Meg nær

skuespill

Velg format

279 kr
På lager
ISBN
9788203364426
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle

Vis info om boka Skjul info om boka

Sider 141
Utgitt 2019
ISBN 9788203364426
Format Pocket
Språk Bokmål
Bokgruppe 414
Salgsdato 25.02.2019
Emne Skjønnlitteratur Skuespill
En kvinne opplever et plutselig tap, hun har akkurat mistet moren, som sto henne nær, eller ikke så nær. Kanskje det er dette som leder henne inn i et tilfeldig møte med en fremmed person, en kvinne på morens alder, som har brutt opp hjemmefra og lagt ut på en lengre reise. De tilbringer et døgn sammen, begge med en iboende følelse av at forandring er nær forestående, at livet er satt i spill. Sammen møter de to en venn av kvinnen, og etter hvert også kjæresten hennes, idet denne byttes ut med en ny kjæreste. Siden erstattes venn med en annen venn og den fremmede kvinnen med en annen fremmed, en ung gutt klar til å ta fatt på voksenlivet.

Stykket setter ulike typer relasjoner i relieff og kretser rundt opplevelser av sorg, ensomhet og oppbrudd, men viser også øyeblikk av tilknytning og nærhet - og et håp om at en annen tilværelse er mulig.

"Meg nær" har urpremiere på Nationaltheatret i mars 2019.

 

«Meg nær er tekst og teater i verdensklasse. I tanke og følelse, form og innhold, er Meg nær uvanlig klokt og særlig sterkt teater. (…) Det er smart og følsomt, det er respektfullt og kritisk, det er harmonisk og forstyrrende, og det er veldig, veldig godt gjort. Meg nær er dramatikk i verdensklasse, og Meg nær er teater i verdensklasse.» Lillian Bikset, Dagbladet (Terningkast 6)

«Meg nær er blitt like morsomt som eksistensielt, og lørdagens urpremiere beviser at Arne Lygre er en av våre aller største dramatikere. (…) Arne Lygre har skrevet frem et sjeldent rikt og åpent portrett av et menneske.» Per Christian Selmer-Anderssen, Aftenposten (Terningkast 5)

«En teaterbragd i all sin enkelhet. Med Meg nær befester Arne Lygre sin posisjon blant vår tids mest spennende dramatikere, godt hjulet av et drivende godt ensemble. (…) Lygres genialitet er å få det innfløkte til å framstå som en lek.» Mode Steinkjer, Dagsavisen (Terningkast 5)

«Arne Lygre er en av våre mest betydningsfulle, nålevende dramatikere. (…) Meg nær beskriver en tilstand av fremmedhet i våre egne liv. Det er noe med tiden vi lever i som han treffer utrolig godt. (…) Det er dirrende hele veien, det sitter i etterpå.» Karen Frøsland Nystøyl, NRK P2

«Lygres dramaer åpner avgrunner. … Arne Lygre er en mester i å beskrive menneskelige relasjoners skjørhet og sårbarhet. Han er for tida en av Norges viktigste dramatikere, på nivå med Jon Fosse.» Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Ei teateroppleving vi altfor sjeldan møter på norske teaterscener.» Jan H. Landro, Dag og Tid

Arne Lygre

Arne Lygre

Arne Lygre (f. 1968) er dramatiker og forfatter. Han har skrevet ti skuespill, to romaner og én novellesamling. For novellesamlingen Tid inne (2004) ble han tildelt Brageprisen. Romanene Et siste ansikt (2006) og Min døde mann (2009) ble også kritikersuksesser.

Mest kjent er han likevel som dramatiker. Hans skuespill blir stadig spilt på norske teatre. De er oversatt til et titalls språk og iscenesatt mer enn 50 ganger på en rekke scener rundt i verden, for det meste i Europa, men også i Brasil, Canada og USA. Hans siste skuespill er Jeg forsvinner (2011), Ingenting av meg (2013), La deg være (2016) og Meg nær (2019). Lygre er aktuell med Minnetrilogien høsten 2020, utgivelsen inneholder tre enaktere og er illustrert med bilder av kunstneren Sverre Bjertnæs.

Arne Lygre ble i 2013 innlemmet i Norsk dramakanon. En fagjury kåret de ti beste skuespillene etter Ibsen, og Jeg forsvinner var det nyeste stykket som ble inkludert i kanon.

Lygre er tildelt Mads Wiel Nygaards legat 2009. Han mottok Ibsenprisen 2013 for Jeg forsvinnner. Juryen uttalte: «Formen speiler innholdet på elegant, suggererende og intellektuelt vis. Med Jeg forsvinner bekrefter Lygre sin posisjon som en av våre mest interessante dramatikere.» I 2017 mottok han Heddaprisen for beste scenetekst med La deg være.

Les mer