Kategori: Lesestjerne

Velg den perfekte mamma og pappa

– Du er den verste mammaen i verden, ropte sønnen min, Martin, i skiløypa på lørdag. Han så ut som en sitron. Vi hadde valg den letteste løypa, hadde rikelig med sure dødningshoder og tok mange pauser. Likevel var jeg verdens verste mamma. Men tenk om Martin kunne velge seg en ny mamma? Foreldrebyrået handler om nettopp det.

Hvilken mamma eller pappa velger du?

 

– Jeg skulle ønske jeg hadde bedre foreldre!, sa Harry en tredje gang. Så begynte plutselig hele rommet å riste ..

Harry Bennet hater å hete Harry. Det er andre punkt på lista over ting han misliker foreldrene sine for, mellom 1: At de er kjedelige, og 3: At de alltid er slitne

Harrys drøm går i oppfyllelse: han får velge nye foreldre. Men det viser seg å være vanskeligere enn han trodde.

Kjøp Foreldrebyrået her

Foreldrebyrået

UTDRAG: Harry Bennett hadde alltid vært veldig fortvilet over at han het Harry. Det var et teit navn for en moderne gutt på ni (nesten ti) år. Alle vennene hans hadde navn som Jakob, Lukas og Omar og lignende.

Faktisk hadde de ikke lignende navn, det var akkurat det de het. Jakob var bestevennen hans, Lukas var nest beste og Omar var på tredje. Bare at noen ganger var det snudd på hodet, sånn at det var Omar som var bestevennen hans. Men uansett var det ingen av dem som het noe i nærheten av Harry. Harry visste ikke om noen som het noe i nærheten av Harry. Han kjente for eksempel ingen som het Brian. Eller Colin. Eller Derek. Eller andre sånne guttenavn som ingen har kalt barna sine siden 1953.

At han het Harry, var bare én av mange ting Harry klandret foreldrene sine for (Susan og Geoff, forstå det den som kan …), men det var veldig høyt oppe på lista.

Og her er forresten lista, som Harry pleide å gjemme under puta si (i senga som ikke hadde det fantastiske Lionel Messi-dynetrekket som Lukas hadde):

Ting jeg klandrer foreldrene mine for

  1. At de er kjedelige.
  2. At de kalte meg Harry (jeg sa jo at det var høyt oppe på lista).
  3. At de alltid er slitne.
  4. At jeg ikke får spille dataspill.
  5. At de ikke kjøper dataspill til meg. Eller dynetrekk med Lionel Messi på.
  6. At de er VELDIG, VELDIG, VELDIG strenge. For eksempel: Jeg må legge meg klokka halv ni, selv om alle vennene mine får være oppe MYE senere; jeg får ikke spise surt godteri, for da kan jeg få mageknip; de sier at jeg banner hvis jeg sier RUMPE, og det er ikke et skikkelig banneord engang.
  7. At de alltid er mye snillere mot tvillingsøstrene mine SE enn mot meg, bare fordi de er så prektige og perfekte.
  8. At de ikke er glamorøse eller berømte eller i nærheten av å være sånn som de voksne i bladene mamma leser. (Da han skrev dette, skjønte Harry at det var omtrent det samme som nummer 1, men han hadde allerede kommet et stykke og han skrev med penn og ikke blyant, og orket ikke å stryke ut og starte på nytt.)
  9. At de er fattige. (Dette punktet hadde Harry litt dårlig samvittighet for. Han visste jo at det ikke egentlig var foreldrenes feil. Faren jobbet på Ikea, med å ta imot de flatpakkede møblene når de kom til varehuset eller noe, og moren hans var lærerassistent. Han visste at de ikke tjente så mye. Men hvis de bare hadde hatt mer penger, ville mange av punktene fra 1 til 8 falt bort (minus det at de kalte ham Harry).
  10. AT DE ALDRI LAGER EN SKIKKELIG BRA BURSDAG FOR MEG

•••

Harry har med andre ord ganske gode grunner til å bytte ut foreldene sine. Men han må tenke seg godt om før han velger. De skal jo være sammen for alltid… Bli med Harry til Foreldrebyrået.

 

Makeløs debut

For første gang i historien vinner en debutant Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Av: Johanne Askeland Røthing

Det er alt annet enn stille rundt Magnhild Winsnes’ debut Hysj. Strålende anmeldelser og seksere på terningen. Begeistrede lesere i alle aldre og nå også litterære priser. Forrige uke mottok hun Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok, og denne uka vinner hun debutantprisen under utdelingen av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Skildrer overgangen fra barn til ungdom

Hysj er en grafisk roman som handler om den sommeren Hanna oppdager at hun ligger etter med alt: interesser, venner, kropp, gutter, alt. Winsnes skildrer overgangen fra barn til ungdom med stor humor og dypt alvor, gjennom ulike situasjoner, møter og oppdagelser. Hun skildrer barndommen på sitt aller såreste, nemlig der den glipper. Og det med stor overbevisning.

Juryen for Kritikerprisen vektlegger Winsnes’ unike evne til å fortelle med bilder: «Varsomt og klokt har Magnhild Winsnes tegnet frem en verden i bevegelse. Det spirer, det spretter, det sprenger, det virvler – og stillheten er et drønn. (…) Visdommen i Hysj ligger i det usagte, i streken, i luften og mellomrommene. I perspektivene som flytter seg og gjør verden miniliten i ett øyeblikk og gir oss oversikten fra fugleperspektiv i det neste», sier jurymedlem Karen Frøsland Nystøyl i sin tale, og understreker at en enstemmig jury gleder seg over for første gang å kunne overrekke prisen til en debutant.

Prisdryss

Magnhild Winsnes vinner denne uka også debutantprisen under utdelingen av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Hun er nominert til NBU’s debutantpris Trollkrittet, som deles ut i april, og Hysj er satsningstittel på den store barnebokmessen i Bologna i påsken. Det ærverdige italienske forlaget Mondadori har allerede sikret seg rettighetene.

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Kjøp Hysj her

Magnhild Winsnes (1980) er illustratør og animatør. Hun har blant annet hatt art direction på kinofilmen om Albert Åberg og vært hovedanimatør på filmen «Me and my Moulton», som ble nominert til Oscar i 2015.

Morgendagens lesere

Hvor mange 11–12 åringer har lest Sibirsk oppdragelse av Nicolai Lilin? Jeg vil tippe 26 stykker. Og de snakker om litteratur hver dag – hele året. Møt morgendagens lesere.

Elevene sitter i ring i lokalene der 7. klasse på Oslo Montessori holder til. Thelma (12) skal lede dagens litteraturseminar. Hundreåringen som krabbet ut av vinduet og forsvant av Jonas Jonasson er dagens tema.

– Hva tenker dere om Allan, spør Thelma. Flere hender rekkes i været. – At han virker gal, sier en. – Jeg tror ikke en normal hundreåring ville gjort det han gjør, sier en annen. – Han virker gal, men hyggelig, sier Celina. – Jeg synes ikke han virker gal, sier en av gutta. – Men han er kanskje ikke så praktisk orientert. Han tenker bare ikke over konsekvensene. – Jeg tror han er dum, sier Live. – Han røper jo hvordan atombomben blir lagd. Thelma forsøker å styre debatten. – Han er smart! Parth ser rundt seg. – Han er smart, men ikke på en normal måte, fortsetter han. Det er en snakkesalig gjeng. Alle vil bidra, og alle har meninger. Ingen er redd for å si noe.

Lesing bygger fellesskap

Læreren Patrick Magnussen startet opp litteraturprosjektet for et par år siden. Frem til elevene er 12 år, er det utviklingen av individet som står sentralt i Montessori-filosofien. Etter de er blitt 12 år, er det felleskapet som skal bygges. Barna skal fungere i grupper eller i små samfunn. – Vi ønsker å bygge dette samfunnet med litteraturen som et av elementene. Elevene kan snakke sammen med litteraturen som felles referanse, forteller Patrick.

Dagens litteraturseminar er delt i to. Mens den ene gruppen diskuterer Allan Karlsons liv og meninger, sitter det en mindre gruppe i rommet ved siden av. De er i ferd med å avslutte Udødelighetens elixir av Gabi Gleichmann – en 600 siders slektskrønike med europeisk og jødisk kultur som bakteppe. Nivået er imponerende høyt. Samtalen dreier seg om barn utenfor ekteskap, homofili, voldelige fedre og skyld. Jeg drister meg til å spørre om de synes det er vanskelig å lese Udødelighetens elixir. Ja, sier alle sammen. Eller ganske vanskelig, skyter Didrik inn. – Vi må konsentrere oss veldig, sier Ella. Jakob, Herman og Didrik nikker. – Fortellingen hopper mye i tid, og det er mange personer å forholde seg til, sier Herman. – Dessuten er ikke fortelleren særlig pålitelig. Han er jo løgneren i familien, påpeker Didrik.

Lærer av hverandre

På bordet ligger det en bunke med bøker elevene allerede har lest gjennom året. I tillegg til Hundreåringen som krabbet ut av vinduet og forsvant, Sibirsk oppdragelse og Udødelighetens elixir har de også lest bøker som Drageløperen, Det gylne kompasset, Lord of the Flies, Animal Farm, Dogge, Sug og The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Hver dag setter klassen av en halvtime til å snakke om bøkene de leser. De kaller det litteraturseminar og er et sted der de kan lufte sine tanker og refleksjoner med litteraturen som støtte. Da klassen startet med seminarene, varte de i fem minutter og ble ledet av lærerne. Nå varer de opptil en halv time, og elevene er seminarledere på rundgang.  Hva tenker elevene selv om dette?

– I begynnelsen syntes jeg det var vanskelig. Jeg var ikke så motivert til å starte på et nytt kapittel. Men nå gleder jeg meg, sier Jacob. – Før leste jeg bøker uten å få noe særlig med meg, innrømmer Ella. – Men nå sitter vi og tolker bøker. Det er veldig moro. Det er krevende, men det har blitt lettere å lese. – Jeg grudde meg litt til å starte med litteraturseminarene, sier Didrik. – Men så var det ikke så ille, likevel! Vi har lært å lese bøker på forskjellige nivåer, og vi lærer å tenke på en annen måte. For eksempel da vi leste Dogge. Det er så mange ulike måter å tolke den boken på.  Nå synes jeg at en halvtime er altfor lite. De andre nikker. – Jeg gleder meg til å gå på skolen og snakke om bøkene. Det får oss til å forstå det vi leser. Vi lærer av hverandre, sier Herman.

Tenkespørsmål

Det er også friske diskusjoner, og elevene er tidvis sterkt uenige. Som da de leste The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Igjen gikk diskusjonen på om hvorvidt hovedpersonen var gal eller intelligent. I starten var seminarene mest om hva boken handlet om, for å sjekke at alle hadde forstått innholdet. Nå snakker de mer om det de kaller tenkespørsmål – om bokens tema, moralske spørsmål og fortellergrep.

Sibirsk oppdragelse er favorittboken til mange i 7. klasse på Oslo Montessori. – Boken gir oss et annet perspektiv, sier Ella. – Den handler liksom om hederlige kriminelle, føyer Didrik og Herman til. Men de innrømmer at de ikke orket å lese alt og legger samtidig ut om de verste scenene. Det er tydelig at boken har gjort et enormt inntrykk. En av elevene var til og med utplassert en dag på tatoveringsstudioet TRO, HÅP & KJÆRLIGHET med et sterkt ønske om å bli tattoo-artist. Men er det noen bøker de ikke liker? Animal farm, roper alle i kor. Den er skrevet på en døll måte. Greit at den handler om den russiske revolusjonen, men må det være så kjedelig? Herman forsøker å moderere gruppa. – Den var ikke dårlig, men mindre spennende, sier han diplomatisk. Som for ikke å såre noen.

Nøkkelen til suksess

– Barn er ambivalente. De ønsker å være en del av felleskapet og samtidig være selvstendige individer. Litteraturen gir rom for begge deler, sier Patrick Magnussen. – Ved å lese det samme får elevene en felles litterær referanse, samtidig som tankene er individuelle. Bonusen er at elevene også gjør det bedre i andre fag. Lesing er forutsetningen for alle andre fag – også matematikk. Det er en generell mangel på litteraturlesing i skolen. Når vi starter året, er de fleste elevene nokså dårlige til å lese romaner. Og enda dårligere til å snakke om dem. Men det løsner etter kort tid. Vi ønsker at veien inn til litteraturen skal være enklest mulig, så vi leser og snakker om bøkene i stedet for å lese og skrive om dem.

Det jobbes med å etablere gode lesevaner hos barn og unge. Montessori-undervisningen er lagt opp slik at vi har mulighet til å få kontinuitet i lesingen, sier Patrick. – Det er dette som er nøkkelen til suksess. Erfaringen er at vi må lese og snakke om litteratur hver dag, ikke én gang i uken. I den nasjonale lærerplanen står det ikke noe sted at elevene skal lese romaner, bare at de skal lese et utvalg tekster. Dette gir ikke samme nærhet til stoffet, og lesegleden uteblir. Lesing blir morsommere jo mer du leser. Romanlesing innbyr til individuell forming av personligheten. Elevene stilles overfor etiske og moralske valg. Hva ville de gjort i de ulike situasjonene? Ofte bytter de holdning til karakterene i løpet av lesingen.

Elevene leser ikke på skolen. Det må de gjøre hjemme. – Det krever ganske mye av elevene, forteller Patrick. – De fleste leser mellom en halv og én time hver dag.

Lesing åpner diskusjonen

Foreldrene må jo synes dette er helt fantastisk også? ­­– Ja, de synes dette er veldig fint! Det er vi som velger ut bøkene klassen skal lese, legger Patrick til. – Vi forsøker å finne bøker der hovedpersonen er rundt 13 år. Det er viktig at elevene kan identifisere seg med det de leser på en eller annen måte. Vi ønsker at elevene skal knytte seg til romanuniverset. Det er der refleksjonene og diskusjonene oppstår. Dette er en utrolig spennende måte å bruke litteratur på, fortsetter Patrick ivrig.

– Litteraturen gir oss muligheten til å diskutere temaer på en måte vi ikke får til ellers. Det er et helt annet univers å spille på, og det er gøy å høre på elevene. Vi blir introdusert for ting de tenker på, og litteraturen tillater at elevene kan snakke om de vanskelige tingene fordi de snakker gjennom en stedfortreder. Det er befriende å snakke om tabubelagte temaer når du kan gjøre det gjennom en tredjeperson. Det åpner diskusjonen. Mens mediene er opptatt av at det er færre og færre som leser, leser vi mer enn noen gang. Nesten litt motstrøms. Det en fantastisk måte å snakke med elevene på, og det er inspirerende å se at litteratur virkelig betyr noe for dem. Det er ikke så mye som skal til, legger han til.

Ikke så mye som skal til

Tilbake i gruppen med Hundreåringen har Thelma dreid samtalen over til oppbyggingen av historien. Det er to parallelle historier, der nåtidshistorien er fra 2005. Allan skal feire hundreårsdagen sin, men rømmer fra gamlehjemmet han er plassert på. Samtidig er det en reise gjennom forrige århundre.  – I begynnelsen syntes jeg det var litt kjedelig, sier Parth. Jeg skjønte først ikke hva de to historiene hadde med hverandre å gjøre. Men så begynte jeg å se sammenhengen. Celina henger seg på. – Jeg synes den var veldig annerledes. Jeg skjønner bare ikke hvordan forfatteren har kommet på den historien. Hvordan han har fått den til å henge sammen, rett og slett?

Fotografen og jeg takker for besøket og rusler ut i solskinnet. Tankefulle. – Jeg har et sterkt behov for å gjøre noe lurt, sier Niclas idet han går ut av bilen. Jeg har ingen problemer med å forstå hva han mener. Resten av dagen tenker jeg på det Patrick sa under besøket: «Det er ikke så mye som skal til».

 

7. klasse spontananmelder bøker de har lest:

Elevene startet året med å lese Philip Pullmans Det gylne kompasset. – Den er litt opp og ned, men det er en fin beskrivelse av en magisk verden, sier Jakob. – Og en fin blanding av fantasi og vitenskap, tilføyer Herman. Alle liker Salingers Catcher in the Rye. Hovedpersonen frykter det å bli voksen. Mange voksne angrer på at de ble det, sier en av gutta. Jakob har lest Heidi Lindes Sug. – Jeg liker den, men det er mange bøker som er bedre.  Drageløperen var tung for mange. – Den likte jeg ikke, sier Jakob. – Eller – den var godt skrevet, men den var så grusom. De andre nikker. – Jeg har også sett filmen, fortsetter han. – Boken er verre enn filmen. – Lord of the Flies er favorittboken min, sier Ella. Elevene begynner å diskutere hvorfor det gikk så galt på øya. De glemte å fokusere på å overleve, er konklusjonen.

Kritikerprisen til Magnhild Winsnes

Visdommen i Hysj ligger i det usagte, i streken, i luften og mellomrommene. I perspektivene som flytter seg og gjør verden miniliten i ett øyeblikk og gir oss oversikten fra fugleperspektiv i det neste, sa Karen Frøsland Nystøyl da Magnhild Winsnes mottok prisen. Det er første gang prisen går til en debutant.

Kjøp boken her

Ja visst gör det ont när knoppar brister

UTDRAG FRA JURYENS TALE: Hysj er en grafisk roman. Varsomt og klokt har Magnhild Winsnes tegnet frem en verden i bevegelse. Det spirer, det spretter, det sprenger, det virvler – og stillheten er et drønn. Det finnes alltid en bevegelse i boka, alltid noe – et blad, en maur – som er på vei et sted. Det handler om Hanna, som gleder seg til en sommeruke på hytta med kusinen Siv. Men Siv har mistet interessen for nye rekorder i krabbefisking. Hun står på terskelen til puberteten, og er opptatt av helt andre ting. Og Hanna skjønner at hun møter en ny og ukjent virkelighet, men hun ser kanskje ikke hvilken storm det blåser opp til. Men vi som lesere skjønner det. I de store, undrende, fryktsomme blikkene hun sender ut når hun krysser en vei hun ikke har lov til, når hun sier et ord hun ikke skulle sagt, når hun lar blikket vandre idet det slår inn: Holde-pusten-under-vann-konkurransen er i ferd med å forsvinne. Noe annet har overtatt.

Illustrasjonene og de nøye utvalgte replikkene åpner romanens tolkningsrom. Bilder, ord og luft kan gi mening og forståelse som treffer kropp, hode og hjerte på en annen måte enn ordene gjør alene.

Les hele talen her

Om Hysj

Denne sommeren oppdager Hanna at hun ligger etter med alt: interesser, venner, kropp, gutter, ALT.

Winsnes skildrer overgangen fra barn til ungdom med stor humor og dypt alvor, gjennom ulike
situasjoner, møter og oppdagelser. Winsnes’ strek følger kameralinsen – hennes evne til å fortelle historier med bilder er helt spesiell, og HYSJ er en grafisk roman som setter spor.

En vakker, humoristisk og sår fortelling om hemmeligheter.

Nominerte til Kulturdepartementets priser

For bokåret 2017 er til sammen 25 forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere nominert innenfor sju priskategorier i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2017. To Aschehoug-bøker kan vinne priser.

Illustrasjonsprisen

Iben Sandemose for illustrasjonene til Eva Jensen: Kom si, kom sa.

Kom si, kom sa er utgitt posthumt etter at Eva Jensen gikk bort i 2016. Iben Sandemose har både illustrert og designet denne diktsamlingen, som rommer underliggjørende og observerende dikt. Diktene tar barnet på det dypeste alvor, der gutten Åge binder diktene sammen. Fortellerstemmen ligger vekselvis hos de to karakterene, gutten og forfatteren, som fester de absurde øyeblikksobservasjonene til papiret. Illustrasjonene er både poetiske og humoristiske. Iben Sandemoses stiliserte formspråk, med fantasifigurer, mennesker, katter og landskap, virker utvidende på Jensens tekster. Andre steder holder de seg tilbake, antyder landskap, og gir luft og rom til tekstene, eller de står som silhuetter i ørkenen, til hvislingen av et indianer-haiku.

Debutantprisen

Magnhild Winsnes: Hysj

Hysj er en grafisk roman om den sommeren alt forandrer seg. Hanna skal på ferie til onkel og tante og Siv. Men i år er noe forandret. Hanna er fremdeles et barn, for henne er lykken det rituelle, hun er opptatt av leken, og forstår ikke de sosiale kodene. Hun plumper ut med hemmeligheter som ikke skal deles med de voksne. De eldre jentene har blitt opptatt av nye ting, spesielt gutter, de har fått pupper, de røyker og går ut om kveldene uten lov. Historien fortelles hovedsakelig gjennom Winsnes’ uttrykksfulle illustrasjoner, preget av dempede pastellfarger. Forfatteren bruker filmatiske virkemidler, zoomer ut og inn og fanger opp karakterenes opplevelser, og veksler mellom blikket til de to hovedpersonene Hanna og Siv, og deres syn på omverdenen. Formatet utnyttes godt, med varierende oppslag som gir god plass til å formidle historien. Den sparsommelige teksten sammen med et mer krevende bildespråk gjør dette til en stilsikker debut, både bildemessig og fortellerteknisk.

Se alle nominerte, og alle kategorier, her

Biblo er årets bibliotek!

Biblo er kåret til årets bibliotek. – Denne prisen deler vi med alle barn og unge på Tøyen, sier Deichman Biblo Tøyens leder, Reinert Mithassel.

Voksne ingen adgang

Alle Biblos brukere er mellom 10 og 15 år gamle. Ingen andre slipper inn.

Det populære barne- og ungdomsbiblioteket åpnet 31. mars 2016. Helt fra starten var målet å tilby bydelens unge et mulighetenes sted.

Her kan brukerne lese lekser, lage mat, låne bøker, oppleve forfatterbesøk, filmkvelder, konserter og teater, eller utforske og uttrykke seg gjennom kunst, mekking og digital teknologi. Tilbudet er gratis.

Bli med Anikken og Marie til Biblo – barnas eget bibliotek

Anikken og Marie starter sin leseferie på Biblo – barnas eget bibliotek

Skap fine lesestunder

Bygg en hytte med bøkene. Bruk romaner som grunnmur, og leksikon til bæreveggene. Pledd danner flotte tak og skaper den rette stemningen. Høytlesning er selvfølgelig obligatorisk så voksenbesøk må beregnes når plantegningen påbegynnes.

Sett opp teater med karakterene fra favorittboka. Stuegulvet blir til Nationalteateret når barna inviteres til rollespill.

Sett på en lydbok. Demp belysningen, sett frem noe godt, hvil skulder mot skulder og la ordene trille inn i hukommelsen.

Bytt på å lese annenhver side. Hvem av dere leser med mest innlevelse? Bruk bursdagshatter for komisk effekt.

Anikken og Marie starter sin leseferie på Biblo – barnas eget bibliotek

Lag tegneserie av favorittboka, eller favorittinteressen. Bruk så mange lydeffekter som mulig. Hvordan beskriver du en ufo som krasjer mot jorda? Hvordan høres det ut når pappa promper?

Gå på biblioteket. La barnehender skli langs bokryggene til en av dem vekker oppmerksomheten. Ikke bli overrasket om barnet ikke vil hjem. Eget lånekort blir så klart høyst nødvendig.

Leselek fører til lesestjerner. Og lesestjerner vil en dag skape nye verdener, nye historier.

Boksluker

 

Bøkene som får barna til å lese

Hvordan får du barna til å lese? Velg en bok som fenger.

Som barn slukte jeg bøker. Det hadde ikke noe å si om de var tynne eller tykke, ment for barn eller voksne. Jeg bidro noe vanvittig til klassens lesekonkurranse, og etter en ferietur kom jeg hjem like bleik som da jeg dro – fordi jeg hadde ligget under en parasoll og lest mens de andre plasket i basenget.

Det varierer hvor mye barn leser, og lesegleden kan gå i bølger. Uansett hvor mye eller lite barnet ditt liker å lese vil det alltid handle om å fikke den riktige boken. Finner dere den vil barnet synke ned i sidene og bli der til det ikke er flere igjen.

Denne våren byr på en rekke nye bøker for de yngste leserne, og vi gleder oss til de skal bli kjent med dem. Her finner dere garantert ei bok til fenger, og får barna til å lese.

Foreldrebyrået av David Baddiel

Harry er lut lei foreldrene sine. De er kjedelige, de er strenge og det er deres skyld at han heter Harry. Derfor ønsker han seg noen nye, bedre foreldre. Når han blir dratt inn i en ny verden møter Harry Foreldrebyrået, hvor barn får velge seg perfekte foreldre.

Det er som om en drøm går i oppfyllelse, men det tar ikke lang tid før Harry skjønner at det å velge nye foreldre er mye vanskeligere enn han hadde trodd.

Utgis: 19. mars 2018

Leonas hemmelighet av Line Baugstø

En ny jente i klassen! Malin er spent. Kanskje er det en ny bestevenninne? Kanskje er den nye en superjente som kan hamle opp med Sarah og de andre som bestemmer i klassen? Men da den nye jenta begynner, er hun svært sjenert. Malin prøver å bli kjent med henne, men det er tydelig at Leona har en hemmelighet. Etter noen dager blir hemmeligheten brutalt avslørt i gymtimen. Det viser seg at Leona egentlig er gutt. Hvordan går det nå? Med Leona og resten av klassen?

Utgis: 15. mars 2018

De voksne av Fredrik Høyer

Det er kaotisk. To gode venner, der den ene er litt forelska i den andre. Edvin sliter hjemme, og skaper seg en egen fantasiverden, blant annet med en konspirasjonsteori om at de voksne er slemme.
Jeg-personen ender opp med å svikte Edvin. Han blir invitert på en fest, men sier ikke noe til Edvin. Det viktigste for ham er å passe inn i gjengen, og da ofrer han Edvin.

Utgis: 15. april 2018

Nørd av Mina Lystad

Marie er klønete, og skulle ønske hun var like pen og kul som Heddy i klassen. Heddy har tusenvis av følgere, og vet hvordan man setter opp håret så det ser dødsfint ut. En dag bestemmer læreren at alle må prøve å skape et internettfenomen. Marie legger ut videoer av hvor klønete hun er, og gjør plutselig stor sukess. Alle ler av henne, men på en annen måte enn før – Marie har blitt populær. Men er det verdt det?

Utgis: 17. april 2018

Tom Gates 9: Best i klassen (nesten) av Liz Pichon

Tom Gates’ beste tips for å bli best i klassen
(Dessverre gjør han ingenting av dette selv):
Hold deg våken i timene (det hjelper!)
Ikke tegn morsomme bilder av lærerne dine.
Unngå bøller, så slipper du problemer.
Ikke la moren og faren din skrive noe i kontaktboka.
Ikke la den sura søstera di sjefe over deg (har ikke noe med skolen å gjøre, men viktig likevel).

Utgis: 20. januar 2018

Varulvens hemmelighet av Kristina Ohlsson

Det har blitt høst i den lille landsbygda Eldsala, og det har ikke skjedd noe uvanlig siden sommerens zombiefeber. Men så begynner mystiske ting å skje. Flammer blusser opp i skogen hver eneste natt, og det er grunn til å tro at noen tenner på med vilje. På samme tid begynner store ulver å luske rundt i landsbygda.

Men det er noe mistenkelig med ulvene. Hvorfor har de våt pels og lysende, grønne øyne? Kan det være varulver som flokker rundt husene og venter på en mulighet til å angripe? Herbert og bestevenninnen Sally må nok en gang løse et farlig mysterium.

Utgis: 19. februar 2018