Oppskrift på verdens beste skoleboller

Morten Schakendas oppskrift på skoleboller

I dag er årets kanskje beste dag: skolebollens dag. De du baker selv smaker ekstra godt, og vi har selvfølgelig den beste skolebolle-oppskriften fra Morten Schakenda.

Skoleboller

Du trenger:

  • 1 kg hvetemel
  • 1/2 l h-melk
  • 150 g sukker
  • 15 g salt
  • 15 g kardemomme
  • 1 stort egg
  • 50 g fersk gjær
  • 150 g smør i terninger

Slik gjør du det:

Ha alle ingrediensene unntatt smøret i en eltebolle, elt i 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen. Tilsett smør i små terninger, elt deigen til den slipper gantene på bollen og alt smør er eltet godt inn, ca 15 minutter. Legg deigen i en egnet bolle, dekk med plast, og la den heve i 1,5 time.

Del deigen i boller på ca. 150 g. Sett dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg, og trykk et godt hull i midten på bollene med fingrene.

Fyll vaniljekrem i en sprøytepose, og sprøyt kremen i hullene. Stek skolebollene ved 175 graden i 15–20 minutter. Avkjøl på rist. Smør melisglasur rundt kremen, og dypp bollene i tørket kokos.

Hjemmelaget vaniljekrem

  • 1/2 l h-melk
  • 100 g sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 4 eggeplommer
  • 40 g maisenna

Hell melk og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene med en kniv. Ta frø og stang i melk- og sukkerblandingen, og varm forsiktig opp til kokepunktet. Pisk eggeplommer sammen i en bolle. Hell over den kokende melken, og rør med en visp hele tiden. Ha blandingen tilbake i kjelen, og la det koke sakte opp. rør hele tiden med visp så det ikke svir seg. Når blandingen når kokepunktet, hell den straks gjennom en sil og over i en egnet bolle. Strø lett med litt sukker for å unngå snerk.

Sett vaniljekremen raskt til avkjøling. Dekk med plastfolie eller lokk når den er kald. Rør den glatt før bruk.

Kjøp Om boller og brød her