Leseveddemål i klasse 4A

Kontaktlærer Elisabeth Stang Hotvedt fant oppskriften som motiverte klasse 4a ved Hallermoen skole til å lese mer: Et leseveddemål.

Det er ikke alltid like enkelt å engasjere en hel skoleklasse til å lese, men Elisabeth Stang Hotvedt fant oppskriften som motiverte klasse 4a ved Hallermoen skole: Et leseveddemål.

– Jeg veddet med elevene mine på 4. trinn om hvor mange sider de klarer å lese i løpet av en gitt periode. Vi hadde en runde før jul og en runde nå før sommeren, forteller kontaktlærer Elisabeth.

I runde nummer to tok hun i – og økte sidetallet betraktelig.
– Jeg tok sats med 30 000 sider! Vi teller med sider fra stillelesing på skolen og lesing hjemme i egen bok.

Og i klassen var det ingen restriksjoner på hvilke bøker som skulle telle med.
– Alle monner drar, og det er like viktig med få sider som mange. Vi talte opp hver uke for å ha oversikt over hvordan elevene lå an.

Kontaktlærer Elisabeth Stang Hotvedt fant oppskriften som motiverte klasse 4a ved Hallermoen skole til å lese mer: Et leseveddemål.

Basert på tillit

Jeg har latt det gå på tillit når vi teller opp hvor mye de leser.

Noen elever syns det var vanskelig å måtte lese mye, så lydbøker var like velkommen som ei bok.
–Jeg har styrt veddemålet slik at elevene skulle vinne, selv om det var nære på den siste gangen. Vi hadde blitt enige om kriteriene på forhånd: premie om elevene greide kravet, og ”straff” om de ikke greide det.

”Straffen” hadde vært å måtte synge for hele skolen i storefri, mens premien var en gave fra læreren. Elevene vant begge gangene, og Elisabeth måtte dermed stille med premier.
– Til leseveddemålet før jul fikk de alle julehefte og en kosetime, og til sommeren fikk de en felles premie: Uteleker.

Elisabeth har sett gode resultater av veddemålet hun satte i gang.
– Det som er så gøy med dette er at mange elever leser mer enn de vanligvis gjør. Det inspirerer og det er trøkk på skolebiblioteket for å bytte bok.

Har du en historie om hvordan du eller noen du kjenner har motivert barn til å lese mer? Fortell oss gjerne om det på Facebook.

Filed under Barn

Ramler inn i bøker. Ring letemannskapene om dere ikke ser meg på noen timer. Sitter da antakelig fast i en fortelling.