Lesetips fra en leseglad dyslektiker

Da jeg startet på skolen som seksåring, kunne lillesøsteren min lese bedre enn meg. Hun er tre år yngre. Jeg har alltid vært veldig glad i historier og har foreldre som har prøvd å motivere meg til å lese gjennom hele barndommen. Likevel hadde jeg en lillesøster som alltid leste fortere enn meg.

Av: Julie Iversen

Jeg klarte så vidt å følge med på teksting på film, lesingen gikk sakte og skrivingen var bare rotete. Problemet ble ikke plukket opp før i 7. klasse, men gjennom ungdomsskolen var det størst fokus på engelsk-vansker.

I 2011 fant jeg en bokserie rettet mot 13–16 åringer, og raste gjennom bøkene. I underkant av 200 sider per bok, 10 bøker, en bok i måneden. Etter dette tok det 3 år før jeg ble bitt av bokormen igjen, og nå nærmer jeg meg 120 registrerte bøker på GoodReads, og vil si lesing er min største hobby.

Jeg har en bokhylle overfylt med bøker, og for en med lesevansker blir hver bok med det lille, lilla klistremerke som indikerer at boka er ferdig lest, til et lite trofé. Det er ikke sånn at det blir bare fryd og gammen så fort man kommer i gang og synes lesing er gøy. Jeg får fortsatt venner og familie til å korrekturlese tekstene mine (totalt to kollegaer har lest gjennom denne teksten. Skrivefeil funnet: ca 20), jeg skriver nesten ikke åpent på nettet og senest i fjor ble jeg mobbet av en medstudent for en skrivefeil. Han var langt fra den første som kommenterte skrivetullet mitt, men jeg lever i den tro at ingen av disse menneskene har lest over 100 bøker.

Så hvordan går man fra null til 100 bøker på 5 år? Her har du noen av mine tips og ting å huske på:

  • Les det du selv vil lese. Ikke tenk på at boken er ment til en yngre aldersgruppe. Det viktigste er at du leser. Jeg er 23 år og trives best med bøker som er ment for 16–18 åringer.
  • Husk at lydbøker og tegneserier også er lesing. Lydbøker er også en utmerket måte å lese engelske bøker hvis du forstår språket, men har vansker med å lese det.
  • Det blir faktisk bedre. Som mye annet blir også lesehastigheten bedre jo mer du trener.
  • Husk å sjekk synet, det kan ha noe å si på lesehastigheten din.
  • Det er viktig å finne noe å lese som du faktisk synes er gøy. Sliter du med dette kan du ta en titt på hva du liker ellers. Er du glad i filmer kan du prøve å lese boken den er basert på eller bøker i samme sjanger. Noen bøker er basert på filmer også, f.eks. Star Wars. Er du glad i videospill er sannsynligheten stor for at det finnes en bok eller tegneserie basert på ditt favoritt spill. Eller så kan du finne bøker som handler om videospill. F.eks. Ready Player One av Ernest Cline, Warcross av Marie Lu eller Otherworld av Jason Segel og Kirsten Miller.

Hvis det kommer noen som tror han eller hun er bedre enn deg bare fordi de skriver rettere eller leser litt fortere enn deg så husk dette: Legender som Albert Einstien, Pablo Picasso, Ludwig van Beethoven, Leonardo da Vinci, Thomas Edison, Winston Churtchill, Walt Disney og Thomas Jefferson hadde alle dysleksi. Så hvis du ser på historien er det ikke nødvendigvis slik at dysleksien må holde deg tilbake fra å gjøre store ting.