Kunsten å skrive krim

Tom Egeland, forfatter av ungdomsromanen Katakombens hemmelighetTom Egeland. Fotograf: Niklas Lello

[dropcap custom_class=»normal»]D[/dropcap]rømmer du om å skrive krim og spenning? Les Tom Egelands  beste råd til deg som ønsker å skrive krim! 

Tom Egeland er tidligere nyhetsjournalist, vaktsjef og redaksjonssjef med bakgrunn fra Aftenposten og TV2. I dag er han en av Norges mest populære og bestselgende krimforfattere og har en betydelig liste utgivelser bak seg.

Fra journalist til forfatter

– Å jobbe journalistisk og skjønnlitterært er to forskjellige verdener, sier Egeland. Han forklarer: – Først og fremst fordi skjønnlitteratur forholder seg til en tenkt virkelighet. Journalistikk skal være sann. Men når han jobber med research og samler inn stoffet, benytter han journalistiske metoder. Det er først når han skriver ut stoffet at forfatteren overtar.

Å holde sin egen roman i hånden for første gang, er en aldeles magisk følelse.

– Jeg tror mye styres av intuisjon og magefølelse. Men hvor kommer setningene fra? Det er et fascinerende spørsmål, synes krimforfatteren.

Krim for voksne og barn

Tom Egeland skriver ikke bare krim og spenning for voksne. For to år siden debuterte Egeland som ungdomsbokforfatter med Katakombens hemmelighet – en bok han mottok Arks barnebokpris for.

– I prinsippet er det nokså likt å skrive for unge enn for voksne, mener Egeland.  – Men jeg prøver å tenke på at unge lesere ikke har alle de samme kunnskapene som en voksen. Så jeg forsøker nok å skrive enklere, mer kronologisk og mindre komplekst når jeg skriver en ungdomsroman i motsetning til en voksenroman.

Skrivekurs om å skrive krim

Tom Egeland har holdt skrivekurs et titalls ganger før. Han sier: – Mitt inntrykk er at kursdeltakerne synes det er nyttig å få et innblikk i en annen forfatters skriveverksted, metode og tenkning.

Tom Egelands skrivekurs om krim tar for seg  alt fra sjangerforståelse, som «Hva er egentlig kriminallitteratur?» og ”Hva særpreger en typisk kriminalroman?”. Og videre: ”Hvordan skiller kriminalromanen seg fra vanlig skjønnlitteratur og annen sjangerlitteratur?” I tillegg deler Tom Egeland litt tips og råd om metode og tenkning i løpet av kurskvelden.

Tom Egelands beste råd om å skrive krim

  • Sett deg et mål: Jeg har som mål å skrive 1000 ord om dagen. Det er ikke noe absolutt krav – det er dager jeg skriver mange færre ord og dager jeg skriver mer – men 1000 ord om dagen er et realistisk mål og gir meg en tidshorisont for manuskriptenes tilblivelse.
  • Planlegg strukturen: Jeg planlegger alltid et reisverk – de viktigste stolpene og scenene i en bok – men størstedelen av romanen blir til underveis. Bøkene mine blir aldri slik jeg planlegger dem. Det finnes få regler for hvordan man skal skrive en bok – spør du hundre forfattere, får du hundre helt ulike svar.
  • Skriv, skriv, skriv: Den som setter seg ned og venter på inspirasjon, kommer ingen vei. Å skrive en roman handler om én ting: å skrive. Presse seg videre. Aldri gi opp.

Ønsker du å gå på skrivekurs?

Følg med på Facebook for nye kurs!