Læsernes Bogpris til Dødevaskeren

Berlingskes og Danmarks Biblioteksforenings litteraturpris, Læsernes Bogpris, er i år tildelt Sara Omar for romanen Dødevaskeren.

Tekst: Juryen

Siden februar har alle lesere kunne stemme på en av 10 nominerte, og leserne valgte Sara Omars kritikerroste bestselger, som har ligget på topplistene siden november 2017. Til nå har boka solgt mer enn 50 000 eksemplarer.

«Det betyr utrolig mye for meg å vinne prisen, og det gir meg håp om å fortsette som forfatter og som menneske, for den viser at det jeg gjør faktisk nytter. Prisen er en annerkjennelse som jeg får fra befolkningen, fra leserne, og det viser at mitt buskap har nådd ut. Lesernes Bogpris 2018 gis ikke kun til meg, men til alle de barn, piker og kvinner jeg kjemper for. Prisen er med på å fortelle alle de undertrykte stemmene at det er håp der ute. Den er med på å fortelle at de blir hørt, og at det er så viktig å bryte tausheten, så vi i fellesskap kan skape forandringer,» sier Sara Omar.

Les mer om boka her

Dødevaskeren handler om det nyfødte pikebarnet Frmensk, som er uønsket av sin far på grunn av sitt kjønn. Hun er til og med merket for livet med en liten, kvitthvit hårlokk på sin barneskallede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbannet?

Frmensks farmor insisterer på at hun skal bli omskåret med det samme, men Frmensks mor frykter at hun er for liten og svak til å kunne overleve inngrepet. Hun frykter også sin mann og trusselen om at han vil ta livet av det lille barnet. Da hans voldelige atferd eskalerer er hennes eneste utvei å sette barnet i pleie hos sine egne foreldre.

Frmensks mormor er dødevasker. Hun tar seg av kvinnene som ingen andre vil begrave – kvinner drept i vanære og skam. Fremnsks morfar er pensjonert oberst, og til forskjell fra sin kone leser han ikke kun i Koranen, men besitter et mangfoldig bibliotek. Det er et kjærlig hjem, men som kun har mulighet til å skjerme Frmensk for en kort stund mot den fysiske og psykiske belastningen, som nærmer seg fra alle sider i et Kurdistan preget av krig, folkedrap og hat.

Dødevaskeren er en voldsom roman om et ekstremt utsatt jenteliv.

Dødevaskeren utkommer på norsk 2. mai

Foto: Henriette Mørk

Sara Omar

Sara Omar (f. 1986) er dansk-kurdisk. Hun har bodd i Danmark siden 2001. Hun er født og oppvokst i Kurdistan, men måtte flykte derfra på slutten av nittitallet på grunn av krig. Omar studerer statsvitenskap og er aktiv i flere av Danmarks kvinneorganisasjoner- og foreninger. Hun har tidligere bidratt med dikt i antologiutgivelser. Dødevaskeren er hennes romandebut.