Mysteriet Yoga

Yoga sutra

[dropcap custom_class=»normal»]Y[/dropcap]oga Sutra er en kunstbok, og er fylt til randen av vakre fotocollager. Hanne Tharaldsen har latt seg inspirere av yogaens grunntekst: Patanjalis Yoga Sutra. Men hva er egentlig yoga? Og hvorfor skal vi bruke tid på en 2000 år gammel tekst? Som attåpåtil er på sanskrit?

 

Mens Hanne Tharaldsen lot seg inspirere av sutraene for å skape kunst, var Karin Mæland opptatt med å oversette dem.
– Yoga Sutra er en absolutt klassiker i indisk filosofi, forteller Karin.
– Jeg ble kjent med teksten ganske tidlig etter at jeg begynte å praktisere yoga, men først da jeg reiste for å studere sanskrit og filosofi i India ble jeg kjent med teksten i dybden.

Fra lanseringen av Yoga Sutra

Fra lanseringen av Yoga Sutra

Formidles til hjertet

I India er yogafilosofi et akademisk fag du kan studere ved universitetet, på samme måte som filosofi her i Vesten. Likevel er ikke undervisningen bare teoretisk.
– Filosofien inkluderer fortellinger og myter, og den inkluderer musikk gjennom å resitere, eller chante, tekstene med tone. Dette tiltalte meg veldig, det at filosofien ikke bare blir formidlet til hodet, men også til hjertet, sier Karin.

Da Hanne kom til Karin med prosjektet føltes det riktig å bli med.
– Hanne var da godt i gang med å tolke Yoga Sutra gjennom kunst, og spurte om jeg ville gjøre oversettelsen fra sanskrit til norsk. Det ville jeg svært gjerne fordi denne boken formidler filosofi på en måte som er helt etter mitt hjerte. 

Kunsten måtte stå alene

– I arbeidet med bildene har det vært flere ting som har vært viktig for meg, sier Hanne.

Hun har blant annet vært opptatt av at bildene skal være selvstendige kunstverk. De skal kunne stå alene, og man skal kunne få en opplevelse av dem, uten å ha noen kjennskap til Yoga Sutra.
– Det er jo det som er så fantastisk med kunst! Om du stiller deg åpen når du betrakter et kunstverk vil dette bildet kunne vise deg nye rom i deg selv. Du lærer noe om deg selv bare ved å betrakte med oppmerksomhet.

→ Les også: Hva er Yoga Sutra?

Fra lanseringen av Yoga Sutra

Fra lanseringen av Yoga Sutra

Tid til refleksjon

Boken består av 51 bilder, og tar du for deg en sutra i uken tar den ganske nøyaktig et år å komme gjennom.
– Det er vårt ønske at boken skal være utgangspunkt for refleksjon. Enten du praktiserer yoga til vanlig eller ikke. Vi har alle behov for å roe ned, og søke innover, fra tid til annen, sier Hanne.

Yoga Sutra er boken for de som ønsker å ta et steg videre, og finne ut hva som ligger bak den lett tilgjengelige, fysiske yogaen. Det er poetiske tekster du kan ta i bruk for å reflektere, og vokse mentalt. Ikke bli overrasket om boken endrer din oppfatning av yoga, ditt bilde av verden – og kanskje til og med ditt forhold til deg selv.

 

Om Yoga:

  • Yoga er en filosofi med røtter i gammel vidsom.
  • I Vesten er vi vant til å tenke på yoga som en fysisk aktivitet, men yoga er mer enn som så.
  • For nærmere 2000 år siden systimatiserte Patanjali kunnskapen om yoga, i form av en samling med korte setninger, eller sutraer.
  • Patanjalis’ tekster er fortsatt det viktigste lærematerialet for alle som er interessert i yoga eller meditasjon.
  • Yoga Sutra er en helt ny, norsk oversettelse av den første delen av Patanjalis tekst.

 

Om forfatterne:

HANNE THARALDSEN (f. 1971) har hatt en lang karriere som fotograf og billedkunstner. Hun var blant de aller første som begynte å kombinerte fotografi og maleri tidlig på 1990-tallet. Arbeidene i denne boken består av fotocollager satt sammen av opptil 30 ulike bilder og lag. Hun er kolorist og ønsker seg en verden med mer farger, fantasi og følelser!

Hanne har praktisert yoga i en årrekke og mener absolutt alle vil ha glede av yoga og meditasjon – og at den viktigste yogaen er den vi gjør når vi ikke står på yogamatten.

 

KARIN MÆLAND (f. 1972) er lege og forfatter. Hun har studert filosofi og sanskrit og har praktisert yoga i mange år. Hun mener filosofi er relevant for alle mennesker fordi det uttrykker visdom om livet.

Livet og dets visdom er mangefasettert. Derfor ønsker Karin å formidle filosofi gjennom ulike uttrykksformer, som fortellinger, bilder, musikk og bevegelse i tillegg til teoretiske tekster.