Håpets advokat

I skyggeb av sharia

[dropcap custom_class=»normal»]E[/dropcap]t fritt menneske har tusen ønsker. Et ufritt menneske har bare ett. Mohammad Mostafaei har skrevet en av årets viktigste bøker.

[spacer]

[spacer]

Det er en kald februardag, men inne på UGLA er det lyst og varm. Den første anmeldelsen har allerede kommet: «Historier som i sin ærligste gru er rystende langt inn i hjerterota,» skriver Drammens Tidende og triller en femmer på terningen.

En tilbakemelding til Iran

På UGLA er det klart for lansering. Styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, åpner morgenens program. – Dette er en viktig bok. Den viser på brutalt vis hva sharia står for. Men den viser også at det er mulig å påvirke. Mohammad Mostafaei har hele sitt liv jobbet for å finne løsninger som gir et håp om rettferdighet. Han har fått gjenåpnet en rekke saker – de mest utrolige saker. I boken ønsker han å fortelle oss hva sharia er og hvordan det praktiseres i Iran. Men dette er også en tilbakemelding til Iran. Vi må ikke tro at denne boken ikke finleses i Iran og at den dermed også har en mulighet til å påvirke.

Mohammad Mostafaei har hele sitt liv jobbet for å finne løsninger som gir et håp om rettferdighet.

William Nygaard, Norsk PEN

Viralt opprør

Medforfatter Odd Myklebust møtte Mohammad Mostafaei i Drammen. – Første gang jeg merket meg navnet, var sommeren 2010. Jeg var, som mange, sjokkert over at Iran dømte en kvinne til døden ved steining for påstått utroskap. Mostafaeis kampanje for å få benådet Sakineh Mohammaedi Ashtiani, resulterte i et verdensomspennende viralt opprør og demonstrasjoner i over hundre byer. Da var tilværelsen i Iran blitt så farlig for Mostafaei at han måtte rømme landet. – Jeg fulgte saken og da vi hørte at han hadde måttet rømme, var jeg sikker på at han var tatt av dage. Men så dukket han plutselig opp i nabolaget mitt i Drammen. Over en kopp kaffe et par år senere diskuterte vi om historien hans kunne bli en bok.

[spacer]

[spacer]

[spacer]
[spacer]
Som fjortenåring ble Mohammad Mostafaei vitne til en offentlig henrettelse av en gutt i Teheran. Det endret livet hans. Fra da av bestemte han seg for å bli advokat og kjempe for menneskers og særlig unges rettigheter. Han ble etter hvert en av Irans mest kjente forsvarsadvokater, og i løpet av få år klarte han å redde et stort antall klienter fra å bli henrettet, de fleste barn og kvinner. – Sakineh-saken var viktig for meg. Det samme var alle de rundt femti sakene med mindreårige, forteller Mostafaei. – Jeg opplevde at vi kunne endre loven i Iran. Vi kunne presse det iranske regimet.

Bidrar til å endre verden

I skyggen av sharia er Mohammad Mostafaeis egen fortelling. I konfrontasjon med sharialoven, opplever han store seire for rettferdighet og humanisme, men også justismord så ondskapsfulle og uforståelige at det er vanskelig å fatte. – Det er ildsjeler som Mohammad som bidrar til å endre verden, avsluttet Lene Christensen i Amnesty da hun overbrakte en hilsen fra generalsekretær John Peder Egenæs.

[spacer]

Da jeg var 14 år gammel. var jeg vitne til en offentlig henrettelse. Det endret livet mitt. Slik innleder Mohammad Mostafaei sin bok I skyggen av sharia. Les innledningen her.