Når barna selv får velge

I disse dager går flere tusen barn i gang med å kåre Norges beste barnebok. ANTON OG ANDRE UHELL og LARS ER LOL er to av de fem nominerte.

Både Iben Akerlie og Gudrun Skretting er begge debutanter og skal leses av 10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra skoler over hele Norge.

Morsom og hjertevarm fortelling

12 år gamle Anton Albertsen får vite at han er et uhell, eller «en rift i gummien», som faren kaller det. Anton får det for seg at han på et eller annet vis må forsvare sin eksistens her på jorden ved å gjøre noe meningsfullt. Han bestemmer seg, med god hjelp fra bestevennen Ine, for at han skal hjelpe faren sin med å få seg dame. Det viser seg ikke å være så lett.

Forfriskende barnebokdebut … Forviklingene florerer i Gudrun Skrettings sprakende barnebokdebut. Anton og andre uhell er en vinner.

Anne Cathrine Straume, NRK

Å gjøre det riktige

Iben Akerlie forteller med en stor dose humor om hvor vanskelig det kan være å gjøre det riktige. Amanda gleder seg til å begynne på skolen igjen etter ferien. For det første for å se Adam igjen. For det andre fordi hun skal bli fadder for en søt førsteklassing.

Når hun i stedet får ansvaret for den nye gutten Lars med Downs syndrom, blir alt veldig vanskelig. Amanda føler press fra alle kanter: Hvor god venn kan hun være med Lars, som er morsom og anderledes? Hvor hardt skal hun jobbe for å bli populær blant de kule i klassen? Og hvordan skal hun få Adam til å legge merke til henne?

Plutselig surres Amanda inn i noe hun egentlig ikke vil være med på: Hun sprer dumme bilder av Lars. Slik svikter hun både ham og seg selv, og skuffer alle rundt seg. Hvordan skal Amanda reise seg igjen, gjøre det godt igjen og gjenvinne respekten? Det blir en lang og ydmykende vei fylt av prøvelser og selvfornedrelse.

Gjev pris

Det er ingen tvil om at ARKs barnebokpris henger høyt.  At juryen kun består av barn, gjør det desto mer verdifullt å motta prisen, noe flere av vinnerne kan skrive under på, skriver ARK i sin pressemelding.

Bobbie Peers vant fjorårets barnebokpris med sin bok Luridiumstyven.  «Å vinne denne prisen må være noe av det gjeveste som kan skje en norsk forfatter som skriver for denne målgruppen», sier han. «Det er utrolig stas at det er barna som bestemmer. Og samtidig er det en pris som genererer masse interesse, også i utlandet.»

«Å vinne ARKs barnebokpris var helt fantastisk. At juryen består av barn, gjør prisen ekstra spesiell for meg», svarte Audhild Solberg på spørsmålet om hvordan det føltes å vinne prisen. I 2014 vant hun juryens hjerte med Kampen mot superbitchene.

DE NOMINERTE

Iben Akerlie Lars er LOL (Aschehoug)

Tone Almhjell Maretorn (Gyldendal)

Heidi Linde Pyms mislykka sommerferie (Gyldendal)

Gudrun Skretting Anton og andre uhell (Aschehoug)

Bjørn Ingvaldsen Far din (Gyldendal)

 

Gratulerer til alle de nominerte!

arks barnebokpris