Nyheter fra Aschehoug forlag

Dagens pressekonferanse hos Aschehoug forlag kunne tradisjonen tro by på litt av hvert. Men ved vårens liste er det også tre trekk som er særlig fremtredende: foruroligende samfunnsutvikling, sterke brytninger og møte med det u→kjente.

Forlagsdirektør, Kari Spjeldnæs, innledet vårens pressekonferanse med disse ordene:

«Ethvert utgivelsesprogram blir til over tid. Manuskripter arbeides med i mange år, noen går raskere, men det er nesten alltid flere runder mellom forfatter og forlag før det er ferdig bok. Og likevel, når vi skuer ut over listen under ett: På vårens liste er det påfallende mange titler som oppleves særdeles aktuelle, som om de var skrevet NÅ! Vi kan bare konstatere at god litteratur fanger tidsånd og tendenser.»

En av vårens sterkeste utgivelser er Dette livet eller det neste av Demian Vitanza er en roman som gir stemme til en hjemvendt og dømt syriafarer. Leseren møter ham under soning i et norsk fengsel, gjennom en tilsynelatende enkel, dagboksaktig beretning forteller han sin historie, hvorfor han reiste, hva han opplevde.

Les om prisutdelingene fra dagens pressekonferanse:

Aasne Linnestå ble tildelt Mads Wiel Nygaards legat 

→ Jon Krog Pedersen ble tildelt Aschehourgs debutant-stipend 

Pressekonf_fin (4 of 7)

Prisvinnerne: Jon Krog Pedersen og Aasne Linnestå

Her er flere av vårens høydepunkter fra Aschehoug forlag

Tre fra dokumentaravdelingen

 • Malin Stensønes har i mer enn to år fått følge politiets beredskapstropp under opptak, opptrening, øvelser og patruljetjeneste.  Det har blitt boka På vår vakt
 • Mohammad Mostafei er advokat og fra Iran, og har jobbet med menneskerettigheter i mange år. Mostafei kom til Norge for tolv år siden, som politisk flyktning. I boka I skyggen av Sharia forteller han historien om saker han har ført i Iran, først og fremst for unge kvinner dømt til steining etter sharialovene.
 • Legene Nina Brochmann / Ellen Støkken Dahl står for grunnleggende folkeopplysning anno 2017 med boka Gleden med skjeden. 70-tallets Kvinne kjenn din kropp er historie. Nå trenger vi nye stemmer med solid kunnskap som skaper god formidling for dagens lesere.

→ Les mer om boka her

Tre faktautgivelser som vil glede mange:

 • Med Kom i from 60+ ønsker Yngvar Andersen å motivere alle over 60 til en mer aktiv hverdag
 • Line Langmo er stylisten bak kjendiser som Tone Damli og Bertine Zetlitz, og har skapt genseren norske jenter er ville etter å strikke. I boken Strikk med Line Langmo  får du flere gode og enkle oppskrifter på trendy gensere og jakker.
 • Sy selv av Birgitte Lund Hegtun & Cecilie Poppe får du tips til nyttige og brukbare ting du kan sy selv. Trinn for trinn-tegninger og gode forklaringer gjør at du garantert vil lykkes.

Tidenes krimvår

Aschehougs vårliste er preget av en usedvanlig sterk krim-liste, men kanoner som Jo Nesbø og Jussi Adler-Olsen i spissen. I Skipet med det onde øye av Kurt Aust, møter vi igjen Petter Hortten og Thomas av Boueberge. Hele den dramatiske handlingen foregår om bord i skipet «Christianus Quintus» noen desember- og januardager i 1706-1707. Vi får også lese mer av svenske krimforfattere som Stefan Anhem og Anders de la Motte, i tillegg til nye, franske stjerner: Lemaitre og  nå Miniere.

 • Jussi Adler Olsen kommer med sin syvende bok om Avdeling Q. I Selfie møter vi igjen Carl, Assad og Gordon, men Rose er ikke å se denne gang.
 • Den bestselgende svenske krimforfatteren Stefan Ahnhems bøker utgis i 20 land. I Atten grader minus er den stadig mer populære etterforskeren Fabian Risk er tilbake, i en intens jakt på en iskald drapsmann.

Sterke skjønnlitterære romaner

Vårens skjønnlitterære liste spenner vidt. I Thure Erik Lunds roman Identitet smelter liv og skrift, litteratur og landbruk sammen i en eneste tekstmasse. For hvor utspekulert er skriften? Og er det egentlig så stor forskjell på småbrukertilværelse og skriving? Identitet, tja. Hva er det? Med Snille hunder kommer ikke til Sydpolen, har Hans Olav Thyvold skrevet en humoristisk og samtidig dypt alvorlig roman om aldring, ensomhet og død og menneskenes forhold til sine firbeinte venner, om hvordan vi i dagens samfunn behandler de eldre, de som er til overs.

 • Den hvite elgen er en ny roman av Adelheid Seyfarth, skrevet på kav Finnskogmål og viser en sterk innsikt i et Norge som er nå, med by og land, tradisjon og modernitet, natur og kultur.
 • Kari Bøge skriver om det indre kaoset. Til våren utgis den sjette romanen om Viviann, Viviann fri, denne romankarakteren som går tilbake til 1974.
 • Hva er et menneske verdt, spør Håvard Syvertsen? I Et uoverskuelig mørke skriver Syvertsen fram døgnet og dagene etter at katastrofen har rammet med et uforklarlig bombeangrep.

→ Les om vårens debutanter her

Bred barne- og ungdomsliste

Med bøker for de minste, for lesestjerner og tenåringer er det en spennende liste med både norske forfattere og internasjonale stjerner med på laget. Her er tre fra den vidtspennende listen:

 • Miss av Sunne Sun Løes i jakten på det perfekte. Bea vil ikke være med i jakten på det perfekte. Men kanskje er hun den mest normale av de alle?
 • Liv Gulbrandsen har skrevet en morsom, absurd, hysterisk og egentlig ganske trist roman, Papirfly. Faren til June er død. I begravelsen går det meste galt og den 15 år gamle June reagerer med en voldsom utagering i de påfølgende ukene.

Oversatte romaner

Den oversatte listen spenner vidt og bredt, med spenning og krim, essays og skjønnlitteratur. Her er tre bøker verdt å merke seg:

 • Chris Krauss‘ ikoniske roman I love Dick er et 300 sider langt brev til en uinteressant leser. Romanen handler også om klasse og kjønn.
 • Ane Riel står bak den usedvanlig sterke romanen Harpiks, som også er en sanselig vakker fortelling om kjærlighet, lojalitet og omsorg

Hele vårlisten finner du i den digitale brosjyren under og selvsagt på www.aschehoug.no