Foto: Faksimile fra Aftenposten lørdag 24de marts 1923

Påskekrim – et særnorsk fenomen

Visste du at påskekrim er et særnorsk fenomen? At det henger sammen med et reklamestunt fra 1923?

 

Kriminallitteratur til påske er blitt en norsk tradisjon. Til en skikkelig påske med skitur, appelsin, kvikklunsj og hyttekos hører også en god kriminalroman. Hvordan er det blitt slik?

Skrevet av: Synnøve Tresselt

Forklaringen har sannsynligvis sitt utspring i en annonse Gyldendals forlegger Harald Grieg fikk satt inn i avisene lørdag før palmesøndag i 1923. Plutselig sto det tvers over forsidene, plassert rett under tittelhodet, Bergenstoget plyndret inat! Det så ut som en nyhetssak, men i virkeligheten var det reklame for Nordahl Griegs og Nils Lies nye kriminalroman med samme tittel, utgitt under psevdonymet Jonathan Jerv.

Opplysningen om at dette var en forlagsannonse, sto med så liten skrift at det var det få som la merke til. Avisene ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner med toget. Men boken ble en stor suksess, og året etter satset også Aschehoug på krim i påsken. Andre forlag fulgte etter, dermed var påskekrimmen blitt etablert, og den lever fremdeles i beste velgående.
 

Svenskene er litt misunnelige ...

Sett utenfra fortoner den norske påskekrimmen seg som et kuriøst fenomen. Det finnes ingen tilsvarende kobling mellom en litterær sjanger og en tradisjonell høytid noe annet sted.

Våre svenske forfattervenner Anders de la Motte og Stefan Ahnhem er begeistret over dette fenomenet. «Påskekrim er en helt fantastisk tradisjon. Påsken handler jo om død og oppstandelse fra begynnelsen av, så det er et ideelt tidspunkt som egner seg for krim. Vi forsøker å få i gang dette med påskekrim i Sverige også, jeg merker mer og mer at man er begynt å annonsere med begrepet Påskekrim.» sier Anders de la Motte. «Jeg for min del skal også lese krim i påsken, Joël Dickers Stephanie Mailers forsvinnande

Stefan Ahnhem elsker denne tradisjonen. Bare det at vi har en tradisjon med lesing syns han er fantastisk, men at det også er en tradisjon med mest krim er helt supert – «Vi prøver å overføre dette til Sverige også, men vi har ikke lykkes helt enda.» «Denne gangen var nordmennene først …» sier Stefan og ønsker alle Nordbaggar en riktig god påske!

 

Heldigvis for oss skal ikke Stefan lese krim akkurat denne påsken, for han er nemlig i gang med en ny bok om Fabian Risk. Da er påsken reddet til neste år også!

De 10 beste krimbøkene til påske

Krim hører påsken til. Her får du en oversikt over den beste påskekrimmen vi har å by på!

Tre grunner til å lese ebøker i påsken

Å pakke ebøker i sekken til påske er genialt. Her får du tre gode grunner til det.