Har alltid hatt et forhold til vann

Jeg har hatt ideer til fortellinger som kretser omkring vann og båt i noen år. Mens jeg skrev Bienes historie fikk jeg disse to ideene, som har blitt til boka Blå. Først trodde jeg det skulle bli to romaner, men jeg forsto at dette måtte være én roman, forteller Maja Lunde.

I tredje episode av vår podcastfestival hører du Maja Lunde i samtale med Kristin Halvorsen om boka Blå, og om klima og miljø.

Forholdet til vannet

– Jeg har alltid hatt et forhold til vann. Faren min hadde seilbåt, så jeg har tilbragt mye tid på den. Da jeg var sytten reiste jeg også ut i et år på skoleskipet Christian Radich, og det er klart at det du gjør som syttenåring preger deg, sier Maja.

Kristin Halvorsen har blitt mer opptatt av vann etter at hun ble leder for CICERO.
– Nå som jeg leder et klimaforskningsinstitutt har jeg blitt mer opptatt av vann. Hvor mye vann det er i atmosfæren, og hvor mye havene vil stige…

Lytt til podcasten på iTunes

Ytterpunktene

Blå er i stor grad en bok om ytterpunkter, og kontrasten mellom det våte, ville Nordsjøen, og det tørre Sør-Frankrike. Boka veksler mellom to fortellere: Signe og David. Signe seiler alene over havet for å konfrontere mannen hun en gang elsket, mens David forsøker å overleve i et skogbrann-rammet land sammen med sin lille datter Lou.

I Blå, slik som i Bienes historie, spiller klimaendringer en stor rolle. Og Kristin forteller at Norge ikke vil bli spart for konsekvensensene global oppvarming fører med seg.

– Tommelfingerregelen er at det blir tørrere der det er tørt, og våtere der det er vått. Det vil bli flere hetebølger, og mer ekstremvær. Det kommer også til å bli mer regn i Norge, og det vil bli tøffere, og i større grad komme i form av skybrudd. Og det vil gjøre mer skade, forteller hun.

– Vi ser også at antall skogbranner øker, og at tidspunktene for skogbranner endrer seg. Og det har sammenheng med global oppvarming.

Lytt til hele samtalen mellom Maja Lunde og Kristin Halvorsen på soundcloud, eller i podcast-appen din.

Bestill Blå her