Jakten på Norges farligste kriminelle miljø

I 2017 beordrer politimesteren i Oslo en operasjon for å knuse et brutal kriminelt miljø som bevæpner seg, selger narkotika, kidnapper folk og tjener penger på illegal gambling. Gjengen bak kriminaliteten har forbindelser til mafiaen på Balkan. Den innerste kjernen står med mer enn 200 uoppgjorte saker. Operasjonen mot Young Bloods får navnet Operasjon Gamma.

Politiet foretar massive arrestasjoner, beslaglegger penger, narkotika og våpen, men strever med å få tak i bakmennene. Så blir en ung mann skutt på Holmlia. Hvordan kan et slikt miljø vokse frem i fredelige Norge? Ståle Økland fulgte politiets Operasjon Gamma som flue på veggen i et år. Han trenger bak politiets avmålte kommentarer og møter de kriminelle ansikt til ansikt. Det ble en reise dypt ned i Oslos kriminelle underverden der penger, makt og hevn utgjør hverdagen.

Prolog: Razzia

Oslo 20. mars 2018

På sambandet hører vi at politimannen er kommet inn i pokerklubben. Han bekrefter at alt er klart. Et par politifolk begynner å liste seg opp trappa. De vinker på de andre for at de skal følge etter. En politimann gir et signal. Så går alt fort. Politiet stormer inn i lokalet. De roper: «Politi!» Ansatte og gjester får beskjed om å sitte i ro med hendene på bordet.

I lokalet er det rundt 60 personer. De fleste har på seg vanlige hverdagsklær, dongeribukse og genser. Blant gjestene er menn i alle aldre, men også en kvinne. Alle gjør som de får beskjed om av politiet.

Politiets inntog gjør inntrykk på pokergjestene. En mann i 40-årene føler seg plutselig uvel. Han sier at han må på toalettet, og det med en eneste gang, for han må kaste opp. En politimann følger ham på do. Fra toalettet hører vi mannen som brekker seg, brøler og stønner. En annen mann får skjelvinger i hele kroppen. Han må hjelpes ut i frisk luft.

Noen av pokerspillerne rister på hodet, andre flirer eller ser nervøse ut. Inntil videre må de bli sittende. De får ikke lov til å bruke mobiltelefonene sine eller snakke med andre. En politimann går inn på datarommet innerst i lokalet. Han stenger av kameraene og tar kontroll over pc-er.

De ansatte i klubben må ta oppstilling på gangen utenfor. Der må de stå inntil en vegg, og de får ikke lov til å snakke sammen. Blant de ansatte er det mange unge utenlandske damer, særlig fra Øst-Europa. Det finnes også et par unge menn. De står og kikker betenkt i golvet mens de lener
seg mot veggen. Én etter én skal de nå tas med inn på et pauserom der politiet skal avhøre dem. De færreste snakker norsk.

Oppå pokerbordene ligger sjetonger i mange farger. Ved hvert bord står svarte stoler. Noen av bordene har plass til mange spillere. På veggene henger storskjermer som viser spillets gang og sportsbegivenheter. Spillerne har nettopp hatt matpause. Det lukter lasagne. Midt i lokalet står det en minibank hvor spillerne kan ta ut penger.

Politiet sender inn en narkotikahund, en svart labrador. Hunden løper rundt fra sted til sted. Den snuser under bordene og bak stoler. På toalettet finner den noen gram kokain. Under et pokerbord finner den en hasjklump. Ved dette bordet sitter sju personer. Ingen av dem vil innrømme at de eier hasjen.
En politimann sier at om ingen vil vedkjenne seg hasjen, vil alle bli anmeldt. Han gir personene rundt bordet to minutter til å diskutere seg frem til en løsning.

Nå blir det dårlig stemning rundt pokerbordet. En av spillerne sier at han aldri har brukt narkotika, og han oppfordrer den som eier hasjen om å stå frem. Han får støtte fra en
av de andre pokerspillerne. «Vær grei og stå frem», formaner en mann i 30-årene. Men ingen gjør det. Politimannen spør om spillerne er villige til å la seg visitere, og det er de. Narkotikahunden bruker ikke lang tid på å finne ut hvem som er
synderen.

På sambandet kommer det en beskjed. Politifolkene som skal pågripe eieren av klubben, kommer seg ikke inn i leiligheten hans. De hører tv-lyder fra stedet, men mannen åpner
ikke døra. Politiet bestemmer seg for å sende forsterkninger. Mannen skal pågripes uansett. Han skal i fengsel.

Til slutt kommer to representanter for Lotteritilsynet, en mann og en dame, opp trappene. De har med seg skjemaer og papirer som skal fylles ut. De noterer ivrig mens politiet fortsetter ransakingen. Denne pokerklubben vil bli stengt. Politifolkene begynner å demontere bord og stoler. De er fornøyd med aksjonen.

I kveld har politiet slått til mot fem pokerklubber i Oslo. Det er norgeshistoriens hittil største razzia mot det illegale gamblermiljøet. Målet med aksjonen har vært å ta fra Young Bloods en viktig inntektskilde. Fem personer er pågrepet.

Det er snart et år siden politimesterens ordre ble utstedt.

Kjøp Operasjon Gamma her