Lesetips fra norsklæreren

Barnet har akkurat løst lesekoden, og plutselig er det sommerferie. Det er viktig å holde lesingen ved like i løpet av en lang og deilig ferie. Her er lærerens beste tips.

Hvordan i all verden skal vi inspirere barna våre til å lese i sommer? Først og fremst handler det om å tilrettelegge for gode historier. Les høyt, lag konkurranser og bli med i lesekampanjene til bibliotekene. Lytt på morsomme lydbøker i bilen eller på hytta. Det gir en ekstra gevinst når hele familien har hørt den samme fortellingen. Finn bøker om temaer barna er interessert i. De store fortellingene, vitser eller tegneserier. Det spiller ingen rolle hva de leser. Det er mengdetreningen som gjelder for nye Lesestjerner.

Bruk enhver anledning til å lese

– Jeg tenker at det beste tipset jeg kan gi, er å bruke enhver anledning til å lese, sier Ingunn som er kontaktlærer for 3. klasse.  – Hvis dere reiser i Norge møter dere på informasjon over alt. Drar dere til Dyreparken i Kristiansand vil dere møte informasjon om alle dyrene, lese kart over parken, lese om billettpriser, åpningstider og om de ulike showene. Det jeg prøver å si er: Utvid det du tenker på som lesing til å gjelde mer enn bøker. Er du i utlandet, let etter skilt. Les kart, prøv å lese litt engelsk (menyer, informasjon om stedet, historiske hendelser). Vi ser at det å lese sammensatte tekster og tekster som kommer i tabellform er utfordrende for barna, og de trenger praktisk erfaring med dette. Begynn gjerne å lese om stedene dere skal til før dere reiser. Da blir det morsommere å komme dit og barna husker mer og bedre.

Lesebingo

– Jeg er også veldig glad i lesebingo, sier Ingunn. – Denne kan lett tilpasses ulike reisemål. Lag den gjerne sammen med barna og prøv å komme på så originale steder som mulig. På en fjelltopp, i en vinduskarm, med bena i bassenget, i heisen – her er det bare fantasien som setter grenser.

Lydbok er topp!

– Til slutt vil jeg slå et slag for lydboken, sier Ingunn. – Det er fin avslapning for både voksne og barn, og perfekt til bilferien. Og ikke minst: Meld barnet ditt på www.sommerles.no!

Se alle våre barnebøker her

For lesestjerner som liker bøker de kan kjenne seg igjen i

For nysgjerrige lesestjerner

For eventyrlystne lesestjerner

 

Filed under Barn
Author

Kommunikasjonssjef i Aschehoug Litteratur. Jobber med PR og kommunikasjon i egne kanaler.