Norges skumleste spøkelseshoteller

Hotel Union Øie -Et av Norges spøkelseshotellerBildet er gjengitt med tillatelse fra Hotel Union Øye.

[dropcap custom_class=»normal»]P[/dropcap]lanlegger du å feriere i Norge i påska? Sjekk om det spøker der.

TEKST: Tom Egeland

Visste du at mange ansatte på hoteller rundt om i Norge påstår at det spøker der? Sant å si vet jeg ikke om det er sant at det spøker. Jeg har overnattet på noen av hotellene selv og så ikke snurten av noe spøkelse. Men kanskje andre har sett noe som ikke er helt av denne verden? Eller kanskje hotelleierne synes det er spennende reklame å spre rykter om spøkelser? Jeg har ikke peiling – men skummelt, det er det! Vi begynner på Hotel Union Øye i Møre og Romsdal.

Ulykkelig kjærlighet

«Det blå rommet» kalles det. Her er du modig hvis du overnatter. Det sies nemlig at det spøker her. Linda, som spøkelset kalles, var tjenestejente her da hun på slutten av 1800-tallet innledet en heller ulykkelig kjærlighetsaffære med en av offiserene til keiser Vilhelm II, som var fast sommergjest på hotellet. Offiseren, som het Philip von Moltke, var nemlig ulykkelig gift i et arrangert ekteskap hjemme i Tyskland, og han ble nektet skilsmisse. Det gikk så hardt innpå ham at han til slutt kastet seg på havet og druknet.

Rett etter at Linda mottok dødsbudskapet, i et brev som også inneholdt forlovelsesringen, druknet hun. Var det et uhell – eller orket hun ikke å leve mer? Iført brudekjole og med blomsterkrans i håret ble hun funnet død i elven på Øye. Det sies at hun hadde mistet en brosje fra Philip i elven, og at hun gikk langs elvebredden og lette etter den.

Arthur Conan Doyle og Karen Blixen

Falt hun? Hoppet hun uti? Det vet vi ikke. Men skal vi tro gjestene på hotellet (og det skal vi kanskje ikke?), vandrer ulykkelige Linda fremdeles hvileløst – frem og tilbake, frem og tilbake – på «Det blå rommet». Det var her på rom 7 at Linda og Philip pleide å ha sine stevnemøter. Lyden av gråt kan høres. Dører går opp og igjen, bilder på veggen bytter plass på uforklarlig vis. Er det spøkefulle gjester eller hotellansatte som står bak mystikken? Eller er det virkelig ulykkelige Linda som går igjen?

Selv en troverdig politimester har opplevd underlige ting her. «Det var slamring med dører, springing i trapper og en høyrøstet, ubestemmelig skråling. Jeg tittet i korridoren og ut av vinduet. Intet var å se,» sa politimesteren.

Egentlig het Linda noe helt annet, nemlig Synnøve. Først fikk hun tilnavnet Lina, som senere ble til Linda. Det er ikke godt å si hvorfor hun fikk nytt navn med årene. 

Hotellet har hatt mange kjente gjester. Blant dem er forfatterne Arthur Conan Doyle (som skrev om mesterdetektiven Sherlock Holmes) og Karen Blixen (som bl.a. skrev Min afrikanske farm og Babettes gjestebud). Begge har fått rom oppkalt etter seg. Mange kongelige – keiser Vilhelm II av Tyskland, kong Oscar II av Sverige, norske kong Haakon, dronning Maud og kronprins Olav, dronning Wilhelmina av Nederland – har bodd her.      

Andre overnattingssteder der du kan treffe på spøkelser: 

Dalen Hotel

Dr. Holms Hotel

Utne Hotel

Fleichers’ Hotel

Hotel Wassilioff

Sauda Fjordhotell

Elingaard Herregård

Bårdshaug Herregård på Orkanger

Høyers Hotel

Tuddal Høyfjellshotell ved Gaustadtoppen

Hald Pensjonat i Mandal 

Denne historien er hentet fra Den store spøkelsesboka av Tom Egeland

[spacer]

Egeland