Schakendas brennsnut

En klassisk Vestlandsrett, som alle familier har sin egen variant av. Brennsnut ble som regel laget når det var en knoke fra et fenalår tilgjengelig. Mamma lagde aldri Brennsnut uten både fenaknoke og salta kjøtt.

Det er en vanlig misforståelse, særlig blant østlendinger, at det heter Brennsnut fordi den er sterk, men det er fordi den er varm. Kanskje også fordi det er så godt at du ikke klarer å vente med å spise til du ikke brenner deg på tunga. Det er nå min teori.

Barndom handler om å få lov til å gjøre ting som kanskje ikke er helt trygge, men alltid å ha en nødhavn. For meg var det kjøkkenet hos mamma.

BRENNSNUT

1 kg lettsaltet fårekjøtt med bein eller fenaknoke
2 røkte kjøttpølser
2 gulrøtter
¼ kålrot
½ kg faste poteter
½ sellerirot
3 staver stangselleri
1 purreløk
persilledryss til pynt
salt og pepper

La fårekjøttet ligge i kaldt vann natten over, hell av vannet og kok opp fårekjøttet med usaltet vann. Skum av etter noen minutter. La kjøttet småkoke et par timer, eller til kjøttet er mørt og slipper beinet. Ta opp kjøttet med en hullsleiv og la det avkjøle på et fat. Skjær grønnsakene i terninger og kok dem møre i kraften. Rens kjøttet og del opp pølsene i fine skiver. Ha alt opp i gryta og la det trekke på svak varme i 10 minutter.

Server rykende varmt i dype skåler med flatbrød til.

Oppskriften er hentet fra Morten Schakendas nye bok, Smaker det er verdt å ta vare på. Morten tar oss med til barndomshjemmet i Gjerdsvika på Sunnmøre, der hans interesser for mat og sak blir vekket. Siden har det blitt mange gode smaker og matminner fra utallige reiser og opphold rundt i verden som kokk og baker i verdensklasse. I denne boken har han samlet 50 av sine favoritter. Her finner du smakene og rettene som har gjort størst inntrykk og som han synes det er verdt å ta vare på.