Alle gode bøker har det til felles at de er sannere enn virkeligheten.
– Ernest Hemingway

Przewalskis hest

Przewalskis hest er Maja Lundes tredje roman i den planlagte klimakvartetten.

Gileads døtre – Atwoods litterære triumf!

Lovet være. Margaret Atwood med frydefull genistrek. Årets mest hypede roman er strålende i partiene der den skildrer makten innenfra, skriver Aftenposten. Gileads døtre er en sterk blanding av mesterlig historiefortelling og briljant samfunnsinnsikt. Les første kapittel her.

Adelheid Seyfarth. Så blomstret rogna

Svullrya-kvartetten er komplett. Adelheid Seyfarth skriver fargerikt, skarpt og egenartet, klokt og nyansert.

Leselyst skapes med nye bøker

– Vi er optimister på litteraturen og på lesingens vegne, sa forlagsdirektør Åse Ryvarden under dagens presentasjon av vårlista.

Nytt år og åtte helt nye stemmer

Noe av det aller beste – nei, det aller beste – med å jobbe i forlag, er at du hele tiden blir kjent med nye forfattere.

Bokpodcast. Litteratur på øret.

Å lytte mens du trener eller fikser ting, er gull. Enten du hører på lydbøker eller du er podcastentusiast. Her er gode bokpodcaster du kan lytte til og som vil gi deg inspirasjon til å lese. 

Tenk å bli forfatter!

Tenk å bli forfatter! Det har vært en lang vei å komme så langt . Men så ligger boka der! Her er vårens tre debutanter på Aschehoug skjønnlitteratur:

Tatovøren i Auschwitz: En vond og viktig bok

Tatovøren i Auschwitz er en sterk, rørende og ikke minst sjelden historie.

Utdrag Til døds av Cesilie Holck.

Finnes det et språk for døden i en altoppslukende sorg?

Bøkene vi gleder oss til i 2020

Av hundre bøker har jeg plukket ut ti bøker som jeg gleder meg til på lese. Håper jeg klarer å inspirere deg til å lese en!

Fridtjof Hansen, fleip eller fakta?

Har man levd hvis ingen vet om det?

Verden som var min

Ketil Bjørnstads romanserie Verden som var min, tar oss med inn i seksti-, sytti, -åtti og nittitallet. I Tyvetallet nærmer finanskrisen seg. Børsene kollapser, Island går konkurs. Bjørnstad merker også at noe er fullstendig galt med ham selv, og når han må følge siden foreldre til sykehjemmet, får livet helt nye utfordringer.

Slik finner du tid til å lese mer (fem råd som garantert virker)

Opp med hånda om du noen gang har sagt «jeg skulle gjerne lest mer, men jeg har ikke tid».

Bli med og les månedens unike bok

Å lese en god bok er som å åpne et vindu ut mot verden. Joda, vi har hørt det før, men det er jo faktisk en fantastisk ting.

Utdrag: Syng, gravløse, syng av Jesmyn Ward

Jojo og familien hans herjes av dyp kjærlighet og sterke konflikter. Dette er opprivende, vakkert, kraftfullt og ømt!

Bli hos meg

En fortelling om kjærlighet, plikt og skam - om de skjøre båndene som binder familier sammen over generasjoner.

Mr. Woolf

Mr. Woolf er en hyllest til alle alminnelige fedre, som kanskje ikke er så alminnelige som man tror.

Livet i luftene – en bok av europeisk format 

NTNUs litteraturpris går til Arild Vanges Livet i luftene. – Livet i luftene er godt tenkt og godt skrevet. Den er musikalsk, intellektuelt stimulerende og nyskapende, sier juryen.

Przewalskis hest - Karins historie

Przewalskis hest av Maja Lunde er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellene på oss og dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve? Her får du en smakebit av Karins historie. 

Lyden av fjell

Cathrine Evelid er forfatteren som får hverdagsmennesket til å skinne. – Med sin fjerde roman viser Evelid nok en gang at hun er en fremragende forfatter, skriver Fædrelandsavisen om Lyden av fjell.

Bøker om klima

Klimakrisa er fullt til stede i litteraturen. Både Maja Lunde og Margaret Atwood er opptatt av miljøet i sine romaner. Her har vi samlet et knippe romaner der klima, og menneskets forhold til naturen, er et sentralt tema. 

Er Norge paradisets midtpunkt?

– Jeg tror jeg har lest årets morsomste svenske roman, skriver Dagens Nyheter om Johanna Frids debutroman.

Johannas åpenbaring

Aasne Linnestå skriver med et viljesterkt eksistensiet-politisk driv, skriver Klassekampen om Johannas åpenbaringer. En lavmælt og elegant roman om verdenssmerte, privat sorg og kjærlighet, mener Dagsavisen. Les utdrag fra romanen og hør den fine samtalen med Linnestå i Åpen bok.

Kjærleik og det som liknar

Ønsket om nærleik til andre kan vere både ei vakker og destruktiv kraft. I Kjærleik og det som liknar skriv Therese Tungen om desse eldgamle tema.

Miss Marie

Første verdenskrig raser i Europa og Thea får invitasjon til å dra til Amerika. Takker hun ja, må hun si farvel til kjæresten Hans ...

Kamel uten filter

En kritisk samtidsroman om å gå seg vill midt i livet, om fraskrivelse av ansvar, konflikter og maktkamper.

Benjamins reise

Benjamins reise er fjerde bind i Vestindiakvintetten. Benjamin gjør opprør mot sin eier og rømmer med piratskuta Sweet Rosie. Ferden bringer erkjennelse om egne røtter og kulminerer i revolusjonen som bringer slaveriet til opphør i 1848.

Å leve med Sommertid

Romanen Sommertid ble til mens jeg hvilte ut fra det virkelige livet.

Nora eller Brenn Oslo, brenn

Johanna Frids debutroman, Nora eller Brenn Oslo, brenn, undersøker to av vår tids store kvinnesykdommer – Instagram og endometriose.

Fortrengte historier

I debutromanen min, Huskeøvelser for viderekomne, er den polske byen Łódź selve navet i fortellingen.

Hjemlandet og andre fortellinger

– Vidunderlig god. Boka til Kronprinsesse Mette-Marit er elendig norgesreklame, men glimrende reklame for norsk litteratur, skriver Dagbladet og gir boka en sekser.

Les Tjenerinnens beretning: boka bak TV-serien

«Bedre betyr aldri bedre for alle, sier han. Det betyr alltid verre for noen.» Les Tjenerinnens Beretning, boka bak HBO Nordic-serien the Handmaid’s Tale.

Om skrivingen av Delt omsorg

Jeg opplevde at alt jeg trodde var sannheter om livet, kjærlighet, samliv og familieliv, viste seg å ikke stemme

Naturen til salgs

NRK melder at Svaice AS skal hente ut is fra Svartisen for å selge eksklusive isbiter til rike kunder og gourmetrestauranter over hele verden.

Når de minste tingene betyr mest

Verdens insekter vil være utryddet innen et århundre om insektdøden fortsetter i samme takt.

Møt Therese Tungen

Therese Tungen er forlagsredaktør på Samlaget, debuterte med novellesamlinga Ein gong var dei ulvar. No er ho aktuell med ny bok.

Aschehoug debutantstipend til Therese Tungen

I Ein gong var dei ulvar skriv Therese Tungen om kva som skjer når uventa ting skjer. Korleis skal ein fortsetje når alt rundt ein endrar form?

Pågående og oppkjeftige essays fra Thure Erik Lund

Det er ingen overdrivelse å si at Thure Erik Lund ser på verden, kunsten og framtida med et friskt blikk. Essayene i Romutvidelser er både pågående og oppkjeftige, de sikter skarpt og treffer i tide og utide.

Rumba med Gunn og andre tekster

I sommer spilte Di derre og KORK tre utsolgte konserter på Frognerseteren Amfi. Konserten ble sendt på NRK 14. september hvor tre kvart million seere tilbrakte lørdagskvelden sammen med de to orkestrene og fortellingene om Gunn, Berger, Erik Vea og faren til Ivar. I Rumba med Gunn, kan lese fortellingene bak tekstene og om låtskriving, rytmeforståelse, kompiser, avstandsforelskels

Trygve Gulbranssen Og bakom synger skogene

En hyllest til Trygve Gulbranssens Og bakom synger skogene.

Tre generasjoner kvinner og én hemmelighet

Iblant hører man fortellinger som gjør sterkt inntrykk, man fortsetter å tenke på dem med jevne mellomrom. Enkelte livsfortellinger brenner seg fast. I denne artikkelen forteller Trude Teige om historien bak Mormor danset i regnet.

Det blir ikke jul uten snø

Hva gjør vi med julen når pappa sier han skal flytte i egen leilighet? Blir det jul likevel? Selvsagt blir det det - bare en litt annerledes jul

Knallrød leppestift på julaften

Johannas åpenbaringer er en roman om kjærlighet - til dyr, natur og mennesker, i en verden som kjennes overveldende og grenseløs.

Aschehougs debutantstipend til Aldona Kasztan

– Huskeøvelser for viderekomne er en annerledes debutbok som er blitt kalt et friskt pust blant høstens utgivelser samt en bok som gir nye perspektiv og tanker, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs debutantpris.

Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt

– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.

Arrangementer

Lyst å møte en forfatter? Her får du oversikt over sesongens litterære arrangementer.

Gaven som helbredet

Siden hun var liten, har husmannsjenta Anne visst at hun er født med en gave, en evne til å se, og et kall til å hjelpe. Her forteller Ellen Vahr fortellingen bak Gaven

Slekters gang

– Da jeg skrev Slekters gang, ville jeg at leseren skulle få et helt nytt perspektiv på vår sivilisasjon. Jeg ønsket å vise at alt det vi tar for gitt, er skjørere enn vi tror. Vi innbiller oss at vi er forberedt på ulike typer katastrofer. Jan Kjærstad om Slekters gang.

Utdrag: Vanndanseren av Ta-Nehisi Coates

Sensasjonell debut fra en av USAs sterkeste stemmer.

Bøker om andre verdenskrig

Vi må aldri glemme! Tre sterke historier fra andre verdenskrig, alle basert på faktiske hendelser.

Utdrag: Krigslys av Michael Ondaatje

Et litterært mesterstykke fra en av vår tids store forfattere.

Antony Gormleys jernmenn

Romanen Gormley er en flerstemt roman om Rogaland, om en manns dragning mot et fylke, mot kunsten, mot en kvinne.

5 pocketbøker jeg tar med på vinterferie

Pocketbøkene til vinterferien er klar. Jeg har valgt ut fem bøker som endelig er å finne som pocketbøker - jeg gleder meg! God vinterferie!

Debutantintervju: Sunniva Vagstad

Les hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Debutantintervju: Marit Daaland Lesjø

Les hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Debutantintervju: Ravn Lanesskog

Les hva som inspirerer årets debutanter til å skrive, og ikke minst deres beste tips til deg som har en forfatter i magen!

Utdrag: Sara Stridsberg. Kjærlighetens Antarktis

Les et utdrag av Sara Stridsbergs Kjærlighetens Antarktis

Så kort var livet

Da Kjærlighetens Antarktis ble lansert i Sverige, ble mange påminnet om en gammel drapssak i Sverige: Drapet på Catrine da Costa.

Utdrag: Powwow av Tommy Orange

Powwow er et voldsomt, hjerteskjærende og morsomt portrett av et USA få av oss kjenner og hylles som en morderne klassiker allerede.

Fritt fall

Jeg var 18 år da jeg begynte å hoppe fallskjerm. Hver gang jeg satt i flyet var jeg vettskremt, og hver gang jeg landet hadde livet sterkere farger og mer intensitet.

Utdrag: Skyggedanseren av Sara Omar

Skyggedanseren er en ung jentes kamp for å unnslippe barndommens mørke minner og hennes drøm om å finne frihet i et nytt liv langt mot nord. 

Utdrag: Min mørke Vanessa av Kate Elizabeth Russell

En knyttneve av en #metoo-roman. En snakkis verden rundt allerede før utgivelse.

Det beste i verden er bøker. Nei, vent! Det beste i verden er bøker på tilbud!

Gikk du glipp av noen bøker i 2019? Nå har vi satt ned prisen på flere av fjorårets aller beste bøker.

Siri Hustvedt - warts and all

Bli kjent med Siri Hustvedt, en av våre største litterære forfattere som også er en internasjonalt ettertraktet foredragsholder innen kunst, litteratur og vitenskap.

Forfatterne anbefaler

Vi har spurt 11 forfattere hvilke bøker de anbefaler å lese denne våren. Sjekk denne listen, her er det mange gode anbefalinger! 

Bli med på vårens leseutfordring

Nå kjører vi i gang vårens leseutfordring, hvor vi leser seks pocketbøker, på seks uker.

Kari F. Brænne om Perleporten

En eventyrlig historie om Tsardatteren Maria Romanova