ORD SETTER SPOR

Iben Akerlie vant Arks Barnebokpris 2016 for boka Lars er LOL

LARS ER LOL av Iben Akerlie er vinner av ARKs barnebokpris! Stemningen var mildt sagt god da Stian Barsnes Simonsen og kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen troppet opp på ARK Egertorget for å dele ut den gjeveste prisen.

[spacer]

Magiske ord

– Den beste barneboka bør alltid kåres av barn, sa Barsnes Simonsen. – Ord setter spor, sa sønnen min til meg. Og det stemmer. Ord kan få oss til å gråte. Til å le. Og til å bli så lei oss at vi ikke vet hvor vi skal gjøre av oss. Det er kult å være god i sjakk og i fotball, men det er enda kulere å være god med ord, slo Barsnes Simonsen fast. – Mange voksne er ikke så gode med ord og dere må følge med på hva de voksne driver med i sosiale medier. Hva er det de egentlig vil si?

Det er kult å være god i sjakk og i fotball, men det er enda kulere å være god med ord.

[spacer]

Lesing er gøy

Kunnskapsminister Røe Isaksen snakket varm om boka da han delte ut prisen: – En bok som handler om det å være annerledes, om noe som er fint og om vennskap. Lesing er gøy!

[spacer]

God til å juge

10 000 elever har i hele høst lest de fem nominerte og til slutt stemte de frem Lars er LOL som årets beste barnebok. – Det betyr mye for meg at denne prisen kommer fra dere. Hver stemme representerer hver enkelt av dere som har likt Lars og valgt å stemme på boken, sa en glad Iben fra scenen. Elever fra Linderud skole heiet fra salen og stilte gode spørsmål fra scenen. På spørsmålet om hun var god til å skrive da hun var liten, måtte Iben dra litt på det: – Mja. Jeg var flink til å juge, kanskje. Men jeg har alltid likt å skrive. Iben innrømmet at hun har vært nervøs i forkant av utdelingen. – Det har vært så lenge å vente fra jeg ble nominert og frem til i dag. Jeg ville nok blitt litt skuffet om jeg ikke hadde vunnet.

Det har vært så lenge å vente fra jeg ble nominert og frem til i dag. Jeg ville nok blitt litt skuffet om jeg ikke hadde vunnet.

[spacer]

Forbilde

Jeg synes vi skal bruke ordene til å fortelle folk at vi liker dem, avsluttet Barsnes Simonsen. – Iben! Jeg liker deg veldig, veldig godt. Du er et vanvittig godt forbilde for denne gjengen her.

[spacer]

Og Iben lover at det kommer flere bøker.

[spacer]

En god dag!

Iben Akerlie vant Arks Barnebokpris 2016 for boka Lars er LOL

 

 

Om Lars er LOL:

Amanda gleder seg til å begynne på skolen igjen etter ferien. For det første for å se Adam igjen. For det andre fordi hun skal bli fadder for en søt førsteklassing. Når hun i stedet får ansvaret for den nye gutten Lars med Downs syndrom, blir alt veldig vanskelig. Amanda føler press fra alle kanter: Hvor god venn kan hun være med Lars, som er morsom og annerledes? Hvor hardt skal hun jobbe for å bli populær blant de kule i klassen? Og hvordan skal hun få Adam til å legge merke til henne? Plutselig surres Amanda inn i noe hun egentlig ikke vil være med på: Hun sprer dumme bilder av Lars. Slik svikter hun både ham og seg selv, og skuffer alle rundt seg. Hvordan skal Amanda reise seg igjen, gjøre det godt igjen og gjenvinne respekten? Det blir en lang og ydmykende vei fylt av prøvelser og selvfornedrelse, fortalt med en stor dose humor.

 

Forfatterdebutant og skuespiller Iben Akerlie briljerer med helstøpte personer og engasjerende handling i barneboken «Lars er LOL» – som smeltet denne leseren. Kristine Isaksen, VG

 

… en sjarmbombe av en roman. Marie L. Kleve, Dagbladet

 

Boken er rett og slett spennende, drevet av en intens forening av indre og ytre handling. Samtidig er den presis hverdagslig og realistisk. Forfatteren vet hva hun skriver om, og leserne vil kjenne det igjen. Det er en sterk debut, som uunngåelig skaper forventninger om mer. Mette Hofsødegård, Aftenposten

[spacer]

[spacer]