Lasaruseffekten: På leting etter dødens mysterium

Hva skjer med oss når vi dør? Det er spørsmålet Tom Egeland stiller i sin nye krim: Lasaruseffekten

Hva skjer med oss når vi dør? Jeg er neppe den eneste som har stilt seg akkurat det spørsmålet. Siden jeg er forfatter, sendte jeg min albino arkeolog Bjørn Beltø ut på leting etter svaret. Og fordi Lasaruseffekten er en roman og verken sakprosa eller virkelighetslitteratur, ja, så fant han det.

Av: Tom Egeland

Tusen milliarder mennesker har dødd opp gjennom verdenshistorien. Hver eneste dag dør 150 000 mennesker – nesten to mennesker i sekundet.

Hva vil det si å dø? Religionene og filosofien har sine svar, legevitenskapen sine definisjoner, og jussen har sine.

Hva skjer med oss når vi dør? Det er spørsmålet Tom Egeland stiller i sin nye krim: Lasaruseffekten

Kjøp Lasaruseffekten her

Men tenk om det finnes helt andre muligheter? I Lasaruseffekten besøker Bjørn Beltø et amerikansk forskningsinstitutt der forskere utforsker begreper som død og sjel utfra et medisinsk, ikke metafysisk eller religiøst, perspektiv.

Å researche Lasaruseffekten var spennende. Overraskende nok oppdaget jeg at noen jødiske og tidlig-kristne sekter faktisk trodde på reinkarnasjon. Det jødiske begrepet «gilgul neshamot» betyr eksempelvis sjelenes syklus.

I Lasaruseffekten flytter jeg begreper som død og sjel ut av religionene og filosofien og inn i legevitenskapen. Det er ikke noe nytt. Tidlig på 1900-tallet mente legen Duncan MacDougall at han hadde klart å måle vekten til døende mennesker. Dermed kom han frem til at sjelen måtte veie 21 gram. Nå er det ikke mange medisinere som tar de spede forsøkene hans alvorlig, men tenk om moderne legevitenskap kunne klare å finne svar på disse mest grunnleggende spørsmålene.

Hva skjer med oss når vi dør? Det er spørsmålet Tom Egeland stiller i sin nye krim: Lasaruseffekten

I tidligere bøker har Bjørn Beltø avdekket hvem Jesus var, hvor det ble av Biblioteket i Aleksandria, hva som ligger i ruinene av Babels tårn i Irak og hvem som egentlig skjuler seg bak navnet Satan. Så hvorfor ikke la ham gå i gang med det største spørsmål med dem alle: Hva skjer med oss når vi dør?

Boken åpner med letingen etter et tapt oldtidsverk kalt De dødes bok. Men Bjørn har hele tiden fornemmelsen av at noe skurrer, og først da han kommer til USA og den farmasøytiske forskningsgiganten Xian Research Laboratories, oppdager han sammenhengen mellom De dødes bok og det topphemmelige forskningsprosjektet med kodenavn Lasaruseffekten.

Ikke uventet finnes det krefter som vil hindre Bjørn i å dele alt han finner ut med resten av verden. Men alle som kjenner Bjørn Beltø, vet at han er en stabukk som går sine egne veier.