Kategori: Møt en leser

Møt en bokhandler: Lise Hansen

[dropcap custom_class=»normal»]L[/dropcap]ise Hansen er bokhandler og daglig leder i familiebedriften Bokhuset Libris sin avdeling Jekta Storsenter i Tromsø. Hun mener at enhver bok er en ny opplevelse som åpner nye verdener og lærer henne nye ting hver dag.

[spacer]

Dette er en fast, ukentlig spalte der vi ønsker å løfte frem inspirerende leseglade mennesker, bokbloggere, forfattere, bokhandlere og andre som brenner for litteratur og ivrer med leselyst.

 

Møt bokhandler Lise Hansen

[spacer]

Jeg leser mest

Skjønnlitteratur, og er veldig glad i en god thriller eller egentlig enhver god roman. Jeg leser mye forskjellig, både barne- og ungdomsbøker, krim, fantasy og romaner. Jeg elsker å finne en ny forfatter som jeg kan anbefale til kundene. Hver gang jeg finner en ny favoritt merkes det på salget i bokhandelen.

 

Min favorittforfatter

Jeg har ikke en favorittforfatter, men det er flere forfattere som jeg leser bortimot alt av siden jeg liker å følge forfatterskapet. For eksempel Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen, Lars Kepler, Stefan Ahnhem, Hjorth og Rosenfeldt og Ken Follett – ja jeg ser det ble mye krim her. Men det er også mange forfattere jeg har lest tidligere som rett og slett er blitt for kjedelig eller ensformig til at jeg orker å følge dem opp. Det mest spennende er å finne nye forfatterskap som overrasker.

 

Den første boka jeg leste

Jeg ble lest mye til da jeg var barn, men jeg husker ikke hva som var den første boka jeg leste selv. Jeg kan huske min mor leste til oss hver kveld, og en av favorittene var H.C. Andersens eventyr, spesielt Fyrtøyet. Men jeg husker godt da Ronja Røverdatter kom ut. Jeg var vel rundt 10 år da, og den boka leste jeg selv. Den gjorde stort inntrykk. Ellers kom far hjem med mye leseeksemplarer siden han drev universitetsbokhandelen på den tiden. De så ofte veldig trasige ut med grått omslag og gjerne bilde av forfatteren. Jeg kan huske at jeg ikke hadde så lyst å lese dem siden de så veldig kjedelige ut, men de gangene jeg leste ble jeg ofte positivt overrasket. Både «Stine Stankelben» og «Gråt da vel» er to titler som rørte meg veldig.

 

Boka jeg husker best

Jeg tror de bøkene som har gjort mest inntrykk på meg, var de bøkene jeg leste som ungdom da jeg begynte med voksenlitteratur. Da var det første gang jeg leste krim, sterke romaner og sanne historier, og de bøkene husker jeg som store opplevelser. En av de jeg husker best er «Det angår også deg» hvor Herman Sachnowitz forteller sin historie fra Auschwitz, som eneste overlevende av en familie på ni.

 

Jeg elsker å lese fordi

hver bok er en ny opplevelse. Det beriker hverdagen, åpner nye verdener og lærer meg nye ting hver dag. Jeg ville føle det som et enormt tap hvis jeg ikke fikk lese bøker. Jeg mener det finnes en bok for enhver leser, og jeg tror de som ikke ønsker å finne sin bok mister store opplevelser. Jeg hørte nylig at barn som leser mye blir mer empatiske. Det trenger vi mer av i vår verden.

 

Det beste med å jobbe i bokhandel er

Bøkene og muligheten til å dele bokopplevelser med kunder og medarbeidere. Og så er det en veldig hyggelig bransje å jobbe i.

 

Møt flere leseglade

→ Elisabeth Bakken er bokblogger og liker hvordan bøkene lar henne prøve ut andre synsvinkler enn sin egen

→ Debutant Einar Wist Øien forteller hvorfor han er glad i å lese – og deler sitt beste skrivetips!

Norunn Valderhaug er bokhandler og synes noe av det beste med å jobbe i bokhandel er tilgangen til bøker og lesende mennesker.

Møt en bokblogger: Elise Cathrin

[dropcap custom_class=»normal»]E [/dropcap]lise Cathrin Dalsbotten Solvåg elsker å lese fordi hun får oppleve så mange ukjende stader, møte så mange interessante mennesker og får lære så utruleg mykje.  

[spacer]

Dette er en fast, ukentlig spalte der vi ønsker å løfte frem inspirerende leseglade mennesker, bokbloggere, forfattere, bokhandlere og andre som brenner for litteratur og ivrer med leselyst.

Møt en bokblogger: Elise Cathrin Dalsbotten Solvåg

[spacer]

Jeg leser mest:

Romaner, men i det siste har det blitt ein del dikt og ei lita mengde spenningsromanar.

[spacer]

Min favorittforfatter:

Det varierer frå veke til veke og frå sjanger til sjanger. Men Markus Zusak, Kristin Harmel, Hanya Yanagihara og Linnéa Myhre kjem alle høgt oppe på lista.

[spacer]

Den første boka jeg leste:

Dråpen som fikk alt til å skje av Helene Uri, i alle fall som eg kan hugse tittelen på.

[spacer]

Boka jeg husker best:

Anne Franks dagbok, den lånte eg på kassett på biblioteket omtrent femti ganga som fjerdeklassing.

[spacer]

Jeg elsker å lese fordi:

Eg får oppleve så mange ukjende stadar, møte så mange interessante mennesker, og får lære så utruleg mykje. I tillegg er det fantastisk å kunne begrave seg mellom to permar og berre forsvinne ein annan stad i nokre timar.

[spacer]

Derfor blogger jeg:

Så eg slepp å plage vener og familie med å dure i vei om alle bøkene eg vil fortelje om, haha. Neida, eg hadde ein vanleg blogg før, men oppdaga etter kvart at eg brukte meir og meir av tida mi på bøker, så litteratur blei det naturlege innhaldet på bloggen. Etter ei stund var det like greit å berre skifte om heile nettsida.

[spacer]

Favorittsitatet mitt:

Det er vel meir to strofer frå eit dikt enn eit direkte sitat: «Vi kan låne kvarandre og gløyme å levere tilbake» av Arne Ruset.

 

Vi kan ikkje eige kvarandre

tusen dikt har fortalt oss

at vi ikkje kan eige kvarandre

men vi kan låne kvarandre

og gløyme levere tilbake

 

->  Elise Cathrin blogger om bøker på elisecathrin.com  Hun er også å finne på Instagram | Twitter | Facebook

Møt en bokhandler: Norunn Valderhaug

[dropcap custom_class=»normal»]N[/dropcap]orunn Valderhaug er bokhandler og jobber på Norli Galleriet i Bergen. Hun synes noe av det beste med å jobbe i bokhandel er tilgangen til bøker og lesende mennesker. Og hun elsker å  forsvinne i ei bok, glemme alt rundt seg . 

[spacer]

Dette er en fast, ukentlig spalte der vi ønsker å løfte frem inspirerende leseglade mennesker, bokbloggere, forfattere, bokhandlere og andre som brenner for litteratur og ivrer med leselyst.

[spacer]

Møt en bokhandler: Norunn Valderhaug

[spacer]

Jeg leser mest

Skjønnlitteratur, og er stortsett altetande innanfor sjangeren. Har tendenser til å finne favorittane blant dei meir litterære, mørke eller snodige romanane. Men noko av det beste med å jobbe i bokhandel er jo å bli utfordra og inspirert til å lese mykje meir enn det eg ville plukka med meg sjølv,  innanfor alle sjangrar, både av kunder og kolleger.

[spacer]

Min favorittforfatter

Eg har nok ingen favorittforfatter, men det er mange forfattere som har betydd mykje for meg og for leselysten. Nokre av desse er Banana Yoshimoto, Haruki Murakami, Joyce Carol Oates, Cervantes og kanskje til og med Kafka som eg rettnok måtte gi nokon forsøk før eg fekk tak på. Men elles trur eg nok enkeltbøker har hatt mykje meir å seie for meg enn forfattarskap. Det er så mykje som fristar å lese, så ofte sparer eg på bøker til forfattere eg liker, og tester heller ut nye.

[spacer]

Den første boka jeg lest

Det hugsar eg nok ikkje. Det var min storesøster som lærte meg å lese, så første tekstane var nok frå hennar barneskulebøker. Den boka eg hugsar best frå barndommen er «Morten flyr til London». Ei bok eg kunne lese fleire gongar om dagen.

[spacer]

Boka jeg husker best

Kjøkken av Banana Yoshimoto. Plukka opp på Ålesund bibliotek kun fordi forfattaren var japansk, og så var det ei fantastisk bok om sorg, vennskap og mat.. Det er noko eige med måten mat blir skildra i japansk litteratur, og som også får meg til å ønske å bli betre til å lage mat. Fann eit eksemplar av boka i ei tilbodskorg mange år seinare, og ser på den som ein skatt i bokhylla.

[spacer]

Jeg elsker å lese fordi

Det å stadig oppdage noko nytt, om det er om menneskeleg psyke, om samtida, ei ny fantasyverd. Det å kunne forsvinne i ei bok, gløyme alt rundt meg. Alt ein kan lære!

[spacer]

Det beste med å jobbe i bokhandel

Tilgongen til bøker og lesande mennesker!

 

Møt flere leseglade

-> Elisabeth Bakken er bokblogger og liker hvordan bøkene lar henne prøve ut andre synsvinkler enn sin egen

-> Debutant Einar Wist Øien forteller hvorfor han er glad i å lese – og deler sitt beste skrivetips!

Møt bokblogger Elisabeth Bakken

[dropcap custom_class=»normal»]E[/dropcap]lisabeth Bakken liker hvordan bøkene lar henne prøve ut andre synsvinkler enn sin egen. Hun liker å lære nye ting. Hun liker å se at hun ikke er alene om sine tanker, og å få verden snudd på hodet av noen som har tenkt noe helt annet enn henne selv.

[spacer]

Dette er en fast, ukentlig spalte der vi ønsker å løfte frem inspirerende leseglade mennesker, bokbloggere, bokhandlere og andre som brenner for litteratur og ivrer med leselyst.

[spacer]

Møt bokblogger Elisabeth Bakken

[spacer]

Jeg leser mest: 

Den største andelen av bøkene jeg leser tilhører det som på engelsk kalles «literary fiction», men som ikke har en egen betegnelse på norsk. Generell fiksjon?

Men jeg er også en ivrig leser av science fiction og fantasy, og jeg leser dessuten en del sakprosa, særlig innenfor språk eller historie.

[spacer]

Min favorittforfatter:

Jeg greier ikke svare på dette spørsmålet uten å jukse, jeg må nevne to:

Basert på hvilken forfatter jeg eier flest bøker av, må svaret være Doris Lessing. Jeg jobber meg gradvis gjennom forfatterskapet hennes, og «The Golden Notebook» er en av mine absolutte favorittbøker gjennom alle tider. Jeg vet mange synes bøkene hennes er tunge, men jeg elsker den litt distanserte, intellektuelle stemmen hun skriver med. Jeg føler meg alltid litt smartere etter å ha lest hennes bøker. Ikke fordi hun er belærende, men fordi hun setter i gang tankeprosesser som sender meg steder jeg ikke visste jeg skulle.

Men jeg kommer heller ikke utenom Joe Abercrombie, der blir jeg skikkelig mo-i-knea fangirl uten et kritisk gen i kroppen. Hans bøker er min guilty pleasure, jeg jubler mens det går gradvis åt skogen med alt og alle han skriver om. Fantasy av «grimdark» typen, og jeg er hekta.

[spacer]

Den første boka jeg leste: 

Det aner jeg faktisk ikke. Jeg har lest på egenhånd siden jeg var fire-fem år og før det ble jeg lest for. Jeg kan rett og slett ikke huske et tidspunkt der jeg ikke leste, så hva som var først vet jeg ikke. Men jeg vet det ikke begynte med bøker, men med tegneserier. Donald, Ole Brumm, Tom og Jerry, Bamse – verdens sterkeste bjørn. Det gikk ikke en kveld uten at jeg hadde med meg tegneserieblader til sengs som lå under puta når jeg var ferdig med dem. Det var ingen fine samlepermer for tegneseriene hjemme hos oss, alle blader ble lest i filler.

[spacer]

Boka jeg husker best:

Ringenes herre. Det er boka jeg har lest om igjen flest ganger, selv om det er mange år siden sist nå.

Eller Vargtid av Kristine Tofte. Det var noe med hele situasjonen da jeg leste den. Jeg satt ute i noens vinterhage og leste, og jo mer spennende boka ble, jo mer trommet regnet på plasttaket og pulsen banket raskere og raskere. Til slutt ble det så intenst at jeg måtte legge fra meg boka for å ta en pustepause.

[spacer]

Jeg elsker å lese fordi: 

Lesing har alltid vært en del av livet mitt, det føles helt unaturlig å se for seg hverdagen uten.

Jeg liker hvordan bøkene lar meg prøve ut andre synsvinkler enn min egen. Jeg liker å lære nye ting. Jeg er veldig interessert i språk, og er fascinert av mekanikken og presisjonen i hvordan vi kan uttrykke oss. Jeg liker å se at det kunne vært værre. Eller bedre. Jeg liker å kunne leve meg inn i store fortellinger. Jeg liker å se at jeg ikke er alene om mine tanker, og å få verden snudd på hodet av noen som har tenkt noe helt annet enn meg. Jeg liker forsøket på å forstå hvordan ting henger sammen.

[spacer]

Derfor blogger jeg:

Jeg skulle gjerne skrytt på meg ambisjoner om folkeopplysning og deltakelse i den offentlige litterære samtalen, men det ville være en løgn. For meg personig begynte det som et fryktelig innadvendt prosjekt i 2009. Jeg mistrivdes på jobben, og trengte noe på fritiden som kunne føles meningsfullt. Jeg ville tvinge meg selv til å skrive noe på jevnlig basis, derfor blogg, og bøker var det eneste temaet jeg kunne tenke meg å skrive om. Jeg tenkte ikke da på at noen andre skulle lese det jeg skrev, det var i første omgang en form for leselogg jeg tenkte skrive for meg selv. Men bokbloggermiljøet var lite i 2009, og det var noen som fanget opp min blogg allerede ved det andre innlegget. Og plutselig var det folk som både leste og kommenterte det jeg skrev! Dermed ble bloggingen veldig raskt en sosial greie. Den ga meg det nettverket av lesende venner jeg kunne snakke om bøker med som jeg ikke hadde i «den virkelige verden». Det er helt klart denne sosiale delen av bloggingen som har gjort at jeg fremdeles skriver innlegg nå 7,5 år etterpå. Men også det at jeg liker hvordan det utfordrer meg som leser å vite at jeg skal skrive om boka etterpå. Jeg blir mer oppmerksom underveis da, og jeg liker å bli utfordret både som leser og som en skrivende. Det ble altfor lite av det i 2016, men målet er å komme skikkelig igang igjen nå.

[spacer]

Har du et favoritt-sitat fra en bok eller en forfatter? 

[spacer]

Ingen kan gje deg råd eller hjelp, ingen. Det finst berre éin veg, den inn i deg sjølv. Gransk den grunnimpulsen som driv deg til å skrive; prøv om han strekkjer røtene ned til dei djupaste stadene i hjarta, kjenn: Var det som jamgodt med å døy, å bli nekta å skrive. Spør framfor alt, i natta sin stillaste time: må eg skrive? Vent så på svar ifrå djupet. Og skulle det stemme i, skulle det timast å få møte dette store spørsmålet med eit sterkt og enkelt «Eg må», så bygg heile livet på denne trongen; ned i si mest trivielle og likesæle stund må livet ditt vitne og vise dette.

Fra Brev til ein ung diktar av Rainer Maria Rilke

-> Elisabeth blogger om bøker på Bokstavelig talt / Elbakken.blogspot.no