Shakespeare i vår tid

I 2016 var det 400 år siden William Shakespeare døde. Kjente forfattere har skrevet hver sin roman med inspirasjon fra Shakespeares skuespill.Tracy Chevalier (Piken med perleøredobb) har skrevet Den nye gutten, inspirert av Shakespears Othello. Foto: Jonathan Drori

I 2016 var det 400 år siden William Shakespeare døde. Fortsatt spilles stykkene hans på scener rundt omkring i hele verden. Temaene den store dramatikeren tar opp er tidløse. I forbindelse med markeringen av de 400 årene som var gått siden Shakespeares død, har internasjonalt kjente forfattere skrevet hver sin roman med inspirasjon fra et av Shakespeares skuespill: Margaret Atwood, Jeanette Winterson, Tracy Chevalier, Anne Tyler, Howard Jacobsen, og sist, men ikke minst, vår egen Jo Nesbø.

Av: Synnøve Tresselt

Margaret Atwood lar seg inspirere av Stormen i sin roman Hekseyngel. I skuespillet blir Prospero, hertug av Napoli, avsatt av broren som sakte men sikkert har overtatt styringen av hans rike. I Atwoods roman blir teaterregissøren Felix, som har mistet kone og barn, til slutt sparket fra jobben som leder av en teaterfestival av sin egen bror. Både Prospero og Felix planlegger hevn, men vil det vise seg at det er veien å gå?

Det forlatte barnet er tema for Jeanette Wintersons Et gap i tiden. Hennes utgangspunkt er Vintereventyret – et av Shakespeares senere stykker. I originalen ris kongen av sterk sjalusi, noe som fører til hans vakre kones død og forvisningen av deres barn. I Wintersons roman blir dette en fortelling om London i 2008, en by som er rystet i grunnvollene etter finanskrakket. Og om en stormfull natt i Amerika, hvor en svart mann finner et forlatt hvitt barn i en babyluke ved et sykehus. Hvem er dette barnet, og hvor hører det hjemme? Winterson viser oss at uansett hvor langt vi er kommet bort fra hverandre, skal det som er tapt, bli funnet.

I Tracy Chevaliers roman Den nye gutten, er vi i USA på 1970-tallet. Her møter vi en ung svart gutt som begynner på en skole med bare hvite barn. Han er diplomatsønn, har flyttet mye og opplever nok en gang at de andre elevene ser på ham som en fremmed og stenger ham ute. Men mot alle odds blir han venn med den mest populære jenta i klassen. Det skal koste ham dyrt. Tracy Chevalier har valgt Othello som utgangspunkt for denne historien. Shakespeares Othello er en seierrik hærfører, men som maurer er han en outsider i det venezianske samfunnet. Othello er lidenskapelig forelsket i vakre Desdemona. Men sterkere enn kjærligheten er hans ærekjærhet, og blindet av forvridd æresfølelse ledes han mot sitt dobbelt tragiske fall.

Anne Tyler tar utgangspunkt i av en av Shakespeares komedier, Troll kan temmes: Vakre og vennlige Bianca mangler ikke friere, men faren vil vente med forlovelse til har får giftet bort sin eldste datter, «trollet» Katharina. I Tylers roman Eddikjenta er det Kate som er i Katharinas situasjon. Kates far er forsker, og har en assistent, Pjotr, som risikerer å bli kastet ut av landet. Hva om Kate kan gifte seg med Pjotr slik at han kan få lovlig opphold? Kate blir rasende, men klarer hun å stå imot disse to mennenes kampanje for å overtale henne? Dette er virkelig en komedie, og kaller på leserens latter gang på gang.

Shylock er mitt navn er Howard Jacobsens provoserende og dyptpløyende tolkning av Kjøpmannen i Venedig.  Jacobsen selv vurderer dette som et av de mest utfordrende av Shakespeares stykker, men, for en engelsk forfatter som selv tilfeldigvis er jøde, også et av de mest krevende. Her stilles spørsmålet om hva det vil si å være far og et barmhjertig menneske i dagens verden. Simon Struljovits, rik kunsthandler og filantrop, med en fraværende hustru og en datter som har gått av sporet, har behov for noen å snakke med. Så da han møter Shylock på en kirkegård i Chesires rimannnsstrøk, inviterer han ham med seg hjem. Det blir begynnelsen på et bemerkelsesverdig vennskap.

Kjøp bøkene her

I april 2018 kan vi glede oss til å lese vår egen Jo Nesbøs versjon av Macbeth. Shakespeares Macbeth holder til i overtroens Skottland, der høvdingen Macbeth blir spådd av tre hekser at han skal bli konge. Lady Macbeth nører opp under hans ambisjoner, og på deres vei mot makten går de også over venners lik. Hans motstandere samler seg etter hvert til opprør, mot en tronrøver som tror seg uovervinnelig. Vi kan love at Nesbøs roman også blir full av drama og spenning!