Makeløs debut

For første gang i historien vinner en debutant Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Av: Johanne Askeland Røthing

Det er alt annet enn stille rundt Magnhild Winsnes’ debut Hysj. Strålende anmeldelser og seksere på terningen. Begeistrede lesere i alle aldre og nå også litterære priser. Forrige uke mottok hun Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok, og denne uka vinner hun debutantprisen under utdelingen av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Skildrer overgangen fra barn til ungdom

Hysj er en grafisk roman som handler om den sommeren Hanna oppdager at hun ligger etter med alt: interesser, venner, kropp, gutter, alt. Winsnes skildrer overgangen fra barn til ungdom med stor humor og dypt alvor, gjennom ulike situasjoner, møter og oppdagelser. Hun skildrer barndommen på sitt aller såreste, nemlig der den glipper. Og det med stor overbevisning.

Juryen for Kritikerprisen vektlegger Winsnes’ unike evne til å fortelle med bilder: «Varsomt og klokt har Magnhild Winsnes tegnet frem en verden i bevegelse. Det spirer, det spretter, det sprenger, det virvler – og stillheten er et drønn. (…) Visdommen i Hysj ligger i det usagte, i streken, i luften og mellomrommene. I perspektivene som flytter seg og gjør verden miniliten i ett øyeblikk og gir oss oversikten fra fugleperspektiv i det neste», sier jurymedlem Karen Frøsland Nystøyl i sin tale, og understreker at en enstemmig jury gleder seg over for første gang å kunne overrekke prisen til en debutant.

Prisdryss

Magnhild Winsnes vinner denne uka også debutantprisen under utdelingen av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Hun er nominert til NBU’s debutantpris Trollkrittet, som deles ut i april, og Hysj er satsningstittel på den store barnebokmessen i Bologna i påsken. Det ærverdige italienske forlaget Mondadori har allerede sikret seg rettighetene.

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Kjøp Hysj her

Magnhild Winsnes (1980) er illustratør og animatør. Hun har blant annet hatt art direction på kinofilmen om Albert Åberg og vært hovedanimatør på filmen «Me and my Moulton», som ble nominert til Oscar i 2015.