Historien bak boka: Eplehagen

Marianne Storberg EPLEHAGEN

[dropcap custom_class=»normal»]E[/dropcap]t følelseskaldt ekteskap, et hemmelig kjærlighetsforhold og en prestekone som har reist fra familien på ubestemt tid. I dette intervjuet forteller Marianne Storberg om å skrive seg tett inn på fortiden, og om det å være forfatter og historiker.

[spacer]

Dramatisk fortelling

Eplehagen er en dramatisk fortelling om kjærlighet og svik, med skjebneåret 1814 som bakgrunnsteppe. Mennesket i historien.

– Som historikere er vi ute etter det tidsspesifikke, men slik jeg ser det, er det like interessant å undersøke forholdet mellom det tidstypiske og det tidløse, forteller Marianne Storberg. Hun er historiker av yrke og aktuell med sin andre historiske roman. Sanseopplevelser, sorger, lengsler, kjærlighet og andre grunnleggende følelser er bestandige sider ved det å være menneske. Og samtidig farges livet vårt av tiden vi lever i. Dette var noe som opptok forfatteren også i arbeidet med hennes første roman, Brevet fra Betsy.

– Det er et tema jeg ikke så lett blir ferdig med, innrømmer hun.

Norge anno 1814

Handlingen utspiller seg i Christiania og på Asker prestegård i skjebneåret 1814 og årene etter. Romanens hovedperson Maren vokser opp i Christiania omkring 1800. Vi følger henne gjennom barndommen, inn i et kort, kjærlighetsløst ekteskap, som enke og etter hvert guvernante hos presten Johannes Høegh i Asker.

– Som prest er Johannes Høegh karakteristisk for sin tid, forteller Storberg.

Mange norske prester omkring 1800 var inspirert av opplysningstenkning, de var engasjert i sosialt og politisk arbeid og hadde langt flere interesser enn kun å forkynne Guds ord.

Når Maren kommer til prestegården, er prestefruen reist bort på ubestemt tid, og de tre mindreårige prestedøtrene knytter seg til den omsorgsfulle guvernanten. Men det finnes én Maren fatter enda større interesse for.

Kjærlighet og svik

Etter hvert innleder Maren et hemmelig, romantisk forhold, men kjærligheten skal få vanskelige kår. Snart får Maren smertelig erfare at folk hun har hatt tillit til, drives av uedle motiver – og at ikke alt er som det ser ut.

Gjennom frustrasjon og siden dyp sorg opplever Maren hvordan livet kan ta uante retninger. Nye muligheter springer ut av det som først fortoner seg mørkt og meningsløst.

– Jeg ville skrive en historie om hvordan livet ofte tar overraskende retninger, leder oss på nye og ukjente veier. Om hvordan vonde hendelser på forunderlig vis kan føre til vekst og nye muligheter, til noe som oppleves godt og gir mening. Det er en tanke, en tro kanskje, som i alle fall for min del gir trøst og håp.

[spacer]