Oppskrift på verdens beste skoleboller

Morten Schakendas oppskrift på skoleboller

I dag er årets kanskje beste dag: skolebollens dag. De du baker selv smaker ekstra godt, og vi har selvfølgelig den beste skolebolle-oppskriften fra Morten Schakenda.

Skoleboller

Du trenger:

  • 1 kg hvetemel
  • 1/2 l h-melk
  • 150 g sukker
  • 15 g salt
  • 15 g kardemomme
  • 1 stort egg
  • 50 g fersk gjær
  • 150 g smør i terninger

Slik gjør du det:

Ha alle ingrediensene unntatt smøret i en eltebolle, elt i 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen. Tilsett smør i små terninger, elt deigen til den slipper gantene på bollen og alt smør er eltet godt inn, ca 15 minutter. Legg deigen i en egnet bolle, dekk med plast, og la den heve i 1,5 time.

Del deigen i boller på ca. 150 g. Sett dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg, og trykk et godt hull i midten på bollene med fingrene.

Fyll vaniljekrem i en sprøytepose, og sprøyt kremen i hullene. Stek skolebollene ved 175 graden i 15–20 minutter. Avkjøl på rist. Smør melisglasur rundt kremen, og dypp bollene i tørket kokos.

Hjemmelaget vaniljekrem

  • 1/2 l h-melk
  • 100 g sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 4 eggeplommer
  • 40 g maisenna

Hell melk og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene med en kniv. Ta frø og stang i melk- og sukkerblandingen, og varm forsiktig opp til kokepunktet. Pisk eggeplommer sammen i en bolle. Hell over den kokende melken, og rør med en visp hele tiden. Ha blandingen tilbake i kjelen, og la det koke sakte opp. rør hele tiden med visp så det ikke svir seg. Når blandingen når kokepunktet, hell den straks gjennom en sil og over i en egnet bolle. Strø lett med litt sukker for å unngå snerk.

Sett vaniljekremen raskt til avkjøling. Dekk med plastfolie eller lokk når den er kald. Rør den glatt før bruk.

Kjøp Om boller og brød her

Filed under Mat

Ramler inn i bøker. Ring letemannskapene om dere ikke ser meg på noen timer. Sitter da antakelig fast i en fortelling.