelse. Han velger en av landsbyens bønder, Sancho Panza, til sin væpner. Sammen drar de ut for å bekjempe verdens ondskap og verne om de svake og ikke minst om de skjønne kvinner, slik en sann ridder skal. Etter mange prøvelser både for den forvirrede ridder – og ikke minst for hans arme væpner – må likevel Quijote se virkeligheten i øynene og forlate illusjonenes verden.

Den geniale sammensmeltningen av absurd komikk, sosial og litterær satire og dyp psykologisk innsikt vi finner hos Cervantes har inspirert forfattere fra Dostojevskij til Salman Rushdie og John Irving

12 fine sitater fra Cervantes

 1. Jeg har alltid hørt at et godt håp er bedre enn en dårlig besittelse.
 2. Når man ser gjennom kjærlighetens briller, blir kobber til gull.
 3. Det må være skjønt å kunne befale, selv om det bare er over en saueflokk.
 4. Alt er mulig.
 5. Naken er jeg, men slik ble jeg skapt. Intet er vunnet og intet er tapt.
 6. Vel forberedt er halvt vunnet.
 7. Det finnes ingen vei så flat at man ikke kan snuble og skli utfor.
 8. Redd mann fører ikke bruden til sengs.
 9. …for det hjertet er fullt av, taler tungen.
 10. Når lykken banker på, husk da døren opp å slå.
 11. Dette er medfødt hos kvinner, sa don Quijote, – å forakte den som elsker dem, og elske den som avskyr dem.
 12. Ordtak er korte setninger trukket av lang erfaring.