Arne Lygres Meg nær nominert til Heddaprisen

16. juni skal de beste teaterforestillingene og scenekunstnerne hedres. Meg nær av Arne Lygre er nominert til hele tre priser.

Den mest prestisjetunge
utmerkelsen i Norsk teaterliv.
– Bergens Tidende, 20. mai 2014

Arne Lygre er nominert til prisen for beste scenetekst, Anne Krigsvoll er nominert til prisen for beste kvinnelige skuespiller/medspiller i rollen som en fremmed/en annen og Sigrid Strøm Reibo er nominert til prisen for beste regi.

Om Meg nær

En kvinne opplever et plutselig tap, hun har akkurat mistet moren, som sto henne nær, eller ikke så nær. Kanskje det er dette som leder henne inn i et tilfeldig møte med en fremmed person, en kvinne på morens alder, som har brutt opp hjemmefra og lagt ut på en lengre reise. De tilbringer et døgn sammen, begge med en iboende følelse av at forandring er nær forestående, at livet er satt i spill. Sammen møter de to en venn av kvinnen, og etter hvert også kjæresten hennes, idet denne byttes ut med en ny kjæreste. Siden erstattes venn med en annen venn og den fremmede kvinnen med en annen fremmed, en ung gutt klar til å ta fatt på voksenlivet.

Stykket setter ulike typer relasjoner i relieff og kretser rundt opplevelser av sorg, ensomhet og oppbrudd, men viser også øyeblikk av tilknytning og nærhet – og et håp om at en annen tilværelse er mulig.

Dette sier anmelderne

«Meg nær er tekst og teater i verdensklasse. I tanke og følelse, form og innhold, er Meg nær uvanlig klokt og særlig sterkt teater. (…) Det er smart og følsomt, det er respektfullt og kritisk, det er harmonisk og forstyrrende, og det er veldig, veldig godt gjort. Meg nær er dramatikk i verdensklasse, og Meg nær er teater i verdensklasse.»
Lillian Bikset, Dagbladet

«Meg nær er blitt like morsomt som eksistensielt, og lørdagens urpremiere beviser at Arne Lygre er en av våre aller største dramatikere. (…) Arne Lygre har skrevet frem et sjeldent rikt og åpent portrett av et menneske.»
Per Christian Selmer-Anderssen, Aftenposten

«En teaterbragd i all sin enkelhet. Med Meg nær befester Arne Lygre sin posisjon blant vår tids mest spennende dramatikere, godt hjulet av et drivende godt ensemble. (…) Lygres genialitet er å få det innfløkte til å framstå som en lek.»
Mode Steinkjer, Dagsavisen

«Arne Lygre er en av våre mest betydningsfulle, nålevende dramatikere. (…) Meg nærbeskriver en tilstand av fremmedhet i våre egne liv. Det er noe med tiden vi lever i som han treffer utrolig godt. (…) Det er dirrende hele veien, det sitter i etterpå.»
Karen Frøsland Nystøyl, NRK P2

«Lygres dramaer åpner avgrunner. … Arne Lygre er en mester i å beskrive menneskelige relasjoners skjørhet og sårbarhet. Han er for tida en av Norges viktigste dramatikere, på nivå med Jon Fosse.»
Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Ei teateroppleving vi altfor sjeldan møter på norske teaterscener.»
Jan H. Landro, Dag og Tid