Historien bak boka: Pandora

Pandora er Tom Kristensens tiende thriller. Denne gangen handler det om IS, bioterror, NSA og ugjenkallelig svik.

Pndora er min tiende thriller. Og denne gangen handler det om IS, bioterror, den hemmelighetsfulle amerikanske etterretningsorganisasjon, National Security Agency (NSA) og ugjenkallelig svik.

Av Tom Kristensen

Ideen til Pandora kom under et møte med to kilder med kjennskap til militær etterretning og masseødeleggelsesvåpen. I møtet fikk jeg høre at totalitære stater, som Nord-Korea, bruker fiendtlige aksjoner bevisst for å tjene penger. Nord-Koreas ledelse vet at atomprøvesprengninger og utskyting av raketter kan få valutaer til å bevege seg, f.eks. JPY mot sørkoreanske WON. Ved å posisjonere seg i valutamarkedet på forhånd, kan de derved realisere store gevinster etter utskyting av raketter og atomprøvesprengninger. Så en ting er å analysere politiske motiver som ligger bak slike hendelser, en annen ting er å tenke at utskytninger og atomprøvesprengninger kan ha finansielle motiv i tillegg.

For Nord-Koreas ledelse trenger så mye hard valuta som de kan få fatt i. Saddam Hussein i Irak er et annet eksempel. Flere ganger før invasjonen i 2003 gikk Hussein offentlig ut med uttalelser som han visste ville påvirke oljeprisen. Derved kunne hans folk i blant annet Zurich tjene store penger ved å posisjonere seg. For de var informert på forhånd hva Saddam Hussein kom til å si, og kunne forutsi hvilken vei oljeprisen ville bevege seg. Gevinsten ble plassert i sveitsiske banker.

Tom Kristensen

Men denne måten å tjene penger kan jo også brukes i mindre målestokk, av terroristorganisasjoner. Hva med en terroraksjon mot et cruiseskip? Det vil ganske sikkert påvirke cruiserederiets aksjekurs, og kanskje også spre seg til andre cruiseaksjer. På den måten ville det være penger å tjene ved forhåndsposisjonering i disse aksjene, i tillegg da til å spre død, lidelse og ødeleggelser.

Nord-Koreas ledelse trenger så mye hard valuta som de kan få fatt i.

Og dette er bakteppet for min nye thriller, Pandora. Det finnes usynlige edderkopper med inngående finanskunnskaper som handler i forkant av terroraksjoner, og bidrar til at terroristorganisasjonene tjener store penger. I Pandora jakter etterretningsorganisasjonen, NSA på IS’ usynlige finansedderkopp som kalles Oksen.

Unge Omar Shakir blir en viktig brikke for NSA. De mistenker at hans far kan være nettopp Oksen. Omar, en troende muslim, og homoseksuell, blir dypt forelsket i en mannlig medstudent på London School of Economics. Og det er denne kjæresten som klarer å overtale Omar til å spionere på sin egen far. Så Omar tvinges til å velge side – å følge sin egen fundamentalistiske far, eller trosse, spionere på og kanskje også forråde ham.

Samtidig forbereder en kvinnelig terrorist stadig nye angrep med miltbrannpulver, i samarbeid med Oksen. Og sammen tjener de store penger for IS. Og terroristen kalles Pandora av NSA – kvinnen fra gresk mytologi som ble gitt en eske som inneholdt død, pest og ødeleggelse.

Pandora er et eneste rush av spenning fra første til siste side

– Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet