Personvernerklæring

Personvernerklæring for Aschehoug «H. Aschehoug & Co (W. Nygaard AS)»

Denne personvernerklæringen beskriver hvordan Aschehoug («H. Aschehoug & Co (W. Nygaard AS)») behandler personopplysninger om kunder, brukere av våre nettsider, forfattere, leverandører og samarbeidspartnere.

Behandling av personopplysninger

Personopplysninger er opplysninger som kan knyttes til en identifiserbar enkeltperson. Aschehoug er opptatt av å beskytte og respektere ditt personvern, og benytter kun personopplysninger som er relevante og nødvendige for å kunne oppfylle våre forpliktelser og yte god service overfor våre kontakter, samt personopplysninger som vi er lovpålagt etter bl. a. bokføringsloven.

Behandling av personopplysninger, slik som innsamling, registrering, lagring og utlevering er underlagt særskilte regler. Aschehoug er behandlingsansvarlig, og alle personopplysninger behandles i henhold til personopplysningsloven og øvrig regelverk for personvern. Datatilsynet fører tilsyn med at regelverket overholdes.

Aschehougs behandling av personopplysninger omfatter i all hovedsak kontaktinformasjon, bestillings- og betalingsinformasjon, samt korrespondanse og evt. annen informasjon som er relevant for formålet med behandlingen.
Våre kunders kortnummer oppbevares ikke av oss. Alle korttransaksjoner skjer eksternt hos autoriserte leverandører av betalingstjenester. Ved å benytte deres tjenester, samtykker du til deres vilkår.

Hva bruker vi personopplysningene til?

Vi behandler følgende personopplysninger i følgende forbindelse:

Kontakt med forfattere, potensielle forfattere, leverandører og øvrige samarbeidspartnere. Dette omfatter behandling av kontaktopplysninger med nevnte, og formålet med behandlingen er å gi oppfølgning, kontakt med nevnte, og oppfylle avtaler og forpliktelser. Behandling av personopplysninger foretas på grunnlag av avtale eller berettiget interesse.

Kontakt med kunder. Dette omfatter behandling av kontaktopplysninger, kjøpshistorikk, historikk på kontakt og support mv. Formålet med behandlingen er å besvare henvendelser fra kunder, gjennomføre bestilling og betaling, sende produkter og yte tjenester. Vi sender også informasjon og spørreundersøkelser til kunder. Behandling foretas på grunnlag av avtale, berettiget interesse eller samtykke.

Logging av informasjon på nettsider. Vi behandler her statistikk og bruksmønstre. Formålet med behandlingen er å gi best mulig brukeropplevelse og kommunikasjon på digitale flater, samt å forbedre og tilpasse informasjon og markedsføring til kunden på bakgrunn av handlingsmønstre og atferd. Behandlingen skjer på grunnlag av berettiget interesse.

Felles behandleransvar for visse behandlinger

H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) AS er et konsern som består av flere hel- og deleide selskaper. Universitetsforlaget AS er et heleid selskap av H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) AS som organisatorisk er knyttet tett til morselskapet ved at de to forlagene deler en rekke fellestjenester og er lokalisert på samme adresse. Av denne grunn har H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) AS og Universitetsforlaget AS et felles behandlingsansvar for en del behandling av personopplysninger. Dette omfatter bl.a. kundebehandlingssystemet (CRM).

Deling av personopplysninger

Vi gir ikke personopplysningene dine videre til andre med mindre det foreligger et lovlig grunnlag for slik utlevering. Eksempler på slikt grunnlag vil typisk være en avtale med deg eller et lovgrunnlag som pålegger oss å gi ut informasjonen.

H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) AS bruker databehandlere til å samle inn, lagre eller på annen måte behandle personopplysninger på våre vegne.

Retting og sletting av opplysninger

Vi lagrer ikke personopplysninger lenger enn det som er nødvendig for å oppfylle formålet med behandlingen. Lengre lagring kan være nødvendig for å oppfylle eventuelle lovpålagte plikter, for eksempel etter regnskapslovgivningen.

Det er viktig at opplysningene vi har lagret er riktige og oppdaterte. Du oppfordres derfor til å ta kontakt med oss om du oppdager feil. Du kan også kontakte oss dersom du ønsker innsyn i hvilke personopplysninger vi har lagret om deg eller du ønsker å bli slettet fra våre systemer.

Lagring og deling av personopplysninger

Vi lagrer ikke personopplysninger lenger enn det som er nødvendig for å oppfylle formålet med behandlingen. Lengre lagring kan være nødvendig for å oppfylle eventuelle lovpålagte plikter, for eksempel etter regnskapslovgivningen.

Vi gir ikke personopplysningene dine videre til andre med mindre det foreligger et lovlig grunnlag for slik utlevering. Eksempler på slikt grunnlag vil typisk være en avtale med deg eller et lovgrunnlag som pålegger oss å gi ut informasjonen.

H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) AS bruker databehandlere til å samle inn, lagre eller på annen måte behandle personopplysninger på våre vegne.

Dine rettigheter når vi behandler personopplysninger om deg

Du har rett til å kreve innsyn, retting eller sletting av personopplysningene vi behandler om deg. Du har videre rett til å kreve begrenset behandling, rette innsigelse mot behandlingen og kreve rett til dataportabilitet. Du kan lese mer om innholdet i disse rettighetene på Datatilsynets nettside:www.datatilsynet.no.

For å ta i bruk dine rettigheter må du sende oss skriftlig informasjon om hva henvendelsen gjelder via kontaktskjemaet på nettsiden. Vi vil svare på din henvendelse til oss så fort som mulig, og senest innen 30 dager.

Vi vil be deg om å bekrefte identiteten din eller å oppgi ytterligere informasjon før vi lar deg ta i bruk dine rettigheter overfor oss ved å legge ved kopi av Pass eller annen gyldig legitimasjon. Dette gjør vi for å være sikre på at vi kun gir tilgang til dine personopplysninger til deg – og ikke noen som gir seg ut for å være deg.

Du kan til enhver tid melde deg av våre nyhetsbrev ved å klikke på lenke i nyhetsbrevet eller trekke tilbake ditt samtykke for behandling av personopplysninger hos oss ved å sende en skriftlig henvendelse via kontaktskjemaet.

Klager

Dersom du mener at vår behandling av personopplysninger ikke stemmer med det vi har beskrevet her eller at vi på andre måter bryter personvernlovgivningen, så kan du klage til Datatilsynet.

Du finner informasjon om hvordan kontakte Datatilsynet på Datatilsynets nettsider:www.datatilsynet.no

Kontakt

Hvis du har spørsmål om denne personvernerklæringen eller om bruk av dine personopplysninger, ta gjerne kontakt med oss.

Informasjonskapsler (cookies)

På aschehoug.no brukes det cookies (informasjonskapsler) for å bedre brukeropplevelsen av nettstedet, samt til statistikkformål.

Det er H. Aschehoug & Co (W. Nygaard AS) som er ansvarlig for behandling av opplysninger og data ved bruk av cookies på aschehoug.no.

En cookie er en tekstfil som sendes fra en webside, f. eks. www.aschehoug.no til din datamaskin eller smarttelefonen der hvor den blir lagret enten i minnet (session cookies) eller som en liten tekstfil (tekstbaserte cookies). Vi benytter begge disse typer cookies til følgende formål:

  • Forbedre opplevelsen og ytelsen på nettsiden.
  • Hente statistikk fra nettsiden, for eksempel antall besøkende. Her lagres det ingen personlig data.
  • Optimere markedsføringen

Hvis nettleseren din er innstilt på å ikke akseptere cookies, har du ikke mulighet til å bestille varer hos oss. Du kan enkelt endre denne innstillingen i nettleseren,  ser veiledninger under.

Når du benytter deg av våre nettsted godtar du også bruken av informasjonskapsler.

Opplysninger som samles inn

Følgende opplysninger og data samles inn ved bruk av cookies på aschehoug.no:

_ga_gat, _gid,

Brukes til statistikkformål (Google Analytics). Vi får informasjon om hvilke sider som er mest besøkt, hvor brukerne kommer fra, på hvilke tidspunkter sidene blir mest besøkt, osv. Aschehoug bruker anonymizeIP, en funksjon som gjør at en enkeltbruker ikke kan identifiseres. Google kan overføre statistikken til tredjeparter hvis dette kreves iht. lov eller i tilfeller hvor tredjeparter behandler informasjonen på vegne av Google.

Google har mer informasjon om innhold og varighet.

Doubleclick Manager (DCM)

DCM er systemet digitale annonser før disse blir videresendt til medier, og som kan benyttes til å sette opp tracking (cookie, se over) basert på forskjellige punkter, i dette tilfellet nettstedstrafikk, som bygger målgrupper av brukere av nettsidene for så målrette annonser senere («retargeting»).

eZSESSID, magento_id

Opprettes for hver gang du er inn på nettsiden. Disse cookiene er standard-cookier som brukes for å huske valg og handlinger du gjør på aschehoug.no.

Varighet: slettes automatisk når nettleserøkten avsluttes.

is_logged_in

Opprettes for hver gang du logger deg inn på nettsiden. Brukes til å lagre din ordrehistorikk, handlekurv, og opplysninger til kjøpsprosessen og min side.

Varighet: slettes automatisk når nettleserøkten avsluttes, eller når du logger ut.

MCPopupClosed

Hvis du lukker den pop-up vinduet hvor vi be om din e-post adresse (på forsiden) vi bruker denne cookie til å huske dette, slik at vi ikke vise den til deg igjen før om et års tid. Varighet: 1 år

Facebook

Vi bruker informasjonskapsler fra Facebook for å måle hvordan våre annonser på Facebook fungerer, samt til å kunne nå deg med annonser på Facebook etter at du har besøkt nettstedet. Dette gjøres ved en «Facebook Pixel». Informasjonskapslene opprettes bare om du er logget inn på Facebook og inneholder ikke personlig identifiserbar informasjon.

Her kan du administrere dine annonseinnstillinger på Facebook

Vi bruker Facebook kommentarer på våre produktsider, og Facebook bruker informasjonskapsler for å se om du er logget inn eller ikke når du kommenterer eller liker en side hos oss.

Les mer om Facebook og informasjonskapsler

Hvordan aktiverer jeg eller sletter cookies?

De fleste nettlesere er stilt inn til å godta informasjonskapsler. Du kan endre innstillingene slik at du enten blokkerer alle informasjonskapsler, eller blir varslet når en informasjonskapsel lagres på datamaskinen din. Les mer om hvordan du gjør dette i hjelpefunksjonen i nettleseren din.

Ulike nettlesere har ulike måter å slette informasjonskapsler på. Hvis du er usikker på hvor du finner denne informasjonen, kan du klikke på «Hjelp» på «Start»-menyen og søke etter «informasjonskapsler» eller «cookies» for å få informasjon om hvor du finner mappen med informasjonskapsler.