Salattips for en enklere hverdag

En salat er mer enn en salat. I Grønne måltider av Therese Elgquist lærer du å komponere store, friske og spennende blandinger av bladgrønt, grønnsaker, rotfrukter, gryn, belgvekster, frø, nøtter og annet godt!

Therese Elgquist gir deg tips til enkel og inspirerende matlaging med gode retter som passer like godt i matboksen som til middag. Balanse er den store hemmeligheten bak en god og mettende salat. Balansen skapes ved å kombinere råvarer fra ulike næringsgrupper. Med kunnskap om detaljer, litt planlegging og lyst til å prøve nye råvarer, kan du lett heve salaten til nye høyder.

Kjøp boka her

Salattips for en enklere hverdag

Planlegg og forbered: Med litt planlegging og forberedelser har du snart både middager og lunsjer klare. Legg bokhvete eller korn i bløt dagen i forveien, og mariner tofuen om morgenen så den er klar til å brukes om kvelden. Lag ekstra mye dressing og større porsjoner når du koker forskjellige kornarter og belgvekster eller ovnsbaker rotgrønnsaker. Lag en dobbel porsjon hummus som du kan ha som tilbehør til flere ulike salater, men også smøre på et knekkebrød eller fylle en wrap med. Trill en ekstra porsjon bønneboller slik at du kan fryse noen, og bruk dem i salat senere. Denne arbeidsmåten forenkler matlagingen, sparer tid og gjør det enklere å spise sunt og godt. Kjøp stabelbare glassbeholdere og oppbevar de forberedte komponentene i kjøleskapet. Da er en sunn, mettende og god salat aldri langt unna.

Plukk ville matvekster

Tenk variasjon: forberede en salat eller komponentene i den, betyr ikke at du må spise samme salat flere dager på rad. Noe så enkelt som å bytte ut en råvare, dryppe over en annen dressing eller servere salaten med et annet tilbehør kan gi en helt ny opplevelse. Ved flere av oppskriftene i boka finner du forslag til hvordan du kan variere salatene sånn og slik. Her må også sies at en av gledene ved salater er at det meste funker sammen! Stol på din egen smak og ta sjansen på å bytte ut forskjellige ingredienser ut fra hva du liker – eller hva du har i skapet.

Grønn mandag

Mise en place: Dette franske uttrykket som betyr «alt på plass» er et toppen motto. Det innebærer at du forbereder alle deler før du faktisk begynner å lage noe. Tenk litt som i et matprogram på tv, der alt er lagt opp i skåler. Du får en god oversikt, og er det første gang du prøver ut en ny oppskrift, kan du være sikker på at du ikke glemmer noen ingredienser. Det kan høres merkelig ut at du faktisk sparer tid på å legge alt i skåler – men tenk så kjapt det går etterpå!

Andre ting du kan lese om i Grønne måltider

Filed under Mat
Author

Kommunikasjonssjef i Aschehoug Litteratur. Jobber med PR og kommunikasjon i egne kanaler.