5 pocketbøker jeg tar med på vinterferie!

Da har jeg bokstabelen til vinterferien klar. Dette er bøkene jeg tenkte jeg skulle lese i fjor, men som jeg aldri rakk. Og nå er de endelig i pocket. Det er helt perfekt, pocketbøker er jo så mye lettere å ta med på tur – bokstavelig talt! 

Jeg har valgt ut fem bøker, i ulike sjangere, som jeg gleder meg til å lese. 

Skrevet av: Siv Kvarekvål

Mellommenneskelig og drivende.

Jeg begynner med Anders de la Motte, Vinterild. Dette er tredje bok i de la Mottes årstidskvartett. De to andre bøkene, Sensommer og Høstdåd leste jeg i januar, og det er de beste krimbøkene jeg har lest på lenge. de la Motte er en mester i å borre i det mellommenneskelige, det er melankolsk, litt fåmælt, men utrolig drivende. Og jeg sier det igjen: High five til den som tar slutten før siste side er bladd om, for her står overraskelsene i kø. Bøkene kan heldigvis leses uavhengig av hverandre. Og det beste med alt er at siste bok, Våroffer, kommer til påske!

Tatovøren i Auschwitz er basert på en sann historie fra Auschwitz. En sterk historie! Men på mange måter vakker også. Lale er blitt en gammel mann og har en historie han vil fortelle før han dør. Han har aldri fortalt den til noen før nå. Han forteller den for at vi aldri skal glemme.

Lale er tatovør i Auschwitz, og en dag skal han tatovere fangenummeret på armen til unge Gita. Lale er så forsiktig han kan, men Gita er redd. Etter dette første møtet klarer han ikke å glemme Gita, og de to møtes i all hemmelighet. Dette er en utrolig sterk fortelling om kjærlighet og håp, og om hvordan overleve under umenneskelige forhold. Boken har fått strålende kritikker over hele verden og solgt flere millioner bøker. Forfatteren har skrevet enda en bok fra denne historien, Cilkas reise. Den er akkurat kommet på norsk nå.

Se filmen, Det er Lale selv som forteller.

«Mesterlig», «Storslagent», «Gjør sterkt inntrykk»

En bok som har fått strålende kritikker, bare femmere og seksere på terningen er Jesmyn Ward, Det som reddes kan. «Mesterlig», «rått og heftig», «storslagent», «gjør sterkt inntrykk» er bare noe av det som er skrevet i norsk media. 

Vi er i Mississippi i USA sammen med 14 år gamle Esch, som er gravid og bor med tre brødre og en fordrukken far når den tropiske stormen Katarina dundrer inn over land. Nå gjelder det å redde det lille som reddes kan. Familien er lutfattig, det er tøffe forhold, men det er når det raser som verst de virkelige følelsene viser seg, og de opplever et samhold og en omsorg som er enestående.

Når jeg har lest disse tre ganske så dystre romanene er det på tide med noe litt lettere. Eller, lettere og lettere fru Blom. Massakren på Tsarfamilien er jo ikke akkurat lystig lesing. Men det er en utrolig spennende historie som jeg aldri blir lei. 

I Gill Pauls I gode og onde dager er vi i to tidsepoker, 1914 og 2016. først i Russland som er på randen av sammenbrudd og tsarfamiliens fall, så i Amerika der Kitty har flyktet til en hytte for å komme seg etter en knusende avsløring. Det er her, i ødemarken, at hun finner en praktfull skatt som leder henne til en familiehemmelighet som skulle vært begravet for all tid. Disse to tidsepokene blir knyttet sammen med nydelig kjærlighet, vonde tap og vakker forsoning. Her er det bare å dra pleddet tettere om seg og bla om til neste side. Vil ikke blir forstyrret nå!

Noe som tar meg tilbake til hverdagen er Eleanor Oliphant! Hun lever er enkelt liv, og gjør akkurat de samme tingene hver dag. Tar på seg de samme klærne, går på jobb, spiser den samme lunsjen. Hver dag. og i helgene drikker hun to flasker vodka. Alene. Eleanor Oliphant er lykkelig. Hun savner ingenting. Bortsett fra, kanskje, alt. Dette er hylende morsom feelgood, ispedd en dæsj alvor og ensomhet.

Denne boken har solgt i bøtter og spann i Norge, og filmrettighetene er solgt til Reese Witherspoon. Er det en ny Bridget Jones vi ser her? Håper det.

Dette er de 5 pocketbøkene jeg tar med på vinterferie:

Jeg trenger en uke på å lese disse, skal jo ta et par skiturer også. Siste føremelding dit jeg skal er en meter nysnø - det betyr pudderalarm!!

Ha en herlig og lesegod vinterferie!

Slik finner du tid til å lese mer (fem råd som garantert virker)

Opp med hånda om du noen gang har sagt «jeg skulle gjerne lest mer, men jeg har ikke tid».

På jakt etter gode barnebøker til vinterferien?

Slå i hjel en time eller to med et par bøker i vinterferien, et perfekt alternativ til Ipaden. 

Krimbøker jeg gleder meg til å lese i vinterferien

Vinterferien er en deilig leseferie. Listen er lang og god med anbefalte krimbøker!